F Γιατί δεν έκατσε καλά τίμησαν τον Γεράσιμο Αρσένη στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωσή του… – Επί του Πιεστηρίου

Γιατί δεν έκατσε καλά τίμησαν τον Γεράσιμο Αρσένη στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωσή του…

Ήταν εκεί, δίπλα του, στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, η Ελλάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, η Κύπρος με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και η Εκκλησία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Έφυγε με το κεφάλι ψηλά. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε ο Γεράσιμος Αρσένης σε αυτό που πίστευε ότι έπρεπε να γίνει γιατί το απαιτούσε το συμφέρον της πατρίδας και των επόμενων γενιών. Και το πλήρωσε πολλές φορές, γιατί ποτέ δεν έβαλε μπροστά το προσωπικό του κέρδος.

Από όποιο μετερίζι κι αν πέρασε, σε όποια θέση κι αν υπηρέτησε, άφησε ισχυρά, ανεξίτηλα αποτυπώματα. Μπροστάρης στα εθνικά θέματα, τα υπερασπίστηκε με πάθος και αγάπη για τον Ελληνισμό. Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου ήταν μια κίνηση τεράστιας εθνικής σημασίας, ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν, δεν είναι μόνη… Ήταν επίσης σημαιοφόρος κατά του Σχεδίου Ανάν, όταν άλλοι από τον δημοκρατικό χώρο αλληθώριζαν, έστελναν άλλα μηνύματα. Πάντα παρών σε όλα τα δύσκολα… Δεν ήταν τυχαία η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να ζητήσει από τον φίλο του να έρθει το ’81 για να βάλει πλάτη με τις πολύτιμες γνώσεις του και τη γνωριμία του με διεθνείς προσωπικότητες, προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα για τη μεγάλη Αλλαγή.

Ήταν ο χαμογελαστός Κεφαλονίτης ο Γεράσιμος, αποδεκτός και αγαπητός σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Πάντα πρόθυμος να συζητήσει, να ακούσει, με θέληση για τη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής λύσης, που βοηθάει τον πολίτη και τον στόχο για εθνική ανασυγκρότηση και πρόοδο. Και αυτό φάνηκε στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Ήταν όλοι εκεί, και το κράτος με το άγημα σε απόδοση τιμής στον υπουργό Άμυνας που τίμησε το αξίωμά του χωρίς την παραμικρή σκιά. Ήταν εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δύο πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και αυτό κάτι λέει, στέλνει ένα μήνυμα, από το οποίο κακώς απουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν, όμως, εκεί και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ήταν εκεί ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Ήταν εκεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. βασιλική Θάνου.

Ήταν εκεί η Κύπρος, με τον ιστορικό αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, για να μεταφέρει τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Μεγαλόνησο.

Ήταν εκεί και η Κεφαλονιά του, με την ηγεσία της, με τους φίλους του χορωδούς, για να του δώσουν μελωδικά τον τελευταίο ασπασμό…

Ήταν εκεί εκατοντάδες φίλοι του, που δεν τον ξέχασαν.

Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, κάποιες λαθεμένες επιλογές ή κρίσεις που οδήγησαν σε ρήξεις και μάταιες συγκρούσεις. Αλλά την ώρα του απολογισμού το αποτέλεσμα για τον Γεράσιμο το έβγαλε ο κόσμος, επώνυμοι και ανώνυμοι με την παρουσία τους, με δυο τρεις λέξεις στη Λούκα, τη γυναίκα του, και στα παιδιά του. Άφησε ο Αρσένης το όνομά του ισχυρό στη Μνήμη. Και πράγματι η αποχώρησή του από τούτο τον κόσμο φτώχυνε το πολιτικό σκηνικό. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τον επικήδειο που εκφώνησε:

«Ο Γεράσιμος Αρσένης θα μείνει στην Ιστορία του τόπου μας ως ένα υπόδειγμα προσωπικού ήθους και πολιτικής συνέπειας. Η διαύγεια της σκέψης του και η καθαρότητα της προσωπικής του διαδρομής έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων μας. Η πολιτική του παρακαταθήκη και η πίστη του σε έναν σοσιαλισμό με βαθιά ριζοσπαστικά κοινωνικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά αποτελούν μια υποδειγματική συμβολή σε έναν δίκαιο αγώνα που τώρα διεξάγεται. Έναν αγώνα που τελικά θα κερδηθεί.Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του».

Αγαπητέ φίλε, μια χάρη θα σου ζητήσω, εκεί που πας να μην κάτσεις ήσυχος, Γεράσιμε, να προσπαθήσεις να αλλάξεις και εκεί κάποια πράγματα. Καλό ταξίδι, με φόντο την ωραία μας Κεφαλονιά.

Στην αγαπημένη του Λούκα και τα παιδιά του Γεράσιμου, δύναμη και κουράγιο. Είναι τυχεροί για το όνομα που τους δώρισε…

                                                                                                                                                                Μ. Κ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δύσκολη η στιγμή που διάλεξες να φύγεις…

Ήταν όλοι εκεί, Γεράσιμε…
Ήταν όλοι… Όχι μόνο όσοι σε αγάπησαν και σε πίστεψαν…
Ήταν και αυτοί που δήλωναν «σύντροφοι» και δεν έχασαν ευκαιρία να σε χτυπήσουν πισώπλατα…
Ήταν εκεί η Κύπρος, για την οποία τόσο αγωνίστηκες, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής με τον πρόεδρο της Βουλής της…
Ήταν, όμως, εκεί κυρίως ο κόσμος, που έπαιρνε δύναμη από την ήρεμη και ψύχραιμη παρουσία σου…
Δύσκολη η στιγμή που διάλεξες να «φύγεις», Γεράσιμε…

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Είπαν για τον Αρσένη…

  • …η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός: «Με λύπη αποχαιρετούμε τον Γεράσιμο Αρσένη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, συνεπή πατριώτη, δημοκράτη και σοσιαλιστή, αγωνιστή πολιτικό και διανοούμενο, με σπάνια στρατηγική και οικονομική σκέψη, αγαπημένο σύντροφο και φίλο. Η σκέψη μας στη Λούκα, στην Αμαλία και σε όλη την οικογένειά του αυτές τις δύσκολες ώρες. Θα θυμάμαι πάντα με αγάπη τις συζητήσεις μας, τη γενναιοδωρία του προς εμάς τους νεότερους, την ανωτερότητα που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις, μακριά από τη μικροπολιτική, το πηγαίο χιούμορ του και την αγάπη του για την Κεφαλονιά. Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση με τον Πρόεδρο, τη Μελίνα και τους άλλους συντρόφους στους ωραίους αγώνες που έδωσες σε όλη σου τη ζωή».
  • η Μαρία Κυριακοπούλου, πρώην βουλευτής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κοινωνικής Συμφωνίας: «Έφυγε ένας μεγάλος και ασυμβίβαστος πολιτικός, ένας φλογερός πατριώτης που πορεύτηκε με ήθος, υπόδειγμα ανθρώπου, ο οποίος υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση τις μεγάλες αξίες που συγκροτούν το βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο της Δημοκρατίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Ο Γεράσιμος Αρσένης αφήνει μια μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη για τους νέους και τους νεότερους πολιτικούς. Για μας που τον γνωρίσαμε από κοντά ήταν και θα είναι μια πηγή ηθικής, πολιτικής διδαχής και έμπνευσης».
  • ο Στέφανος Τζουμάκας: «Πριν από δύο μήνες παρουσίασε στην Αρχαιολογική Εταιρεία το βιβλίο του με τίτλο ‘‘Γιατί δεν έκατσα καλά’’. Ήταν όλος ο κόσμος των εκπαιδευτικών πολιτικών. Και η παρουσίαση εξαιρετική.

Ο αγαπητός Μάκης Αρσένης θα είναι πάντα στη μνήμη μας. Ήταν διορατικός. Ως άνθρωπος και πολιτικός είχε αρχές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *