F ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΣΙΠΡΑ – Επί του Πιεστηρίου

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΣΙΠΡΑ


Παραλήπτες τους έξω είχε η απειλή για εκλογές
  • Τα παίζει όλα για όλα ο πρωθυπουργός για να πετύχει συμφωνία για το χρέος

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι τελικές διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση του «οδικού χάρτη» για τη ρύθμιση-ελάφρυνση του χρέους.
Η 5η Δεκεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα είναι ορόσημο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, για το αν θα βγει από τη… στρούγκα ή θα συνεχίσει να ζει κάτω από τα κατοχικά Μνημόνια. Και μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα εκεί που έχουν ανεβάσει τον πήχη οι… «θεσμοί». Αυτά που ζητούν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά γιατί θα φέρουν θύελλα. Ήδη στα εργασιακά δεν υπάρχει ίχνος προσέγγισης. Γνώστης της κατάστασης αυτής, που περιορίζει τις πιθανότητες συμφωνίας, είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτό και θέλησε να στείλει μήνυμα προς τους εταίρους από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν συμβεί το μοιραίο, με τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα.
Είπε συγκεκριμένα:
«Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία».
Σε απλή… μετάφραση, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους… συνεταίρους μας – δανειστές για τις εξελίξεις στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και δεν υπάρξει οριστική απόφαση για ρύθμιση του χρέους. Όπως ευθέως προκύπτει από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε εκλογές, η θέση του είναι ότι θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει και για τις υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να παραδεχθεί ότι είχε αυταπάτες όταν πίστευε πως οι δανειστές θα δέχονταν να κάνουν πίσω στις ακραίες απαιτήσεις τους. «Αλλά όλα έχουν ένα όριο», θα πει. «Εγώ δεν μπορώ να πάω πιο πίσω. Ας αποφασίσει ο λαός τι θέλει, με βάση αυτά που μας ζητούν οι… εταίροι μας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτές είναι οι σκέψεις-σχεδιασμοί του πρωθυπουργού εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας, στίγμα των οποίων έδωσε με την αναφορά του σε ενδεχόμενο εκλογών αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Σίγουρα η προσφυγή σε κάλπες, με ταυτόχρονη καταγγελία στον ελληνικό λαό της μόνιμης τακτικής εκβιασμού της χώρας μας για ανατροπή των πάντων υπέρ των ξένων και των ντόπιων μεγαλοσυμφερόντων –σε όλους τους χώρους–, που απώλεσαν τη δυνατότητα να αποφασίζουν αυτοί και οι εκλεγμένοι να εκτελούν, δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για την παρέα του κ. Σόιμπλε. Το μήνυμα του Τσίπρα για εκλογές έχει παραλήπτη και τον εκφραστή των έξω, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση, από τη στιγμή που –λεκτικά– ζητάει εκλογές. Μόνο που το σκηνικό δεν θα είναι δικής του σκηνοθεσίας… Αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις κάλπες (αν στηθούν, στην περίπτωση που δεν υπάρξει λογική συμφωνία) θα το ορίσει ο Τσίπρας. Και ήδη έδωσε μια γεύση από το βήμα της ΚΟ του κόμματός του μιλώντας για σχέδιο του Μητσοτάκη να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει το τέταρτο Μνημόνιο, υπογραμμίζοντας: «Ζητά εκλογές λέγοντας πως θα τα πάει καλύτερα με τους δανειστές, κι αυτό γιατί δεν θα φέρνει αντιρρήσεις. Ξεχνά όμως πως, αν η αξιολόγηση δεν κλείσει, αυτό θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *