F  Ατέλειωτο παζάρι – Επί του Πιεστηρίου

 Ατέλειωτο παζάρι

Ελεγχόμενη κρίση, στόχος Τσίπρα – Καμμένου

  • Όρους βάζουν οι βουλευτές για να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • Μπλόκο από Ξυδάκη – Φίλη για τα αντισταθμιστικά

Σκληρό παζάρι, ενίοτε χωρίς πολιτικούς κανόνες και όρια, εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο παρασκήνιο με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχουν ως στόχο μια ελεγχόμενη κρίση, με τις λιγότερες ει δυνατόν, απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Βουλευτές, έξι έως δέκα συνολικά, έχουν βγάλει την ψήφο τους στο παζάρι και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα πιο ισχυρά ανταλλάγματα, με πρώτο και κύριο την πολιτική επιβίωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν προνομιακή μεταχείριση και θέσεις στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους εξασφαλίζουν, όσο αυτό είναι δυνατό, την επανεκλογή τους στις προσεχείς εκλογές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βουλευτή που αυτήν τη στιγμή διαπραγματεύεται τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με τη… Νέα Δημοκρατία.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με συνέπεια να προκαλείται αδιέξοδο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση βουλευτή (που πρόσφατα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό), που του είχαν υποσχεθεί θέση στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα (Β’ Αθηνών), τώρα του προτείνουν άλλη περιφέρεια και εκείνος αντιδρά.

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δύο ομάδες βουλευτών (πέραν του ΣΥΡΙΖΑ): Στην πρώτη είναι όσοι εμφανίζονται διατεθειμένοι ή και αποφασισμένοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόκειται για τους Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Β. Κόκκαλη (ο οποίος όμως συζητά και με τη ΝΔ) από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Στ. Θεοδωράκη, Σπ. Δανέλλη, Σπ. Λυκούδη και Γ. Μαυρωτά από το Ποτάμι και η Κ. Παπακώστα. Στη δεύτερη ομάδα είναι όσοι βουλευτές προτίθενται, αν και εφόσον τεθεί θέμα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πρόκειται για τους Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Κ. Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ, την Κ. Παπακώστα, τον Σπ. Δανέλλη και ενδεχομένως τον Γ. Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων.

Στο μέτωπο των κυβερνητικών εταίρων το κλίμα είναι βαρύ και με διακυμάνσεις και βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση να παραπέμψει στην αρμόδια επιτροπή την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία είχε υπερασπιστεί με πάθος ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη συζήτηση στη Βουλή, όμως, πριν από τις τεράστιες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων, ότι περιέχει πολλές σκιές, ιδιαίτερα μάλιστα λόγω του γεγονότος ότι θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφήνοντας αιχμές εναντίον όλης της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί «διάβημα» προς τον κ. Βούτση από τους Ν. Ξυδάκη και Ν. Φίλη, οι οποίοι εντόπισαν «σκοτεινά σημεία» στην τροπολογία.

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιδίδονται σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ, αλλά κατά βάθος αυτό που επιδιώκουν (έχουν συμφωνήσει ήδη, λένε οι πληροφορίες) είναι η εκτόνωση της κρίσης χωρίς παράπλευρες απώλειες. Προκειμένου αμφότεροι να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν βουλευτές από άλλα κόμματα ή από την πτέρυγα των ανεξάρτητων.

Οι μέρες είναι «γκαστρωμένες», κατά το κοινώς λεγόμενο, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα φέρουν οι διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο.

Ένας από τους βασικούς όρους που θέτει ο Π. Καμμένος στον Αλ. Τσίπρα είναι τη δεδομένη στιγμή να αποσύρει από την κυβέρνηση όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος έθεσε το ζήτημα αυτό στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Δύο βουλευτές (Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης) και ένας εξωκοινοβουλευτικός (Ν. Μαυραγάνης) διαφώνησαν ανοιχτά και του ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο κ. Καμμένος αναγκάσθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι είναι έξω φρενών με τους εν λόγω βουλευτές και τα στελέχη. «Είναι αχάριστοι! Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα είχαν δει στη ζωή τους υπουργική καρέκλα», έλεγε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του.

Εξοργισμένος είναι ιδιαιτέρως με την κ. Κουντουρά, η οποία –όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης– δεν απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις του και αρνείται να του μιλήσει. «Είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Καμμένος, αποδίδει δε τη στάση της στο γεγονός ότι έχει αποφασίσει να μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος ο προβληματισμός σε σχέση με τον κ. Καμμένο, ενώ λέγεται ότι υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα, ώστε να διαλέξει τον δύσκολο δρόμο της οριστικής ρήξης, αντί να επιδιώξει μια ελεγχόμενη κρίση.

Με το σκεπτικό ότι υπάρχει –όπως διατείνονται– διαπιστωμένη πλειοψηφία 151 βουλευτών τόσο για την κύρωση της Συμφωνίας όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή των Σκοπίων σήμανε την αντίστροφη μέτρηση ούτως ώστε το μπαλάκι να περάσει στο γήπεδο της Αθήνας. Στην τηλεοπτική συνέντευξή του (Open) ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Διαδικαστικά, τις επόμενες ημέρες τα Σκόπια θα αποστείλουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο με τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα το θέσει υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών και θα ζητήσει από τον Ν. Βούτση να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης και της ψηφοφορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *