F Γερό χαστούκι στη διαπλοκή! – Επί του Πιεστηρίου

Γερό χαστούκι στη διαπλοκή!


Έχασαν τη μάχη οι νταβατζήδες με 153 έναντι 101
  • Δεν πήγε να ψηφίσει ο Καραμανλή
  • Αν είχα φέρει νύχτα την τροπολογία για παράταση των αδειών και της ανομίας, δεν θα είχατε πρόβλημα, είπε προς τη ΝΔ ο Ν. Παππάς

Ήττα των νταβατζήδων συνιστά η έγκριση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, που βάζει τέλος στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας. Κι αυτό παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε το σύστημα της διαπλοκής -σε αγαστή συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης- να φρενάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που παρέχει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να ορίσει με νομοθετική ρύθμιση τον αριθμό των καναλιών που θα αδειοδοτηθούν. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Αναλυτικά, σε σύνολο 256 βουλευτών, 153 ψήφισαν ναι, 101 όχι και δύο παρών.

Απόντες από την ψηφοφορία 44 βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα, με πιο ηχηρές τις απουσίες του Κ. Καραμανλή, του Αντ. Σαμαρά και της Όλγας Κεφαλογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, της Φ. Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και των Στ. Θεοδωράκη και Χ. Θεοχάρη από το Ποτάμι. Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι στην περίπτωση που μπλοκάρει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΕΣΡ τότε ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από άλλο φορέα. Η αντιπολίτευση και κυρίως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν με συνεχόμενες εντάσεις και ύβρεις να σταματήσουν τη διαδικασία, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι στόχος της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κάτι που δεν έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Η ένσταση που διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση αφορούσε κατά κύριο λόγο την απόφαση ότι ο αριθμός των αδειών θα λαμβάνεται πλέον από το Κοινοβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας και όχι από το ΕΣΡ.Είμαι βέβαιος ότι αν είχα φέρει νύχτα τροπολογία για παράταση των τηλεοπτικών αδειών και της ανομίας, αν είχα φέρει νύχτα τροπολογία για να μην πληρώνουν τον φόρο, δεν θα είχατε πρόβλημα. Και αυτό προσωπικά με θλίβει, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης τόνισε ότι με την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες αποσυμπιέζονται τα κόμματα για να συγκροτήσουν τη Δευτέρα το ΕΣΡ. Υπήρχε μια διάθεση, μέσω της ανάληψης της ευθύνης από τη Βουλή, να αποσυμπιεστούν τα κόμματα από ενδεχόμενες πιέσεις που ασκούνται από οικονομικά συμφέροντα, ώστε τη Δευτέρα που έχουμε Διάσκεψη Προέδρων να μπορούν, αποσυμπιεσμένοι από πιέσεις, να προχωρήσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αυτή τη βοήθεια προσπαθούμε να δώσουμε, υπογράμμισε, προσθέτοντας δηκτικά: Υπάρχει παρελθόν-όνειδος. Μιας βαθύτατης υπονόμευσης που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από λομπίστες συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού μετόχου. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *