F Δεν θα πάνε έλληνες αστυνομικοί στα τουρκικά παράλια! – Επί του Πιεστηρίου

Δεν θα πάνε έλληνες αστυνομικοί στα τουρκικά παράλια!


Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Τόσκας, που υπέγραψε τη συμφωνία, έκρυψε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό
  • Η δέσμευση ισχύει μόνο για τούρκους χωροφύλακες σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω!

 

Πάταγο έκανε η αποκάλυψη από το «ΠΑΡΟΝ» της απίστευτης συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση με την Τουρκία να εγκατασταθούν στα νησιά μας τούρκοι χωροφύλακες για να ελέγχουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μας στέλνουν… πεσκέσι οι… καλοί μας γείτονες.

Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (οι κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφόρησαν μία ημέρα νωρίτερα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας) μέχρι και την Τρίτη ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα κανάλια, στα ραδιόφωνα, σε όλο το διαδίκτυο και στους καφενέδες. Κυβερνητικά στελέχη που δεν είχαν ιδέα για αυτήν τη αδιανόητη συναλλαγή έμειναν άφωνα, ενώ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ άλλοι καταδίκασαν και άλλοι κράτησαν αποστάσεις. Όλα δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αυτήν την εθνική υποχώρηση.

Μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη του «ΠΑΡΟΝ», η κυβέρνηση πήγε να θολώσει τα νερά διά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, προφανώς επειδή φέρει την υπογραφή του η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος (ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2014), όπου εντάσσεται και η παράνομη μετανάστευση. Συμφωνία που δέχεται να εγκατασταθούν ομάδες τούρκων υπαλλήλων στα νησιά μας.

Ο κ. Τόσκας γνωρίζει πολύ καλά τι υπέγραψε. Οι σχετικές συζητήσεις για την τελική διαμόρφωση του κειμένου δεν έγιναν στις λίγες ώρες που το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έμεινε στη Σμύρνη. Είχαν προηγηθεί πολλές μέρες πριν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Επομένως, γνώριζε πάρα πολύ καλά τι απαράδεκτες δεσμεύσεις για την Ελλάδα περιείχε. Και διερωτάται κανείς, αφού γνώριζε, γιατί στην τοποθέτησή του το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην εκπομπή του

Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι θα εγκατασταθούν και έλληνες αστυνομικοί στα τουρκικά παράλια; Δεν υπάρχει ούτε λέξη από μια τέτοια αναφορά στη συμφωνία, ενώ είναι σαφέστατο ότι στα πέντε ελληνικά νησιά θα βρίσκεται «ομάδα τούρκων υπαλλήλων»! Η απάντηση στο γιατί έγινε αυτό πρέπει να δοθεί από τον ίδιο, ίσως για να μετριάσει τη γενική κατακραυγή που είχε απλωθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι μια υποχώρηση που δεν τη χωράει ελληνικός νους.

Ακόμη, όμως, κι αν υπήρχε ανάλογη δέσμευση της άλλης πλευράς, θα ήταν άνευ σημασίας για εμάς, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αμφισβητεί σημεία των τουρκικών παραλίων. Αντίθετα, η Τουρκία αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα, ονομάζει με αριθμούς ελληνικά νησιά αντί με το όνομά τους και θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη την περιοχή από την Κω και κάτω. Έτσι, η αποδοχή τούρκων χωροφυλάκων στα νησιά μας είναι ένα ακόμη βήμα στις διεκδικήσεις της, που συνεχώς τις επαυξάνει, ενώ δημιουργεί στο διεθνές περιβάλλον την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη ακόμη και να ελέγξει τις ροές προσφύγων και μεταναστών στον εθνικό της χώρο.

Ακόμη κι αν προέβλεπε η συμφωνία ότι θα ήταν απέναντι έλληνες αστυνομικοί, τι θα έλεγχαν; Φεύγουν από συγκεκριμένα σημεία των τουρκικών παραλίων οι βάρκες; Ακόμη κι αν έβρισκαν από πού φεύγουν, θα έλεγαν: «Εσύ θα φύγεις κι εσύ όχι»; Μόνο αφελείς θα πίστευαν τέτοια αστεία, όταν μάλιστα απέναντί σου έχεις τα τσακάλια Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Πανηγύριζε ο Μουζάλας, ενώ άλλα έλεγε…

Έμπλεος χαράς ήταν μετά την υπογραφή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μακάρι να έρθουν οι τούρκοι παρατηρητές, δήλωσε, όταν πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε τα αντίθετα στο «Βήμα».

«Δεν υπάρχει απέναντί μας ένας εξωτερικός εχθρός για να στείλουμε το Ναυτικό. Να φυλάει τα σύνορα από ποιους; Από τους πρόσφυγες; Έχουμε την ακτοφυλακή. Να αναλάβει η Frontex, η υπη-ρεσία που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Εμείς είμαστε αντίθετοι προς κάθε αποτροπή. Αν θέλει η Ευρώπη να ρυθμίσει τις ροές των προσφύγων, να πάει στην Τουρκία να το κάνει».

Διακινητές: Όταν θέλει η Τουρκία, ούτε μύγα δεν περνάει

Αυτό που δεν θέλει, ή κάνει ότι δεν θέλει, να καταλάβει η κυβέρνηση, αλλά και οι Βρυξέλλες, είναι ότι το κλειδί είναι η Τουρκία. Αυτή είναι πίσω από τις ροές, για να εκβιάζει την Ελλάδα και την αφελή ηγεσία της ΕΕ.

Τους το λέει ξεκάθαρα η τουρκική μαφία, που από αυτήν τη… δουλειά έχει βγάλει πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ: «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε, εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε ούτε μύγα»!

ΠΑΣΟΚ: Πρωταπριλιάτικο αστείο…

Η αποκάλυψη του «Π» θορύβησε τα κόμματα, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση του ερχομού τούρκων… επιτηρητών στα νησιά μας από τον κ. Τόσκα.

«Αν δεν έβγαιναν από τα πιο επίσημα χείλη, και μάλιστα on camera, θα πιστεύαμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει πρόβες σε πρωταπριλιάτικα αστεία με τις δηλώσεις του περί τούρκων αξιωματικών σε ελληνικά νησιά για την αξιολόγηση των προς επανεισδοχή στην Τουρκία ατόμων.

Καλούμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τόσκα να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να αποκαλύψει τι πραγματικά έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της χώρας, μέσα στα τραγικά αδιέξοδά της. Θα τους κρίνει η Ιστορία και δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί τους».

Το θέμα έφθασε και στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε η ευρω-βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, όπου ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «γιατί κρίνεται ‘‘απαραίτητη’’ η τοποθέ-τηση τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά για τη γρήγορη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, δεδομένου ότι στην περιοχή δρουν από κοινού οι ελληνικές αρχές, η Frontex, καθώς και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο για τον εντοπισμό των παράνομων διελεύσεων».

Και με τη βούλα της ΕΕ χωροφύλακες στα νησιά μας! – Όχι όμως και Έλληνες στα τουρκικά παράλια

Δικαιώνει το «ΠΑΡΟΝ» κι εκθέτει ανεπανόρθωτα τους αρμόδιους υπουργούς η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το Προσφυγικό. Στο τελικό κείμενο, που συνομολογήθηκε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, προβλέπεται με τον πλέον ρητό τρόπο η παρουσία τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά. Κάτι που επί ημέρες διέψευδε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του «ΠΑΡΟΝ» και παράλληλα να περιορίσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από μια τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική

υποχώρηση (παραχώρηση) έναντι της Τουρκίας. Το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει επί λέξει: «Όσοι φθάνουν στα ελληνικά νησιά (σ.σ.: Εννοεί πρόσφυγες) θα ταυτοποιούνται διεξοδικά και οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές με βάση την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου. Τουρκία και Ελλάδα θα αναλάβουν όσες διμερείς διατυπώσεις χρειάζονται και τούρκοι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν παρουσία στα ελληνικά νησιά ώστε να εγγυηθούν την τήρηση των ανωτέρω».

Σε κανένα σημείο του κειμένου δεν γίνεται λόγος για παρουσία ελλήνων αξιωματούχων στα τουρκικά παράλια. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πάνε έλληνες αξιωματούχοι στα παράλια της Τουρκίας, πλην όμως από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Ούτε από τη συμφωνία που υπέγραψε προ ημερών με τον Αχμ. Νταβούτογλου ούτε από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Για τους υπουργούς που είτε ξεχνούν τι υπέγραψαν,
είτε δεν ξέρουν αγγλικά

«Μνημόνιο προθέσεων πάνω στην παράνομη μετανάστευση

Βάσει του πλαισίου του 4ου Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας, ο κ. Νικόλαος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο κ. Εφκάν Αλά, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας,

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμογής του άρθρου 8 της Συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για την Καταπολέμηση Εγκλήματος, ειδικά της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και της Παράνομης Μετανάστευσης και της ΕΕ – Τουρκίας Συμφωνίας Επανένταξης, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Οκτώβρη 2014, με εξαίρεση τα άρθρα 4 και 6, που αφορούν επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και ατόμων χωρίς υπηκοότητα, τα οποία συμφωνήθηκε να τεθούν σε εφαρμογή 1 Ιουνίου 2016.

Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν / ισχυροποιήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά σε θέματα καταπολέμησης παράνομης μετανάστευσης. Εξέφρασαν την πρόθεση και των δύο μερών να ενεργοποιήσουν / οργανώσουν μια αποτελεσματική, πλήρη και άμεση / γρήγορη επιστροφή παράνομων μεταναστών μέσω επανένταξης / επαναπροώθησης στη βάση της παραπάνω Συμφωνίας και Πρωτοκόλλων επανένταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εν πλήρει λειτουργία hotspot σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω, εξετάζει την αποστολή μιας ομάδας υπαλλήλων αρμόδιων για την επανένταξη / επαναπροώθηση, και με στόχο να επιταχύνουν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με το διμερές Πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, ο μηχανισμός επαναπροώθησης ανθρώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις επαναπροώθησης θα τεθεί γρήγορα σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου 2016. Αντίστοιχα, ο μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός και μετά την 1η Ιουνίου 2016, σύμφωνα με το πλαίσιο Συμφωνίας Επαναπροώθησης Τουρκίας – ΕΕ».

……………………………………………………………

Έτοιμα να ξεσηκωθούν τα νησιά

Άμεση ήταν η αντίδραση και στα πέντε νησιά του Αιγαίου μας, που είναι στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού κύματος, μόλις άκουσαν ότι τούρκοι χωροφύλακες θα εγκατασταθούν εκεί για να κάνουν ελέ­γχους.

Οι συζητήσεις που γίνονται είναι σε… άγριο κλίμα από πλευράς αντιμετώπισης των… επιτηρητών και ήδη λένε ότι δεν θα τους αφήσουν να μείνουν στα νησιά μας, που δεν ξεχνούν, με πρώτη τη Χίο.

Καλό είναι να το λάβει αυτό υπ­όψη του το Μαξίμου από τώρα και να ξανασκεφθεί μήπως η συμφωνία σε αυτό το ευαίσθητο εθνικά σημείο πρέπει να αναθεωρηθεί, πριν βρεθεί η κυβέρνηση προ ενός γενικού ξεσηκωμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *