F Ανάγκη από λοστρόμο έχει η κυβέρνηση – Επί του Πιεστηρίου

Ανάγκη από λοστρόμο έχει η κυβέρνηση

«Το καράβι δεν έχει λοστρόμο. Δεν αρκεί να ’χει καπετάνιο, όσο καλός κι αν είναι».

Είναι η εκτίμηση για την κυβέρνηση αρκετών σοβαρών και υπευθύνων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχουν ζήσει από μέσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση.

Δεν αμφισβητεί κανείς από όσους μιλήσαμε τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό είναι ορατό στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, όπου κανείς δεν τον υποτιμά. Αντίθετα, έχουν δείξει με τον τρόπο τους ότι τον θεωρούν έναν δυναμικό εκπρόσωπο της χώρας του, που δεν διστάζει να σηκώσει τους τόνους προκειμένου να πείσει τους άλλους ότι η Ελλάδα δικαιούται αυτά που διεκδικεί.

Το πρόβλημα, όμως, υπάρχει στο εσωτερικό.

Δεν υπάρχει ο άνθρωπος εκείνος που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων που παίρνει ο πρωθυπουργός. Όπως το αν προχώρησε ο υπουργός στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν τον τομέα του, από τα οποία εξαρτάται η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.

Αυτό που λείπει από το Μαξίμου είναι ο «αντ’ αυτού», που θα φροντίζει για τον συντονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης και όπου παρουσιάζονται επικαλύψεις θα παρεμβαίνει για να αποτρέπονται καθυστερήσεις, που ως αποτέλεσμα έχουν να μένουν στο ράφι οι αποφάσεις που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο πρωθυπουργός.

Σε απλή γλώσσα, «ο Τσίπρας χρειάζεται τον… Λιβάνη του», που ήταν το μάτι του Ανδρέα και συνεργαζόταν με όλους τους υπουργούς για την άμεση υλοποίηση όσων συμφωνούσαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στις συσκέψεις υπουργών που ήταν συναρμόδιοι σε θέματα τα οποία αφορούσαν πολλές κοινωνικές τάξεις. Χρειάζεται ο Τσίπρας… λοστρόμο για να είναι σίγουρος ότι το καράβι –η κυβέρνηση– πλέει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλιώς, με πολλούς που ο καθένας κάνει τον καπετάνιο στον τομέα του το καράβι δεν βρίσκει λιμάνι.

Τρεις υπουργοί δουλεύουν, οι άλλοι κάθονται…

Θέτουν, όμως, και ένα άλλο θέμα αυτοί που έχουν γεύση της εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Επισημαίνουν ότι στο καυτό θέμα της αξιολόγησης εμπλοκή έχουν μόνο τρία υπουργεία, οι επικεφαλής των οποίων έχουν το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς». Όλοι οι άλλοι υπουργοί τι κάνουν; Ποιο είναι το έργο τους όλους αυτούς τους μήνες που έχουν την ευθύνη του τομέα του οποίου προΐστανται; Ποια προβλήματα έλυσαν; Τι άλλαξαν προς το καλύτερο; Ποια είναι τα θετικά που παρήγαγαν και πώς αποτυπώνονται στην πράξη; Δικαιολογία ότι φταίνε οι «θεσμοί» που δεν προχώρησαν οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν έχουν.

Χρήσιμο θα είναι, κύριε πρωθυπουργέ, να ζητήσετε από τον κάθε υπουργό να σας υποβάλει πλήρη φάκελο με τις αλλαγές που έκανε και τα οφέλη που απέφεραν για τον πολίτη και τη χώρα.

Μην ξεχνάμε ότι έχουν περάσει δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει θεαματική βελτίωση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και για αυτό κάποιοι φταίνε. Δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς που είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν αρκεί να είναι μόνο φίρμες, στις πρώτες θέσεις της κομματικής ιεραρχίας. Πρέπει να έχουν έργο να παρουσιάσουν…

Και από εκεί θα φανεί πόσο απαραίτητος είναι ο… λοστρόμος, που σήμερα λείπει από το… καράβι σας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *