F Αλωνίζουν οι ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Επί του Πιεστηρίου

Αλωνίζουν οι ΜΚΟ στο Προσφυγικό

ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Γνωρίζει, άραγε, η κυβέρνηση από πού κρατάει η σκούφια τους και από πού ξεφύτρωσαν;
  • Ελάχιστες προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο, οι περισσότερες κάνουν αρπαχτές και κάποιων ο ρόλος είναι ύποπτος – Ποιος τις χρηματοδοτεί, ποιοι μετέχουν και πού δίνουν λογαριασμό;

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Δεν είναι καθόλου καινούργιο φρούτο οι ΜΚΟ, οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», η εικόνα των οποίων στην κοινωνία είναι η προσφορά τους, η αλληλεγγύη, η στήριξη των αναξιοπαθούντων, η ιατρική φροντίδα και η παρουσία τους όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος, στις πολεμικές συρράξεις, στην πρώτη γραμμή απέναντι στον πόλεμο και στη δυστυχία που σπέρνει. Αμέτρητος είναι ο αριθμός τους, και όχι μόνο εδώ. Στην Ελλάδα άρχισαν να εμφανίζονται μετά τη δεκαετία του ’90 και υπήρξε εποχή που κάθε υπουργείο είχε από καμιά χιλιάδα ΜΚΟ. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα για τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνταν, η διαχείριση των οποίων κάθε άλλο παρά διαφανής ήταν, καθώς πολλά πήγαιναν στις τσέπες των διοικούντων, που ήταν παρέες. Το αποτέλεσμα ήταν τον Φεβρουάριο του 2011, με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει σε έλεγχο, από τον οποίο αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο πάρτι, με πάνω από 100 εκατ. ευρώ, και προέκυψαν ερω τήματα για τον ρόλο ορισμένων…

Αυτά σαν… κεντρί για τις ΜΚΟ που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια μόλις αυξήθηκε ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών (παράνομων και νόμιμων) που κατέκλυσαν τη χώρα. Και ιδιαίτερα με τον… κατακλυσμό στην Ειδομένη και τα εκρηκτικά προβλήματα που έφερε το κλείσιμο των συνόρων.

Ήδη πολλά ακούγονται για τον πραγματικό ρόλο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου έχουν… κατασκηνώσει πρόσφυγες. Δεν μιλάμε για τις ΜΚΟ που είναι γνωστές σε όλο τον πλανήτη για το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρουν, το οποίο δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και από κανέναν. Μόνο που αυτές είναι η μειοψηφία.

Μιλάμε για τις πολλές, το όνομα των οποίων δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Όπως δεν είναι γνωστό και ποιοι τις απαρτίζουν και γενικά από πού κρατάει η σκούφια τους.

Επειδή πολλά ακούγονται για τον σκοπό για τον οποίο έχουν έρθει, πριν αρχίσουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις, που έχουν να κάνουν από τη διαχείριση των χρημάτων που παίρνουν και το ποιοι ουσιαστικά τις κατευθύνουν μέχρι το πού αποβλέπουν, πρώτη και κύρια προτεραιότητα των αρμόδιων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης) πρέπει να είναι να καταγράψουν μία μία τις ΜΚΟ που δρουν σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες. Το έργο που προσφέρουν και από πού χρηματοδοτούνται. Και να φανεί αν έχουν έρθει να κάνουν αρπαχτές. Άλλες για να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες και άλλες για να δημιουργήσουν κάθε είδους προβλήματα στη χώρα, παίζοντας το παιγνίδι γειτόνων μας ή φίλων που μας… πολυαγαπάνε.

Χρήσιμο θα ήταν, για κάθε πολίτη και ιδιαίτερα για εκείνους που στην περιοχή τους φιλοξενού­νται πρόσφυγες, να αναρτηθεί ένας πίνακας με τις ΜΚΟ που έχουν έρθει στη χώρα για να βοηθήσουν τους ξεσπιτωμένους από την πατρίδα τους.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει το αυτονόητο. Αυτό που κάνει κάθε κράτος το οποίο σέβεται τον εαυτό του, προστατεύει τους πολίτες του και βοηθά τον ανήμπορο ξένο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *