F Αντάρτικο από τους «53» – Επί του Πιεστηρίου

Αντάρτικο από τους «53»


Μπάζει νερά η κυβερνητική πλειοψηφία
  • Καταψηφίζουν στη Βουλή και βγαίνουν από… αριστερά στην κυβέρνηση
  • Ρευστότητα στα εσωκομματικά εν όψει συνεδρίου…

Με αντάρτικο στη Βουλή και «μανιφέστο» για τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίζουν οι «53», προκαλώντας νέους κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία και προϊδεάζοντας για συνολική διαφοροποίηση στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Σεπτέμβρη.
Την Πέμπτη, στη Βουλή, πέντε βουλευτές που πρόσκεινται στους «53» ψήφισαν αρνητικά στην τροπολογία του Μουζάλα για την αλλαγή στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου. Η κίνηση αυτή εμφανίστηκε από τα στελέχη του χώρου ως ενδεικτική των εσωτερικών προβληματισμών που διατυπώνονται μεταξύ των βουλευτών για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση, δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία καλούνται απλώς να τις επικυρώνουν διά της ψήφου τους.
Αυτό ουσιαστικά έθεσαν οι πέντε στο κείμενό τους (Χρ. Καραγιαννίδης, Ανν. Καββαδία, Γ. Πάλλης, Γ. Ψυχογιός και Χρ. Παπαδόπουλος), τονίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σύντροφος Μουζάλας έφερε μια τροπολογία χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά τη σύνθεση των επιτροπών ασύλου».

Ας κάνουν ό,τι θέλουν…
Η στάση προκάλεσε εκνευρισμό και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένοι, θεωρώντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας σε μια συγκυρία ευνοϊκή για την κυβέρνηση και το κόμμα, ενώ έχει κλείσει η αξιολόγηση και τους επόμενους μήνες τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΚΟ δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις.
«Οι γνωστοί πάλι αποφάσισαν να εμφανιστούν», έλεγε χαρακτηριστικά και εύγλωττα βουλευτής στην ομήγυρη που είχε μαζευτεί προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ημέρας σε πηγαδάκι του Κοινοβουλίου. «Δεν αντέχω άλλο να ασχολούμαι με αυτά, επιλέγω να απέχω, ας λένε ό,τι θέλουνε», ήταν άλλη κοινή αντίδραση αρκετών βουλευτών όταν η συζήτηση πήγαινε στο συγκεκριμένο θέμα.

Αλλάξτε πολιτική!
Την ίδια ημέρα, ωστόσο, η κίνηση των «53» προχώρησε σε μια ηχηρή και θεματική διαφοροποίηση, βάλλοντας ευθέως εναντίον συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, εκτοξεύοντας και -έστω έμμεσες- κατηγορίες για… δεξιά πολιτική, καθώς την καλούν να ασχοληθεί με την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή ανοίγει το παιχνίδι για άλλες συμμαχίες… Έτσι, το «μανιφέστο» των «53», που αποτελεί ευθεία παρέμβαση, είναι πιθανό να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά σε κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.
Οι «53» τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει (παράλληλο πρόγραμμα) και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει από αυτόν τον κεντρικό στόχο».
Συνολικά, οι «53» προχωρούν σε τέσσερις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που αφορούν την καθημερινότητα, τη συνταγματική αναθεώρηση, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *