F Εκλιπαρεί τη στήριξη του Καραμανλή ο Σαμαράς – Επί του Πιεστηρίου

Εκλιπαρεί τη στήριξη του Καραμανλή ο Σαμαράς

  • Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ και της ΠΕ

ΣΤΗΡΙΓΜΑ στον Κ. Καραμανλή αναζητεί εναγωνίως ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά την ήττα στις εκλογές και να αποτρέψει δυσμενείς για τον ίδιο εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στη Λ. Συγγρού είναι το ότι μετά τις εκλογές ο κ. Σαμαράς επιχειρεί επίμονα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνδιαλλαγής με τον πρώην πρωθυπουργό. Κάτι που συνειδητά (και σκόπιμα) απέφευγε τα προηγούμενα πέντε και πλέον χρόνια, προκαλώντας κατά καιρούς τη δυσφορία και την ενόχληση του τελευταίου.

Με πρόσχημα τις εξελίξεις στο μέτωπο κυβέρνησης – δανειστών, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε, όπως ήταν φυσικό, και σε εσωκομματικά ζητήματα. Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε από τη Λ. Συγγρού, κάτι που κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τον κ. Καραμανλή.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δεν αρκέστηκε μόνο στην τηλεφωνική επικοινωνία, ζήτησε επίμονα και πέτυχε να έχει και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του. Ήταν ακριβώς το δείπνο που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο σπίτι του κ. Σαμαρά, κάτι που και αυτήν τη φορά διέρρευσε με… πρωτοβουλία της Λ. Συγγρού. Ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε την ενόχλησή του, αλλά θα ήταν απίθανο να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μυστικό ένα ραντεβού κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αυτή η ξαφνική «επίθεση φιλίας» είναι κάθε άλλο παρά… συμπτωματική, αφού την προσεχή Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κυριακή η Πολιτική Επιτροπή. Εκεί ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική βουλευτών και στελεχών για την πολιτική και τη στρατηγική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες προ των εκλογών αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εύλογο είναι, λοιπόν, να θέλει να δώσει προς τα έξω την εντύπωση ότι έχει τη στήριξη και τη συναίνεση του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά δίνουν μια κάπως… διαφορετική εικόνα για τα πράγματα.

Λένε συγκεκριμένα ότι το κλίμα στις σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή έχει αλλάξει προς το πολύ καλύτερο και ότι οι δυο τους συνομιλούν συχνά και σε άλλη βάση.

Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι έχουν συνομιλήσει και έχουν συναντηθεί και άλλες φορές, που δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιηθεί.

Αμηχανία

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα… προσέγγισης που καλλιεργείται από τη Λ. Συγγρού, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, προβληματίζει τα Καραμανλικά στελέχη.

Ορισμένα από αυτά εμφανίζονται αμήχανα ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσουν, ενώ άλλα στελέχη -που ήλπιζαν σε μια δυναμική ανάμειξη του κ. Καραμανλή- δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους. Καθότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο εκείνος παραμένει αμέτοχος και δεν αναλαμβάνει ενεργό ρόλο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει επί της ουσίας τον κ. Σαμαρά.

Κορυφαία στελέχη που διατηρούν σταθερή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Καραμανλή προσεγγίζουν την υπόθεση από μια άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να εμπλακεί στις εσωκομματικές εξελίξεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι στηρίζει τη σημερινή ηγεσία. Κρίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ανατροπές: Αφενός, διότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και τίποτα επιμέρους δεν μπορεί να δρομολογηθεί αν δεν αποσαφηνισθεί το τοπίο στις σχέσεις με τους δανειστές.

Αφετέρου, διότι και εντός της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν ακόμη ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή, χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις διασπαστικού χαρακτήρα. Ενδεχομένως, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός να έχει προσχωρήσει και στη θεωρία του… «ώριμου φρούτου». Στη βάση του ότι, προϊόντος του χρόνου, ο κ. Σαμαράς θα υφίσταται όλο και μεγαλύτερη φθορά και σε δεδομένη χρονική στιγμή η αποχώρησή του θα είναι μονόδρομος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *