F Άνθρακες ο θησαυρός των αδήλωτων εισοδημάτων, με πάνω από τα μισά που πρέπει να πληρώσουν! – Επί του Πιεστηρίου

Άνθρακες ο θησαυρός των αδήλωτων εισοδημάτων, με πάνω από τα μισά που πρέπει να πληρώσουν!


Πολύ λίγοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση, κυρίως αυτοί που είναι «ανοιχτοί»…
  • Έτσι χάνει το Δημόσιο αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα μπορούσε να βουλώσει πολλές τρύπες

Όταν έχεις βγει στη ζητιανιά και σε εξευτελίζει ο κάθε Σόιμπλε απαιτώντας πλήρη παράδοση και κωλοτούμπες για να σου δώσει κάποια λεφτά, την ώρα που έχεις ανάγκη και το ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες, είναι αυτοκτονία να επιβάλλεις φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που συνολικά φθάνουν ακόμη και στο 70% σε όποιον έχει αδήλωτα εισοδήματα προκειμένου να τα νομιμοποιήσει, είτε τα έχει εδώ είτε έξω.
Οι όροι που προβλέπονται στο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων είναι απαγορευτικοί για όποιον έχει λεφτά εδώ ή έξω και θέλει να τα νομιμοποιήσει, ώστε να μη διατρέχει κανέναν κίνδυνο για κατασχέσεις και βαριές ποινές.
Κανείς από αυτούς που έχουν αδήλωτα εισοδήματα δεν θα είχε αντίρρηση να πληρώσει ένα λογικό ποσόν, γύρω στο 30%, για να έχει την ησυχία του, κάτι που έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική.
Αυτήν τη στιγμή, όπως λένε τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί παράγοντες, τα χρήματα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας σε καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ. ξεπερνούν τα 150 δισ. ευρώ, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι πλησιάζουν το δημόσιο χρέος. Και θα μπορούσε το κράτος να εισπράξει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, που τα έχει άμεση ανάγκη, ενώ και οι τράπεζές μας θα αποκτούσαν μια πάρα πολύ σημαντική ρευστότητα. Για να τα φέρουν όμως μέσα, θα πρέπει το κόστος της νομιμοποίησης να αποτελεί κίνητρο. Να πληρώσει ο κάτοχος ένα ποσόν και όχι να του τα πάρεις σχεδόν όλα. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και πλανάται ο κίνδυνος της δέσμευσης καταθέσεων ή εξόδου από το ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι εναντίον των οποίων η Εφορία έχει ξεκινήσει ελέγχους και προ του φόβου να αποκαλυφθούν άλλες ιστορίες θα πληρώσουν για να μην μπουν σε περιπέτειες.
Τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν τον παραλογισμό που επικρατεί για τη ρύθμιση των αδήλωτων εισοδημάτων:
• Ελεύθερος επαγγελματίας δεν δήλωσε το 2001 εισοδήματα 200.000 ευρώ. Η Εφορία τα εντόπισε και του έχει επιβάλει φόρο και πρόστιμο 170.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει 116.875 ευρώ!
• Φορολογούμενος απέκρυψε από την Εφορία το 2016 500.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει 214.000 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω «χαράτσια» η ρύθμιση είναι απαγορευτική και για τους φορολογουμένους στους οποίους θα κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου αλλά και για αυτούς που τους έχει προσδιορισθεί προσωρινά φόρος. Όπως λένε, τους συμφέρει να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και να περιμένουν, γιατί με τις αναβολές και τις εφέσεις μπορεί να φθάσουν στα 10 χρόνια μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. Οπότε, μέχρι τότε θα αξιοποιούν τα χρήματα που θα κατέβαλλαν και ο χαμένος θα είναι το κράτος. Αλλά ποιος νοιάζεται; Για την καρέκλα μόνο ενδιαφέρονται και όχι για το πώς θα ορθοποδήσει η χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *