F Διχάζουν οι εκλογές – Επί του Πιεστηρίου

Διχάζουν οι εκλογές

-Πού το πάει ο Ν. Φίλης – Άγρια επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά Τσίπρα

-Ο πρωθυπουργός θέλει τον Μάιο, οι άλλοι (Δραγασάκης κ.λπ.) προτείνουν τον Οκτώβρη

-Τα… δολώματα-δώρα που θα φέρουν ψήφους

Διχάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές. Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και μια σειρά υπουργοί και βουλευτές, που τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό για την κυβέρνηση μομέντουμ, το οποίο κατά την άποψή τους δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί και πέραν της άνοιξης του 2019.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και ο α­ντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι οποίοι είναι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, με το σκεπτικό ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει είναι δυνατό να βελτιωθεί το κλίμα για την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις εκλογές περισσότερο ενισχυμένος και με σαφώς καλύτερες προοπτικές.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ζητήματα που τροφοδοτούν την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν δημόσιες αντιδικίες, πρώτη φορά βέβαια σε τέτοια έκταση.
Αντανάκλαση της αντιπαράθεσης που υπάρχει αποτελεί η αμφισβήτηση κρίσιμων επιλογών της κυβέρνησης εκ μέρους του Ν. Φίλη, καθώς επίσης και η εφ’ όλης της ύλης επίθεσή του κατά του Αλ. Τσίπρα, τόσο για την πολιτική του σε σημαντικά ζητήματα όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί γι’ αυτήν στην κοινωνία, συνεχίζει ακάθεκτη να μοιράζει δωράκια και υποσχέσεις.
Ανάμεσα σε άλλα, σχεδιάζει να επαναφέρει πρόταση για ρύθμιση των οφειλών έως 120 δόσεις, αλλά αυτή η ρύθμιση να τους αφορά σχεδόν όλους. Αυτό, όπως λένε, είναι κάτι που επιβάλλεται, καθώς πολλοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.

Η διαχείριση των τραπεζών και δη ενός σημαντικού μέρους των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων είναι επίσης κάτι που φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, καθώς αν καταφέρει να υλοποιήσει αυτό της το σχέδιο θα δώσει ανάσα στη μεσαία τάξη, σε δανειολήπτες με στεγαστικά και μεσαίους επιχειρηματίες που πήραν δάνεια για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπολογίζεται ότι αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν ποσά δανείων 200.000 – 250.000 ευρώ και για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια θα χρησιμοποιηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ από το μαξιλαράκι των 22 δισ. που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι συνταξιούχοι αποτελούν επίσης μια κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, καθώς αποτελούν ένα νευραλγικό κομμάτι των ψηφοφόρων.

Οι συντάξεις, εφόσον δεν μειωθούν -και αν μειωθούν το αρχικώς -18% της προσωπικής διαφοράς θα μετατραπεί σε -4%, και μάλιστα για λιγότερους συνταξιούχους-, θα αποτελέσουν μέσο προεκλογικής ζύμωσης.

Φωτιά και λάβρα ο Ν. Φίλης

Αιχμηρός, όσο ποτέ άλλοτε, ήταν ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στην εβδομάδα σε ενημερωτικό ιστότοπο. Στηλίτευσε την πί­εση που ασκείται στους πολίτες με τις κατασχέσεις λογαριασμών, στην προσπάθεια του κράτους να αυξήσει τα έσοδά του, και έκανε λόγο για «αυταρχισμό» και «αστυνομοκρατία». Δείγμα αυταρχισμού χαρακτήρισε και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας για γυναίκες κάτω των 55 ετών. Σε ερώτηση για το αν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει στοιχεία αυταρχισμού απάντησε: «Όταν γίνονται κατασχέσεις σε μικρούς λογαριασμούς, τι είναι; Ή όταν ο πολίτης δεν έχει διευκολύνσεις, όπως οι 120 δόσεις, για να ρυθμίσει τα χρέη του;».

Aναλυτικά το άρθρο στο paron.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *