F Γερά, να περάσουμε τον κάβο… – Επί του Πιεστηρίου

Γερά, να περάσουμε τον κάβο…


Τσίπρας προς υπουργούς
  • Κλειδί η ρύθμιση του χρέους, για την οποία πιέζει η Αμερική – Ο Σόιμπλε, όμως, δεν κάνει πίσω

«Γερά και σταθερά το τιμόνι, να περάσουμε τον κάβο του χειμώνα. Περάσαμε τα πολύ δύσκολα μέτρα. Ο κόσμος πιέστηκε, αλλά δεν υπάρχουν μπροστά άλλα επώδυνα μέτρα…», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε στενούς του συνεργάτες τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι αν η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής πολιτικής αλλά και των συνεχών χτυπημάτων της διαπλοκής, διαβεί τον κάβο του χειμώνα, τότε ουδείς θα διανοείται να μιλάει για αριστερή παρένθεση, μιας και θα έχει εδραιωθεί απολύτως η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα.
Επιπλέον ορισμένες εξελίξεις που θα αποτελέσουν κλειδί για τη δυναμική της οικονομίας θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να φτάσει ακόμα και στο 2018, ώστε να δημιουργηθούν ξανά λελογισμένες προσδοκίες στον κόσμο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως το θέμα του χρέους είναι ήδη επί τάπητος, παρά τις αντιδράσεις του κ. Σόιμπλε και της Γερμανίας. Ωστόσο δεν είναι εύκολο ακόμα να αποτιμηθεί πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αντίδραση του Βερολίνου και πόσο σκληρή και επίμονη μπορεί να είναι.
Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα μπορούσε να κλειδώσει με το κλείσιμο και της β’ αξιολόγησης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Βέβαια στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ακόμα και αυτό δίνει μια μικρή ανάσα, ωστόσο η ελληνική πλευρά πιέζει και παλεύει να πάρει κάτι παραπάνω.
Στόχος παραμένει να υπάρξει τώρα, πριν το τέλος του έτους, μια συνολική ρύθμιση του χρέους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται σκληρή μάχη στο παρασκήνιο, σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση του κ. Σόιμπλε και της Γερμανίας για συνολική ρύθμιση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να κλειδώσει και να αρχίσει να υλοποιείται αμέσως το βραχυπρόθεσμο πακέτο για το χρέος και ταυτόχρονα στην ίδια απόφαση να περιγράφεται ρητά και δεσμευτικά η τελική συνολική ρύθμιση του χρέους, η οποία θα αρχίσει να τρέχει, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση, αμέσως με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2018.
Σε συζητήσεις με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και θα «τρέξει» το πρόγραμμα, τότε η Γερμανία θα­­­­ βρεθεί σε μια πολύπλοκη θέση, αφού δεν θα έχει ιδιαίτερα πειστικά επιχειρήματα, ούτε καν στο εσωτερικό της, για να μπορέσει να απορρίψει κάθετα προτάσεις για ρύθμιση/απομείωση του χρέους.
Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγηση της κατάστασης που κάνουν οι επιτελείς του Μαξίμου, αυτές τις ώρες διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ της ελληνικής θέσης για ρύθμιση του χρέους και σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η Γερμανία είναι η μόνη που μειοψηφεί.
Δίπλα στην πάγια αμερικανική θέση για ρύθμιση/αναδιάρθρωση του χρέους, που εκφράστηκε για μια ακόμα φορά, μόλις προχθές, από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, συντάσσονται πλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πίερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Βέβαια στο Μαξίμου όλοι αναγνωρίζουν πως ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, ότι υπάρχει απογοήτευση, μεγάλη ανέχεια αλλά και τεράστια πίεση λόγω των φόρων. Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί ωστόσο στην κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει προσλάβει στα ΜΜΕ, και γι’ αυτό το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει απαντήσεις μέσω ενός αναλυτικού non paper.
Τα τελευταία 24ωρα, στην κυβέρνηση έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσινγκτον και συγκεκριμένα στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ελληνικό χρέος αλλά και στις επαφές των Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη για το ίδιο θέμα.
Εξάλλου, η προσοχή της ελληνικής πλευράς στρέφεται πλέον και στην αυριανή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Σε τρεις φάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει σε τρεις φάσεις:
Τη βραχυπρόθεσμη, όπου τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή δεν θα επιβαρύνουν άμεσα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να καμφθούν και οι αντιρρήσεις του Βερολίνου και ειδικά του κ. Σόιμπλε, που έχουν μπροστά τους εκλογές.
Τη μεσοπρόθεσμη φάση, όπου τα μέτρα θα έχουν πιο ουσιαστική απόδοση. Και, τέλος, τη μακροπρόθεσμη φάση, όταν και θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως το Ταμείο δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις στις εκτιμήσεις του, όπως είχε κάνει στο παρελθόν.
Προειδοποίησε, δε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι του, το Ταμείο θα αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι όροι αυτοί είναι οι μεν Ευρωπαίοι να αποφασίσουν μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το χρέος, η δε Ελλάδα να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι πολύ δύσκολη αν δεν προηγηθεί «κούρεμα» του χρέους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *