F Δραγασάκης: Το κόμμα δεν μπορεί να είναι χειροκροτητής της κυβέρνησης – Επί του Πιεστηρίου

Δραγασάκης: Το κόμμα δεν μπορεί να είναι χειροκροτητής της κυβέρνησης


Βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο
  • Στο εσωτερικό του κόμματος λειτουργούν ομάδες, ως κόμματα μέσα στο κόμμα
  • Ενιαίο κόμμα δεν σημαίνει «αρχηγικό κόμμα»

Τα αχαρτογράφητα νερά του ΣΥΡΙΖΑ φωτίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε άρθρο του στην «Αυγή» με τίτλο «Να συζητήσουμε ανοιχτά – Να θωρακιστούμε για το μέλλον».
Χωρίς φόβο αλλά με πάθος, ο κ. Δραγασάκης βάζει το νυστέρι στο κόκαλο, δεν κλείνει τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν και επισημαίνει ότι «χωρίς αριστερό κόμμα, δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση», που σημαίνει ότι σήμερα το κόμμα δεν είναι αριστερό. Πάει όμως και ακόμη παραπέρα, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος ώστε να έχει και αύριο: «Το κόμμα δεν έχει μέλλον αν λειτουργεί ως χειροκροτητής της κυβέρνησης, αλλά ούτε η κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει χωρίς τη στήριξη του κόμματος»!

Δεν διστάζει ο κ. Δραγασάκης να παραδεχθεί: «Ποτέ δεν γίναμε ένα ενιαίο κόμμα ισότιμων μελών. Και τι εγγυάται ότι θα γίνουμε στο μέλλον;» – και ο καθένας συμπεραίνει ότι σήμερα στο κόμμα κάποια μέλη είναι πιο… ίσα από τα άλλα. Μάλιστα, προχωρεί βάζοντας το ερώτημα: «Γιατί επιτράπηκε να λειτουργούν στο εσωτερικό του κόμματος διάφορες ομάδες, ως κόμματα εντός του κόμματος, με όρους και διαδικασίες πλήρους αδιαφάνειας;», ενώ ομολογεί ότι «δεν έγινε η εσωτερική επανάσταση που έπρεπε να γίνει στο επίπεδο των αντιλήψεων και των μεθόδων, στον βαθμό που αυτό εξαρτώνταν από μας»!

Μια άλλη πλευρά, κρίσιμη για τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ερώτημα για όλους τους συντρόφους του και κυρίως για την ηγεσία: «Γιατί το κόμμα δεν μπόρεσε να διευρυνθεί και να αναβαθμιστεί, σε μερική έστω αντιστοιχία προς την εκλογική δυναμική του;».

Σε άλλο σημείο ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «όχι λίγες φορές βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο» και ότι οι θέσεις τους σε θέματα απολογισμού «χαρακτηρίζονται από πολιτική ατολμία», η δε «συμφωνία που πετύχαμε έγινε από ορισμένους αντιληπτή ως μια συντριπτική τελειωτική ήττα», αλλά «αν κρίνουμε από τη μάχη που δώσαμε και την έκβασή της, ο πόλεμος συνεχίζεται»!
Προσγειώνοντας τους συντρόφους του στην πραγματικότητα, ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζει: «Το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς δεν σημαίνει ότι η εν λόγω κυβέρνηση μπορεί αυτόματα να ασκεί αριστερή πολιτική», παραδεχόμενος ότι «δεν έχει τον έλεγχο κρίσιμων κρίκων της εξουσίας». Ακόμη υπογραμμίζει ότι «ενιαίο κόμμα δεν σημαίνει επιστροφή στη μονολιθικότητα, ούτε βέβαια σημαίνει αρχηγικό κόμμα» και προσθέτει πως «το δημοκρατικά και θεσμικά οργανωμένο ενιαίο κόμμα αποτελεί την πιο αποτελεσματική άμυνα κατά του αρχηγισμού αλλά και των κάθε μορφής ‘‘τασικών’’, παραγοντικών ή άλλων άτυπων εξουσιών»! Και ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι «η διασφάλιση της συλλογικής λειτουργίας του ενιαίου κόμματος είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κρατικοποίηση και ο καθεστωτισμός»

Εν πλω, πόσοι θα μείνουν ζωντανοί;
Ως προς τη… συνταγή για σωστή κυβερνητική πορεία, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη που γίνονται από τους άπειρους καπετάνιους, ο Γιάννης Δραγασάκης, που ως αντιπρόεδρος γνωρίζει από μέσα τις… άτσαλες τιμονιές, αφού πρώτα επισημαίνει ότι «η αριστερή κυβερνησιμότητα δεν μπορεί να κατανοηθεί ως κάτι το δεδομένο, με όρους μιας “προκατασκευής”, ως ένα καλοφτιαγμένο πλοίο που αναμένει την ώρα να πέσει και να αρχίσει το ταξίδι του στη θάλασσα», υποστηρίζει ότι «η αριστερή κυβερνησιμότητα, το χτίσιμο, δηλαδή, της ικανότητας για διακυβέρνηση, ακριβώς επειδή δεν περιορίζεται στη διαχείριση του υπάρχοντος, μπορεί να κατανοηθεί μόνο ως μια διαδικασία διαρκής, ως ναυπήγηση που γίνεται εν πλω, σε συνθήκες μάλιστα μεγάλης θαλασσοταραχής, ως διαδικασία συγκρούσεων και αναδιατάξεων, δοκιμών, αναγνώρισης και διόρθωσης λαθών, μια διεργασία διαρκούς μάθησης»!
Μόνο που το ζήτημα είναι, κύριε αντιπρόεδρε, μέχρι να μάθει ο καπετάνιος και το πλήρωμα, πόσοι από τους επιβάτες δεν θα έχουν πνιγεί από αυτήν τη θαλασσοταραχή;

Η απάντηση των «53»
Έμμεση απάντηση στις επισημάνσεις του ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη δίνει η εσωκομματική αντιπολίτευση, οι «53» του Τσακαλώτου, που κατηγορούν ευθέως την ηγεσία για παραγκωνισμό του κόμματος και λένε ότι ουσιαστικά το κόμμα δεν λειτουργεί.
Με αφορμή τις πρωτοβουλίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συ­ντάγματος, με σκληρή παρέμβασή της η Κίνηση των «53+» μέσα από τον ιστότοπό της διερωτάται «αν στον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας, υπήρξε έστω και κατ’ ελάχιστον σχετική συζήτηση, που να επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει με ζέση, αν και με σαθρά επιχειρήματα, την αλλαγή του πολιτεύματος»!
Να σημειώσουμε ότι οι «53+» είναι κατά της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί θα δημιουργηθεί ένας ανεξέλεγκτος πόλος εξουσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *