F ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΝΔ για χάρη των «νταβατζήδων» – Επί του Πιεστηρίου

ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΝΔ για χάρη των «νταβατζήδων»


Εξοφλεί γραμμάτια ο Μητσοτάκης, που τον έκαναν αρχηγό
  • Χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή, μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ
  • Έξαλλοι οι βουλευτές

Διχάζει τη Νέα Δημοκρατία ο Κυρ. Μητσοτάκης και την οδηγεί στα πρόθυρα της διάλυσης προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «νταβατζήδων», εξοφλώντας τα «γραμμάτια» για τη στήριξη που του παρείχαν για να εκλεγεί αρχηγός. Κόντρα σε κάθε λογική και παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε πολλά επίπεδα, ακόμη και στο εσωτερικό της παράταξης, εμφανίζεται αποφασισμένος να μπλοκάρει τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, παρατείνοντας έτσι το καθεστώς ανομίας που επικρατεί τα τελευταία 20 χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο. Απομονωμένος από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και με μοναδικό… συνοδοιπόρο τη Χρυσή Αυγή! Γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο αλλά και ολόκληρη την παράταξη, προκαλώντας την έντονη δυσφορία κορυφαίων στελεχών.

Με σχεδόν εμμονικό τρόπο οχυρώνεται πίσω από το αρχικό αίτημά του για κατάργηση του νόμου Παππά, αρνούμενος να ανταποκριθεί θετικά στις κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης με την αλλαγή βασικών σημείων του αρχικού νόμου. Τα επιχειρήματα που προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζονται από πλευράς κυβέρνησης, και όχι μόνον, ως προφάσεις, ενώ του καταλογίζουν ότι βασικός του στόχος δεν είναι ακυρώσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παλαιών καναλαρχών, που δεν επιθυμούν καμιά αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας τους.
Κορυφαία στελέχη της παράταξης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα και ζητούν άμεσα αλλαγή πλεύσης. «Ανέκαθεν η Νέα Δημοκρατία λειτουργούσε θεσμικά», σημειώνουν και κάνουν λόγο για «θεσμική ανευθυνότητα» από την πλευρά της ηγεσίας, που «βλάπτει σοβαρά την παράταξη». Πλην όμως, ο κ. Μητσοτάκης και οι πέριξ αυτού παραμένουν αμετακίνητοι και δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για ορισμένες κινήσεις και δηλώσεις του πρώην προέδρου Β. Μεϊμαράκη.

Η αναφορά του στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου τόνισε ότι υπό άλλες προϋποθέσεις θα ψήφιζε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Β. Πολύδωρα που πρότεινε το Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσε εκνευρισμό στα κεντρικά γραφεία. Αυτός έγινε ακόμη πιο έντονος όταν πληροφορήθηκαν τα λεγόμενα του κ. Μεϊμαράκη σε ιδιωτική συνομιλία με δημοσιογράφους, όπου τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο μόνος λόγος που δεν αντέδρασαν ήταν διότι κατάλαβαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τηλεοπτικές άδειες θα εξελίσσονταν σε εσωκομματικό ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία. Σαφώς μικρότερη ήταν η ενόχληση για τον Κ. Καραμανλή (του Αχιλλέα), ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές (και προς την ηγεσία του κόμματός του) να μην υψώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, διότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπάρξει συναίνεση και να συ­γκροτηθεί το ΕΣΡ.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει άρθρο απογευματινής εφημερίδας, όπου Πρ. Παυλόπουλος, Κ. Καραμανλής και Β. Μεϊμαράκης κατηγορού­νταν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι «έχουν στήσει παράγκα» και δρουν σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη. Το άρθρο αυτό προκάλεσε κύματα οργής στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθότι θεωρήθηκε κατευθυνόμενο, καθώς ο αρθρογράφος (Γ. Πρετεντέρης) έχει -ως λέγεται- ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το όνομά του έχει κατά καιρούς ακουστεί για διάφορες θέσεις στην παράταξη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και προκειμένου να ακυρώσει και την κυβερνητική προπαγάνδα, με δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε συμφωνήσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ότι αυτό θα ήταν απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και να αρθεί το αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε αποφασισμένος να επιμείνει στη στάση που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, απαιτώντας την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά. Αν δεν αλλάξει τίποτα μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο, η νέα Διάσκεψη των Προέδρων, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, θα καταλήξει, εκτός απροόπτου, σε αδιέξοδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *