F Για ψίχουλα ξεπούλησαν τον ΟΛΠ για 50 χρόνια! – Επί του Πιεστηρίου

Για ψίχουλα ξεπούλησαν τον ΟΛΠ για 50 χρόνια!


Έναν κερδοφόρο Οργανισμό
  • 110 εκατ. ευρώ έδινε η Cosco τον χρόνο για ενοίκια!
  • Και το ΤΑΙΠΕΔ τον χάρισε για 280,5 εκατ. ευρώ!

Τι ανάγκη έχουμε από τρίτους μάρτυρες ή αναλυτές. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του νέου κινεζικού ΔΣ του ΟΛΠ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας τα είπε όλα: «Πουλήσαμε το 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco για 280,5 εκατ. ευρώ και μαζί φυσικά και το management». Δηλαδή το εθνικό λιμάνι της χώρας ξεπουλήθηκε σε μια εξωχώρια εταιρεία της Cosco στις Παρθένους Νήσους, με στημένες διαδικασίες από το 2014, μόνο για 280,5 εκατ. ευρώ.

Όταν μάλιστα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ πριν από δύο χρόνια είχε ψηφίσει την πρόταση της διοίκησης Ανωμερίτη για παραχώρηση στην Cosco δύο μόνο προβλητών στο Πέραμα για 1 δισ. ευρώ!

Μεγαλύτερο ξεπούλημα δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας. Και κάτι ακόμα χειρότερο:

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει μόνο 3,5% επί του τζίρου του κινεζικού ΟΛΠ, όταν ο δημόσιος ΟΛΠ για την παραχώρηση των δύο προβλητών στο Πέραμα εισέπραττε το 24,5% επί των εσόδων της Cosco! Όπως είχε μάλιστα αποκαλύψει με αναφορά του στη Βουλή ο Γ. Ανωμερίτης, παρόμοια ιδιωτικοποίηση, στην οποία προχώρησε η Αρχή Λιμένων Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2016, πρόβλεψε υπέρ του Κυπριακού Δημοσίου ποσοστά 15%-62% επί του τζίρου των ιδιωτών και μάλιστα για 25 χρόνια και όχι για 50 χρόνια, όπως έκανε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου είναι τεράστια, αφού ένας κερδοφόρος οργανισμός, που δεν έχει επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο ή σε ιδιώτες και που έχει 65 εκατ. ευρώ στο ταμείο του, ξεπουλήθηκε για ψίχουλα για 50 χρόνια σε μια ζημιογόνα για χρόνια, κρατική «κομμουνιστική» εξωχώρια εταιρεία. Φυσικά, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών, διατηρεί σε ισχύ τη διάταξη νόμου βάσει της οποίας η διοίκηση του

ΤΑΙΠΕΔ δεν διώκεται ούτε ποινικά ούτε αστικά για τα τυχόν εγκλήματά της κατά του Δημοσίου. Τόση δημοκρατία… υπέρ των δανειστών και των αχυρανθρώπων της.

Σημειώνεται ότι η Cosco θα έδινε στον ΟΛΠ 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως ενοίκια, τα οποία τώρα θα τα εισπράττει η ίδια! Δηλαδή σε τρία χρόνια θα εξοφλήσει και για τα υπόλοιπα 47 θα εισπράττει καθαρά τα πάντα.

Μόνο χορούς που δεν έστησε το ΤΑΙΠΕΔ

Συμφωνία-ορόσημο για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του το ξεπούλημα για 280,5 εκατ. ευρώ του πλειοψηφικού ποσοστού 51% της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco.

Τα υπόλοιπα 88 εκατ. ευρώ για την… παράδοση επιπλέον ποσοστού 16%, ώστε οι Κινέζοι να έχουν το 67%, δηλαδή την απόλυτη κυριαρχία του λιμανιού του Πειραιά, θα τα πληρώσουν σε… βάθος πενταετίας!

Μάλιστα, με… μπακαλίστικους λογαριασμούς ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας υπολογίζει τη συνολική αξία της συμφωνίας μέχρι το… 2052 που λήγει η παραχώρηση σε 1,5 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνει τα 368,5 εκατ. ευρώ από το ξεπούλημα του 67%, επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ που… ΘΑ κάνει η Cosco, 410 εκατ. ευρώ από το ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών, συν τα… αναμενόμενα μερίσματα και τους τόκους που… ΘΑ εισπραχθούν! Την περασμένη Τετάρτη στις 9 το πρωί έγινε η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, μεταξύ της China Cosco Shipping Corporation Limited και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Cosco Shipping κ. Γουάν Μιν.

……………………………………….

Τα 280,5 εκατ. ευρώ από το ξεπούλημα του ΟΛΠ θα πάνε στους εργαζομένους που θα μεταταγούν!

* Οι μπακαλίστικοι λογαριασμοί του Πιτσιόρλα για το… 2052!

Ξέρετε πού θα πάνε τα 280,5 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Cosco για να αποκτήσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ;

Θα πάνε για την πληρωμή των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι θα μεταταγούν στο Δημόσιο.

Οι Κινέζοι είχαν θέσει ως απαράβατο όρο να πάρουν τον ΟΛΠ απαλλαγμένο από τους εργαζομένους και χωρίς ουδεμία υποχρέωση αποζημιώσεων.

Έτσι, την ώρα που υποτίθεται ότι γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, για μείωση του δημόσιου τομέα, το Δημόσιο «φορτώνεται» για… χάρη της Cosco και τους εργαζομένους του ΟΛΠ. Δηλαδή, 280,5 εκατ. ευρώ, αντί να πάνε για αύξηση της ρευστότητας και για να κλείσουν τρύπες-οφειλές του Δημοσίου, πάνε σε… επέκτασή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *