F Εκβιάζουν χωρίς ντροπή οι Γερμανοί της HDV… – Επί του Πιεστηρίου

Εκβιάζουν χωρίς ντροπή οι Γερμανοί της HDV…

  • Για να μην πληρώσουν τα 279 εκατομμύρια ευρώ που ζητάει η Ελλάδα να επιστρέψουν 

Εκβιάζουν απροκάλυπτα οι Γερμανοί της HDV -της κατασκευάστριας εταιρείας των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού-, οι οποίοι σε συνεννόηση, όπως φαίνεται, με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), τον λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης της κατασκευής και παραλαβής των «ταλαιπωρημένων» υποβρυχίων του ΠΝ.

Ο λόγος, η προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στη διεθνή διαιτησία, όπου ζητάει το αυτονόητο, δηλαδή τα 162 εκατομμύρια ευρώ που δώσαμε μπροστά για την παραγγελία των δύο νέων υποβρυχίων του ΠΝ, αλλά δεν πήγε ούτε 1 ευρώ για τα υποβρύχια… (άλλη μία αστοχία της υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ του Ευάγγελου Βενιζέλου), και τα 117 εκατομμύρια που δώσαμε για τα υλικά και τα ανταλλακτικά του εκσυγχρονισμού των παλαιοτέρων υποβρυχίων του ΠΝ – εκσυγχρονισμός που τελικά ακυρώθηκε!

Οι Γερμανοί, λοιπόν, μας εκβιάζουν, αρνούμενοι να συνεργαστούν με το ΠΝ και να υπογράψουν -όπως οφείλουν- συμβάσεις κατασκευαστικού έργου με τους υποκατασκευαστές τους, ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι εργασίες στα υποβρύχια, με αποτέλεσμα το ΠΝ να αναγκάζεται να συνάπτει το ίδιο απευθείας συμβάσεις με τους υποκατασκευαστές της HDV, που είναι πάνω από 20! Κι αν για το πρώτο υποβρύχιο, το «Πιπίνος», η κατάσταση ελέγχεται, για τα άλλα δύο, τα «Ματρώζος» και «Κατσώνης», τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί υπολείπεται ακόμη και ναυπηγικό έργο.

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι υπάρχει κάποια μορφή «διαπραγμάτευσης» σε εξέλιξη με την HDV, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον «αναστολή των απαιτήσεών τους», αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Όσον αφορά τους εργαζομένους των Ναυπηγείων, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς πληρώνονται όλοι κανονικά, αν και οι απασχολούμενοι με τα υποβρύχια δεν ξεπερνούν τους 200 σε σύνολο 830 που έχουν υπογράψει συμβάσεις! (Αλήθεια, οι υπόλοιποι 630 ασχολούνται με κάτι ή πληρώνονται για να κάθονται;)

Ήδη 2,5 εκατομμύρια ευρώ -από τα 75 που έχουν εγκριθεί συνολικά για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων- έχουν πάει για μισθοδοσία και, όπως εύκολα συνάγεται, το μεγαλύτερο μέρος των 75 εκατομμυρίων φαίνεται ότι θα απορροφηθεί για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι το ποσόν δεν θα φτάσει… Εξάλλου, το Πολεμικό Ναυτικό χρειάστηκε να καταβάλει μέχρι τώρα πάνω από 300.000 ευρώ για να βελτιώσει μερικές από τις απαραίτητες για τα υποβρύχια υποδομές του «εγκαταλελειμμένου» εδώ και δύο χρόνια Ναυπηγείου. Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των εργασιών, πηγές του ΠΝ έλεγαν ότι «τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», σε σημείο που να γίνεται λόγος για έναρξη δοκιμών του «Πιπίνος» μέσα στον προσεχή Σεπτέμβρη και του «Ωκεανός» -που είναι το εκσυγχρονισμένο τ. 209- τον Οκτώβρη.

Το έργο είναι τεράστιο και τα 80 στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν στο Κλιμάκιο των Ναυπηγείων, μαζί με τους 200 εργαζομένους των ΕΝΑΕ και με την ουσιαστική αρωγή του προσωπικού του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, εργάζονται νυχθημερόν και δίνουν λύσεις σε πολλά από τα τεχνικά προβλήματα και τις βλάβες που παρουσιάζονται.

Τον γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός των Μηχανικών του ΠΝ, αντιναύαρχος Ηλίας Δημόπουλος, ο οποίος με την επιμονή και τη μεθοδικότητά του έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα, που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση του εγχειρήματος. Δίπλα στον ναύαρχο και ο αρχιπλοίαρχος Αλεξόπουλος, διοικητής του Κλιμακίου του ΠΝ στα ΕΝΑΕ, που «τρέχει» την καθημερινότητα των εργασιών στα υποβρύχια.

Πολλά μπράβο, λοιπόν, στην ηγεσία και στα στελέχη του ΠΝ, που παρά τους εκβιασμούς των Γερμανών της HDV συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο της ολοκλήρωσης και της παραλαβής των υποβρυχίων του ΠΝ. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραψε και την τυπική απόφαση με την οποία εντάσσονται στη δύναμη του Στόλου τα τρία νέα υποβρύχια τ. 214 και το εκσυγχρονισμένο τ. 209. Αν μπορούσε, και ως διπλωμάτης που είναι, να «μαζέψει» και τους Γερμανούς της HDV, δεν θα έβλαπτε…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *