F Γιοκ έσοδα από τη ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ – Επί του Πιεστηρίου

Γιοκ έσοδα από τη ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ

Τελικά αυτοί που αποφασίζουν κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδεικνύουν κάθε στιγμή ότι έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα, με αυτό που βιώνει κάθε μέρα η οικογένεια και το κάθε μαγαζί, μικρό ή μεγάλο.

Η ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ που ανακοινώθηκε είναι απαγορευτική για την κάθε επιχείρηση και τον κάθε εργοδότη που θέλει να πληρώσει σε δόσεις, στις οποίες να μπορεί να είναι συνεπής. Και είναι δεδομένο ότι ο αγωνιώδης στόχος της κυβέρνησης να μαζέψει έσοδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους όρους που τίθενται, στους οποίους ελάχιστοι οφειλέτες, που είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τους 1.000, έχουν την δυνατότητα να καλύψουν.

Αντίθετα, αν γίνονταν δεκτές οι συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» και ήταν πολύ ευνοϊκές για τους οφειλέτες, θα έμπαιναν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη ρύθμιση και έτσι θα λυνόταν το τεράστιο ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ. Φαίνεται όμως ότι η «τρόικα» δεν επέτρεψε ούτε βήμα πίσω να γίνει από την αρχική ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί και δεν περπάτησε, όπως δεν θα περπατήσει και τώρα.
Και τούτο γιατί οι όροι είναι εξωφρενικοί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έβγαλε ο διοικητής του ΙΚΑ για να μπεις στη… Νέα Αρχή (από τίτλους άλλο τίποτε, άλλωστε δεν κοστίζουν) για εξόφληση χρεών μέχρι και το 2012 έως και σε 48 δόσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα να ρυθμίσεις τις καθυστερούμενες οφειλές του Α’ εξαμήνου του 2013 σε 12 ισόποσες δόσεις.

Ένα κάρο χαρτιά για να πληρώσεις!

Είναι απίστευτο τι χαρτιά και εγγυητικές (που καμία τράπεζα δεν πρόκειται να σου δώσει, εκτός εκείνων που έχουν ακόμη λεφτά ή έχουν μπάρμπα στην… Κορώνη) χρειάζονται, όχι για να εισπράξεις λεφτά από το Δημόσιο, οπότε δικαίως τα ζητούν, αλλά για να πληρώσεις χρήματα που χρωστάς. Δηλαδή, τους δίνεις λεφτά και σου απαντούν όχι δεν τα θέλω αν δεν μου φέρεις πόθεν έσχες, τι κινητή και ακίνητη περιουσία έχεις! Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Ζητάνε συγκεκριμένα:
• Οφειλέτες με κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ προσκομίζουν υπεύθυνη(!) δήλωση και δηλώνουν βιωσιμότητα διακανονισμών και αν έχουν καταδικαστεί ή έχουν ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
• Όσοι θέλουν να κάνουν χρήση των (…) ευνοϊκών ρυθμίσεων οφείλουν να προσκομίσουν πληροφορίες για τα περιουσιακά τους στοιχεία: κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία (Ε9 ή ΕΤΑΚ), οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή ετήσιο εισόδημα, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ), οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου(!).
• Οι εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ πάνω από 75.000 ευρώ για τη Νέα Αρχή ή πάνω από 50.000 για την Πάγια Ρύθμιση θα πρέπει, να προσκομίζουν μαζί με την υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή(!) σχετικά με την ορθότητα(!) των δηλουμένων στοιχείων καθώς και τη βιωσιμότητα των διακανονισμών. (Κανένας εκτιμητής δεν πρόκειται να δώσει τέτοια βεβαίωση).
• Όσοι έχουν οφειλή άνω των 300.000 στη Νέα Αρχή ή άνω των 150.000 στην Πάγια Ρύθμιση πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή τράπεζας ή έγγραφη υποθήκη(!) ακινήτου αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της οφειλής ή εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου(!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *