F Για 311,5 εκατ. ευρώ παρέδωσαν όλο το λιμάνι του Πειραιά! – Επί του Πιεστηρίου

Για 311,5 εκατ. ευρώ παρέδωσαν όλο το λιμάνι του Πειραιά!


Αυτή είναι η αλήθεια που έκρυψε η κυβέρνηση
  • Όταν η Cosco δίνει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ 110 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 311,5 εκατ. ευρώ είναι τρία ετήσια νοίκια!
  • Η αξία του ΟΛΠ είναι πάνω από 2,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όλες τις μελέτες

Κύκλοι της αγοράς αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά (ακόμα και βουλευτής) βάζουν ευθέως θέμα για το τίμημα που πέτυχε το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την πώληση ολόκληρου του λιμανιού.
Τώρα που αρχίζουν και ψάχνουν τη διαπραγμάτευση και το τίμημα που συμφωνήθηκε μεταξύ Cosco και ΤΑΙΠΕΔ, τόσο ανετότερα λένε τη λέξη «ξεπούλημα». Ό,τι και να λέει ο Πιτσιόρλας, ό,τι και να λένε εκ των υστέρων οι παρακοιμώμενοι τύπου ΙΟΒΕ, ό,τι και να λέει γενικόλογα η Cosco, η αλήθεια είναι μία: Ξεπούλημα!
Πολύ απλά: Το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε το 67% των μετοχών του λιμανιού (ολόκληρου δηλαδή του λιμανιού) για 311,5 εκατ. ευρώ καθαράς παρούσης αξίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, τον Νοέμβρη του 2014, ψήφισε στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ (για τον Β’ φιλικό διακανονισμό) ότι η καθαρά παρούσα αξία της σύμβασης παραχώρησης με την Cosco μόνο για δύο προβλήτες (τους Προβλήτες Ι και ΙΙ) ανέρχεται από 860 εκατ. έως 1,05 δισ. ευρώ!
Άρα, όταν συμφωνούσε να πουλήσει ολόκληρο το λιμάνι για 311,5 εκατ. ευρώ, ήξερε -αφού το ψήφισε έναν χρόνο πριν- ότι μόνο δύο προβλήτες του ΟΛΠ αξίζουν 1 δισ. ευρώ!
Σημειώνουμε ότι όλες οι μελέτες για την αξία του λιμανιού δείχνουν ότι ο ΟΛΠ έχει αξία άνω των 2,2 δισ. ευρώ!

Φυσικά, το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι καμιά «τρόικα» ή «κουαρτέτο» δεν ζητούσε να πουλήσει μετοχές, και μάλιστα το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, καλύπτεται πίσω από την αξία της μετοχής, με το Χρηματιστήριο στις 550 μονάδες! Τέτοιους όμως μπακαλίστικους λογαριασμούς για ένα λιμάνι με 37 χλμ. κρηπιδώματα, με μηχανήματα, με πελατεία, με προηγμένες υπηρεσίες, τεχνολογικά καινούργιο, με σιδηρόδρομο, κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα, ναυπηγεία, car terminal, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ακίνητα τεράστιας αξίας, κ.λπ., μόνο το ΤΑΙΠΕΔ ξέρει να κάνει.
Και κυρίως για ένα λιμάνι κερδοφόρο. Που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, που δεν έχει εγγυήσεις του Δημοσίου, άρα δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, που όλα τα έργα του τα κατασκευάζει με ίδια και κοινοτικά κεφάλαια, που ήδη έχει στο Ταμείο του 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπράττει από την Cosco 110 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι ξεπούλημα να πουλιέται ολόκληρο για τρία δηλαδή ετήσια νοίκια της Cosco στον ΟΛΠ!

Μετά τα επικοινωνιακά show, θα αξιωθεί κανένας να απαντήσει στα πιο πάνω, έστω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά; Τα οποία δυστυχώς αισθάνονται «πολιτικά» πρόσφυγες στον Πειραιά τους, ελέω Πιτσιόρλα και ΤΑΙΠΕΔ. Και πώς να μην αισθάνονται έτσι, αφού το ΤΑΙΠΕΔ οργανώνει τις γενικές συνελεύσεις του ΟΛΠ στο «Plaza NJV» της πλατείας Συντάγματος, τις υπογράφει στου Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού και διοργανώνει τα εορταστικά γλέντια στο Ζάππειο, ταΐζοντας τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο λιμάνι με ξύλο και χημικά που πρόσφεραν τα ΜΑΤ! Ο Πειραιάς επί Πιτσιόρλα έχει τεθεί σε καραντίνα…

……………………………

Ανένηψε ο Δρίτσας!

Στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα του ξεπουλήματος του λιμανιού έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Τρίτη, αφού είπε ότι η συμφωνία με την Cosco δημιουργεί νέα δεδομένα και προοπτικές για την ελληνική οικονομία, αφού θεμελιώνει τη συνεργασία με έναν γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας και με μια χώρα που είναι μέσα στις πρώτες δυνάμεις του πλανήτη και πως η κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μια και η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είχε κάνει καμιά διαπραγμάτευση. Ο κ. Δρίτσας κατηγόρησε εκείνους που λοιδορούν την κυβέρνηση για το ξεπούλημα του λιμανιού λέγοντας πως η εκποίηση του ΟΛΠ ήταν μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας και όλα τα κόμματα είχαν συναινέσει σε αυτήν, αφού είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο στη Βουλή, εκτός της ΧΑ και του ΚΚΕ. «Κατά συνέπεια», είπε ο κ. Δρίτσας, «η κυβέρνηση έκανε αυτό που είχαν ψηφίσει τα 2/3 της Βουλής και είχε ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές»!
Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν σκέφθηκε ποτέ να παραιτηθεί, είπε ότι αυτές δεν είναι προοπτικές που τον χαρακτηρίζουν και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα δεν θα το βάλει στα πόδια…
Απαντώντας στην ερώτηση αν συμμερίζεται τη στάση του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας», που τάσσεται εναντίον της συμφωνίας με την Cosco, δεδομένου ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν επικεφαλής του εν λόγω συνδυασμού, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι στο «Λιμάνι της Αγωνίας» μετέχουν άτομα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και ο καθένας εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. «Αν η πλειοψηφία τάσσεται ενα­ντίον της συμφωνίας», είπε, «καλά κάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άποψη αυτή μπορεί να αλλάξει κάτι. Απλά καταγράφεται…». «Άλλωστε, η πολυφωνία», κατέληξε ο υπουργός, «είναι το κύριο χαρακτηριστικό του συ­γκεκριμένου συνδυασμού…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *