F Ανασχηματισμός με πρόσωπα-έκπληξη και από τον κεντροδεξιό χώρο – Επί του Πιεστηρίου

Ανασχηματισμός με πρόσωπα-έκπληξη και από τον κεντροδεξιό χώρο


Θέμα ημερών η νέα κυβέρνηση
  • Στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού θα βγει και από τη σειρά των επωνύμων στελεχών που θα εκλεγούν για την Κεντρική Επιτροπή
  • Θα αλλάξει τους δικούς του ο Καμμένος

Τα πάνω κάτω θα φέρουν στην κυβέρνηση οι αλλαγές που σκέπτεται να κάνει ο πρωθυπουργός μετά την αναβάπτισή του στην κολυμβήθρα του Συνεδρίου, όπου όλα έδειχναν ότι θα ξεπεράσει το ποσοστό το οποίο είχε πάρει στο προηγούμενο Συνέδριο.
Οι πληροφορίες από διαφορετικά στρατόπεδα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη μορφή της νέας κυβέρνησης θα στείλει το μήνυμα της στροφής προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Στίγμα που έχει δώσει, άλλωστε, και με τη συμμετοχή του, έστω και άτυπη, στις συσκέψεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μάλιστα, η επιλογή του Νίκου Χριστοδουλάκη, υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων Σημίτη, ως επικεφαλής της Υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το μέγα θέμα του χρέους κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι. Αντίθετα, κάτι σηματοδοτεί.
Όπως γράφαμε την περασμένη Κυριακή, ο Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει πρόσωπα της γενιάς του, που με τη μέχρι σήμερα συμμετοχή τους σε θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού έχουν δώσει σαφή δείγματα των δυνατοτήτων τους και μπορούν να φέρουν το νέο.
Επίσης, σύμφωνα με καλές πηγές, υπάρχει η σκέψη να κάνει και ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στην κυβέρνηση πρόσωπα που ανήκουν στον κεντροδεξιό χώρο. Ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές, και συγκεκριμένα με πρώην βουλευτή της ΝΔ, με… καραμανλική ταυτότητα, ενώ φαίνεται να έχουν ευοδωθεί οι συζητήσεις για να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση στέλεχος επιχειρηματικής Ομοσπονδίας, που ήδη μετέχει σε όργανο που συστάθηκε πρόσφατα και προκάλεσε αναταράξεις στην Πειραιώς.
Επαφές γίνονται, επίσης, και με γνωστά στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου, σύμφωνα με άριστες πηγές, ο Πάνος Καμμένος έχει αποφασίσει να βάλει νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση (στον αριθμό που προβλέπει η συμφωνία), αλλάζοντας κάποιους από τους σημερινούς που ανήκουν στους ΑΝΕΛ.

Η ψηφοφορία θα κρίνει…
Ως προς τις αλλαγές ΣΥΡΙΖΑίων υπουργών, την πλάστιγγα στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα θα γείρει η σειρά εκλογής των επωνύμων, σε σχέση και με την ανάδειξη νέων στελεχών, στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Πάντως, οι πληροφορίες φέρνουν αρκετούς από τους σημερινούς κατέχοντες είτε προς την έξοδο είτε προς μετακόμιση. Στο υπουργείο Οικονομικών το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει ο Τσακαλώτος ως υπουργός ή θα αναβαθμιστεί ο Χουλιαράκης. Σίγουρα θα αλλάξει ο Φίλης και ίσως πάει ο Κουρουμπλής στη θέση του. Πολλά ακούγονται για το Εξωτερικών και για το τι θα γίνει με τον Σκουρλέτη, που ως γνωστόν αρνήθηκε να πάει γραμματέας του κόμματος. Θέμα μετακίνησης του Νίκου Παππά δεν υπάρχει. Άλλωστε, τυχόν μετακίνησή του θα ήταν ομολογία ότι όλος ο σχεδιασμός για την… αναδιανομή των τηλεοπτικών αδειών ήταν λάθος και θα έστηναν πανηγύρι οι νταβατζήδες.
Τις οριστικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός θα τις πάρει μέσα στον μήνα, σε σχέση και με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *