F Δολοφόνησαν την ΕΕ Μέρκελ και Σόιμπλε – Επί του Πιεστηρίου

Δολοφόνησαν την ΕΕ Μέρκελ και Σόιμπλε


Η μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανικό προτεκτοράτο τελείωσε οριστικά
  • Η πολιτική της απάνθρωπης λιτότητας δεν μπορεί να συνεχισθεί, ήταν το μήνυμα των Άγγλων με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα – Δεν κατάφεραν να τους παγιδεύσουν με τα πληρωμένα γκάλοπ
  • Σοκαρισμένοι οι Γερμανοί, χάνουν 90 δισ. από εξαγωγές και 750.000 θέσεις εργασίας
  • Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να ζητήσει να ξεσφίξουν τη θηλιά οι δανειστές

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, ενώ αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην Ευρώπη. Η επόμενη ημέρα δεν θα έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη, τίποτα από όσα γνωρίζαμε δεν θα είναι πλέον όπως το γνωρίζαμε. Η απόφαση των Βρετανών -κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις και τις δημοσκοπήσεις- εκτός του ότι σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην ιστορία της Ευρώπης, ήρθε επίσης να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι ένας λαός, όταν πάρει τις τύχες του στα χέρια του, μπορεί και να αλλάξει τη μοίρα του.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το Brexit αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της Γερμανίας για την επερχόμενη -βέβαιη κατά πολλούς- διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με όπλο την οικονομία, μετέτρεψε τη γηραιά ήπειρο σε προτεκτοράτο της και τα κράτη-μέλη σε δορυφόρους της, αγνοώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η παρά φύση κυριαρχία της σε έθνη και λαούς. Και μια Ένωση που οικοδομήθηκε με αρχές, αξίες και οράματα τη μετέτρεψε σε έναν στυγνό τοκογλύφο. Η πολιτική ακραίας λιτότητας, που επέβαλαν Άνγκ. Μέρκελ και (κυρίως ο) Β. Σόιμπλε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχαν στους πολίτες, μετέτρεψε την Ευρώπη σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο και τώρα άρχισαν, η μια μετά την άλλη, να σκάνε οι νάρκες.

Οι συνέπειες για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, θα είναι βαρύτατες και σε πολλά επίπεδα. Για ορισμένες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουν τον προκαθορισμένο δρόμο που έχουν χαράξει γι’ αυτές οι δανειστές υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου.

Είναι τώρα ακριβώς η στιγμή που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να επιδιώξουν βελτίωση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί και άμβλυνση των ακραίων μέτρων που περιλαμβάνει αλλά και όσον αφορά τις νέες εκβιαστικές απαιτήσεις για ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων.

Πιο ευνοϊκή συγκυρία δεν θα υπάρξει. «Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη, όχι για λιγότερη Ευρώπη, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Σοκ στη Γερμανία

Η μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας ήταν μόνο η αρχή των συνεπειών που θα ακολουθήσουν για τη Μ. Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η χώρα θα μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, θα περιορίσει την εισροή επενδύσεων αλλά και τις εξαγωγές, θα συρρικνώσει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη των άλλων Ευρωπαίων προς τη χώρα και γενικώς θα επιβαρύνει τις επιδόσεις συνολικά της οικονομίας. Επιπλέον, πολύ σύντομα, το Λονδίνο ίσως βρεθεί αντιμέτωπο με τη διάσπαση, καθώς Σκωτία και Ιρλανδία επιθυμούν να παραμείνουν στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξίσου βαριές θα είναι όμως οι συνέπειες και για την ίδια τη Γερμανία. Το πλήγμα για τη βιομηχανία της και τις εξαγωγές θα είναι βαρύτατο. Οι γερμανοί βιομήχανοι δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις, εκπρόσωποι του κλάδου των εξαγωγών μιλούν για καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες. Σε ετήσια βάση οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στη Μ. Βρετανία φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ. Ακόμη 750.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται άμεσα από τις εμπορικές της σχέσεις με τη Μ. Βρετανία, ενώ άλλοι 400.000 άνθρωποι απασχολούνται σε υποκαταστήματα γερμανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη βρετανική επικράτεια. Όλοι αυτοί βρίσκονται πλέον στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Αναστάτωση επικρατεί και στη Γαλλία, όπου εκτός από τις συνέπειες σε οικονομικό -και όχι μόνο- επίπεδο, έχει να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο που ακούει στο όνομα Μαρίν Λεπέν. Οι πιθανότητες να είναι εκείνη που θα επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2017 αυξάνονται ραγδαία μετά τα τελευταία γεγονότα. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, καθώς η επικεφαλής του εθνικιστικού μετώπου έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι μαγειρεύει ο Σόιμπλε

Ο Β. Σόιμπλε, που μέχρι την ύστατη ώρα προκαλούσε τους Βρετανούς με την αλαζονική συμπεριφορά του, τρέχει τώρα… να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προκειμένου να μη χρεωθεί προσωπικά και εξ ολοκλήρου τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Σύμφωνα με απόρρητο σχέδιο που έχει εκπονήσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Handeslblatt», ο κ. Σόιμπλε θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί με τη Μ. Βρετανία μια συμφωνία σύνδεσης με συγκεκριμένους όρους και προνόμια. Με σκοπό μάλιστα να δοθούν κίνητρα και σε άλλες χώρες-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, ως πιθανές αναφέρονται στο έγγραφο η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *