F Δίνουν 2.700.000 ευρώ, όταν αντίστοιχο πρόγραμμα στοίχισε μόλις 25.000 ευρώ! – Επί του Πιεστηρίου

Δίνουν 2.700.000 ευρώ, όταν αντίστοιχο πρόγραμμα στοίχισε μόλις 25.000 ευρώ!

  • Φως στο παρασκήνιο: Ποιοι έφτιαξαν τον Τομπούλογλου
  • Κάποιοι θα… παραπαχύνουν από το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας
  •  Το έχει καταγγείλει με εξώδικο ο καθηγητής της Παιδιατρικής κ. Γ. Χρούσος
  • Στο διπλανό από το «Αγλαΐα Κυριακού» νοσοκομείο, το «Αγία Σοφία», για παρόμοιο πρόγραμμα η δαπάνη είναι στο 1/3 

Γλίτωσε ο Χάρης Τομπούλογλου και θα πρέπει να ανάψει ένα κερί στον Χάρη Καστανίδη που έκανε Πρωτοχρονιά έξω, μακριά από τον Κορυδαλλό, γιατί ως υπουργός Δικαιοσύνης με τις αλλαγές που έκανε στον Ποινικό Κώδικα, ενώ προβλεπόταν προφυλάκιση για άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, μετέτρεψε τη σχετική διάταξη και η προφυλάκιση μπορεί να διαταχθεί για κακουργήματα που προβλέπεται ποινή άνω των 10 ετών και για ποσό άνω των 75.000 ευρώ.

Ο ανακριτής, παρότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» είναι -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- τεκμηριωμένα δεν μπορούσε να διατάξει την προφυλάκισή του, λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας. Έτσι εξηγείται η αρκετά υψηλή εγγύηση των 150.000 ευρώ που του επεβλήθη για να μην προφυλακισθεί.

Όμως, οι… περιπέτειες του κυρίου Χάρη δεν τελειώνουν στην ιστορία της μίζας (25.000, μετά από το… σκόντο που έκανε) που πήρε -άλλο αν δεν πρόλαβε να τη γευθεί- γιατί υπάρχουν, όπως λένε, και άλλες ιστορίες, ενώ το όνειρο να γίνει Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας τελείωσε οριστικά.

Βέβαια, η ΝΔ προσπαθεί να ξεχάσει ότι ο Τομπούλογλου ήταν δικό της παιδί και μάλιστα από τα εκλεκτά. Και τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ισόβιο μέλος του Ιδρύματος «Αγλαΐα Κυριακού» τον έκανε ο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Γιάννης Μουρμούρας, όταν ήταν υφυπουργός Οικονομικών με υπουργό Οικονομικών τον Βενιζέλο. Και μετά, με εισήγηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, έγινε πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Όταν δε ανέλαβε ο Άδωνης Γεωργιάδης κράτησε τον Τομπούλογλου, παρότι έκανε αλλαγές διοικητών και υποδιοικητών στα περισσότερα νοσοκομεία.

 Διαφωνίες για τη χρησιμότητα του έργου 

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν γύρω στα 3.000.000 ευρώ και είχε εγκριθεί επί υπουργίας Λοβέρδου. Είχε ενταχθεί στη συνέχεια στο πρόγραμμα 2007-2013 του ΕΣΠΑ και μειώθηκε από τον Γεωργιάδη στα 2.700.000 ευρώ.

Αντίθετος με αυτό το πρόγραμμα ήταν εξ αρχής ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, που είναι ένας από τους καλύτερους ειδικούς που έχει η χώρα μας.

Με επιστολές του και εξώδικα που είχαν στείλει η ενδοκρινολογική εταιρεία και η εταιρεία κατά της παχυσαρκίας τόνιζαν ότι το πρόγραμμα των 3.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ήταν πάρα πολύ ακριβό και επεσήμαιναν ότι το αντίστοιχο που είχε υλοποιήσει η κλινική του κ. Χρούσου πριν οκτώ χρόνια είχε στοιχίσει μόνο 25.000 ευρώ!

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο της Δανιμαρκίας και ίσως θα πρέπει να ψάξει και αυτό το κομμάτι ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση αυτή που ξέσπασε χριστουγεννιάτικα.

Στο φως όλος ο φάκελος του έργου

Στο μεταξύ, επειδή υπάρχει πλήρης άγνοια γύρω από το έργο επικοινωνίας και διαφήμισης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που έχει αναλάβει η εταιρεία Next Com, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Αναστάσιος Μάριος – Κιτσαράς, θα πρέπει ο υπουργός Υγείας να δώσει τον πλήρη φάκελο στη δημοσιότητα γιατί πολλά, ίσως, μπορεί να έρθουν στο φως. Όπως: Ποιες άλλες εταιρείες πήραν μέρος; Συμμετείχαν κάποιες ή έστω μία από τις μεγάλες εταιρείες, διαφημιστικές και επικοινωνίας, που λειτουργούν στην χώρα μας και έχουν κτίσει καλό όνομα χάρις σε έξυπνες καμπάνιες, στον διαγωνισμό, όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 190.000 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο στις εποχές που ζούμε; Ή έγινε μεταξύ… ημών και υμών; Δεν θα πρέπει, κύριε υπουργέ, να δοθεί το πρακτικό του διαγωνισμού στη δημοσιότητα για να δούμε ποιες εταιρείες πήραν μέρος και ποια τιμή πρόσφερε η κάθε μία; Γιατί μπορεί να προκύψουν, εκτός από τον Τομπούλογλου, και άλλοι εμπλεκόμενοι που μπορεί να ενδιαφέρουν τον Εισαγγελέα.

Ρίχνοντας, πάντως, μία ματιά στο προφίλ της εταιρείας που πήρε τη δουλειά και εκβίαζε ο Τομπούλογλου για να πάρει το ποσοστό του, αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η δραστηριότητά της Next Com γύρω από προγράμματα ΕΣΠΑ και κρατικοδίαιτους οργανισμούς, αναπτυξιακές εταιρείες, Αρχαιολογικά Μουσεία, πανεπιστήμια κ.λπ. Χρήσιμο, επίσης, θα είναι για την έρευνα που γίνεται, η Next Com να δώσει στοιχεία του κύκλου εργασιών της, το πελατολόγιό της μαζί με τον λογαριασμό του κάθε πελάτη και ποιες δουλειές οργανισμών, που ελέγχονται από το Δημόσιο, έχει αναλάβει με διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση.

Κανένα σύννεφο στο «Αγία Σοφία» 

Ανάλογο έργο, για την παιδική παχυσαρκία, έχει πάρει και το διπλανό νοσοκομείο, το «Αγία Σοφία», μικρότερου ύψους, σύμφωνα με πληροφορίες το 1/3 της δαπάνης που προβλέπεται για το «Αγλαΐα Κυριακού» -γιατί άραγε, τι διαφορετικό γίνεται; Ποιος, κύριε Γεωργιάδη, ο λόγος αυτής της διάσπασης; Γιατί να μην υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα;

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία με τον διακριτό τίτλο «Χάνω βάρος – Κερδίζω ζωή» είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, η οποία εργάζεται στην Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

 600.000 παιδιά υπέρβαρα 

Όπως μας είπε η κυρία Χαρμανδάρη: «Ηπαχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1.800.000 παιδιά και εφήβους στη χώρα μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή 600.000 παιδιά και έφηβοι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες του έργου. Ο κύριος πυλώνας είναι η ηλεκτρονική διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία θα εφαρμοσθεί πανελλαδικά και στοχεύει στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδιών και εφήβων αλλά και στην καθοδήγηση των παιδιάτρων και γενικών γιατρών σχετικά με την αντιμετώπισή τους.

Ως επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια του έργου, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθηση ότι το έργο αυτό μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Για παραπομπή παιδιών και εφήβων και καθορισμό ραντεβού απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 213 2013 666 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση childhood-obesity@ med.uoa.gr. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα www.childhood-obesity.gr».

 Είναι η κόπρος του πολιτικού συστήματος

Ο Τομπούλογλου δεν εμφανίσθηκε ξαφνικά από το πουθενά. Είναι γέννημα θρέμμα του πολιτικού συστήματος οι κάθε λογής Τομπούλογλου. Και όχι μόνο του σήμερα. Είναι διαχρονικοί. Και διακομματικοί. Κομματικά εγκάθετοι και γλείφτες. Και τα λέει πάρα πολύ σωστά ένας από τους πρυτάνεις της πολιτικής δημοσιογραφίας, ο Στάμος Ζούλας, στο σχόλιό του της περασμένης Κυριακής στην «Καθημερινή». Αξίζει να το απολαύσετε… Σίγουρα θα συναντήσετε διαβολικά, πολλούς γνωστούς Τομπούλογλου, που κυκλοφορούν στη περιοχή και συμπεριφέρονται ως αφεντικά και σπουδαίοι:

«Δυστυχώς, αποτελεί μια από τις κορυφές του γιγάντιου παγόβουνου της διαφθοράς. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ”Τομπούλογλου” παραμένουν διορισμένοι σε θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής. Κατά κανόνα αποτελούν την κόπρο του πολιτικού μας συστήματος. Αποτυχόντες πολιτευτές επιβραβεύονται, ως πιστά και χρήσιμα κομματόσκυλα. ”Επιτυχόντες” κομματοσυνδικαλιστές, εγκάθετοι νεολαίοι, επαγγελματίες αφισοκολλητές και κάθε λογής κομματικοί κλακαδόροι τοποθετούνται σε εκλόγιμες βουλευτικές θέσεις, στους ευρωσυνδυασμούς, ακόμη και στα ψηφοδέλτια Επικρατείας».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *