F Εσύ έκανες παρέμβαση στον υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο – Επί του Πιεστηρίου

Εσύ έκανες παρέμβαση στον υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο


Τασία Χριστοδουλοπούλου προς Τσατάνη:
  • Δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις η Εισαγγελέας Εφετών για ποιον λόγο επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης

Ξετίναξε κυριολεκτικά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη κατά την εξέτασή της σχετικά με τις καταγγελίες της ότι παρενέβη στο έργο της ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Στις καταιγιστικές ερωτήσεις προκειμένου να τεκμηριώσει με στοιχεία την καταγγελία της, η κ. Τσατάνη δεν μπόρεσε να προσφέρει καμία απόδειξη. Αντίθετα, παρέμεινε εκτεθειμένη, αφού δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του τον υπουργό, όταν τον είχε κατηγορήσει ότι είχε απαιτήσει να επιστρέψει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ράικου την υπόθεση Βγενόπουλου, λόγω αρμοδιότητας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι την απείλησε πως αν δεν το πράξει «θα έχει άγριο πόλεμο», ότι «δεν θα κάνει Χριστούγεννα».
Ολοκληρώνοντας τις ερωτήσεις της προς την κ. Εισαγγελέα Εφετών, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι: «Αν υπάρχει παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, την έχετε κάνει εσείς, κυρία Τσατάνη»!
Παραθέτουμε καίρια αποσπάσματα από την εξέταση της Εισαγγελέως, που σίγουρα δεν είχε ξαναβρεθεί στη θέση του ανακρινόμενου, από την πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Χριστοδουλοπούλου:
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ερωτώ, πήγατε να συναντήσετε τον κ. Παπαγγελόπουλο ενώ ξέρατε ότι έχει αντίθετη άποψη επί των δύο αυτών βασικών ζητημάτων που μας απασχολούν και απασχολούν το πανελλήνιο; Και σας ερωτώ, γιατί πήγατε; Για να του αλλάξετε γνώμη; Λέτε στην αναφορά σας «γιατί ενδεχομένως να είχε παραπλανηθεί».
ΤΣΑΤΑΝΗ: Ακριβώς αυτό. Σφαλερή παραπλάνηση.
ΧΡ.: Άρα, πήγατε ως εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας να παρέμβετε στην εκτελεστική, που είχε άλλη γνώμη; Αυτό συνάδει με τη διάκριση των εξουσιών, για την οποία κοπτόμεθα όλοι;
ΤΣ.: Κατά την άποψή μου, συνάδει εξαιτίας του γεγονότος ότι ενδεχομένως, πράγματι, να είχε κάποια σφαλερή ενημέρωση ή παραπλάνηση.
ΧΡ.: Αυτό, λοιπόν, που σας είπε τη δική του άποψη περί της αρμοδιότητας, παραβίαζε τη διάκριση των εξουσιών, στον διάλογο που είχατε μαζί του;
ΤΣ.: Στον διάλογο που είχαμε δεν θα αναφερθώ, διότι πιστεύω, κατά την άποψή μου, ότι δεν αφορά την παρούσα Επιτροπή στην ιδιωτική μας συνομιλία με τον κ. υπουργό. Θα σας εξηγήσω, όμως. Για το θέμα της παρέμβασης, και βέβαια εγένετο παρέμβαση όταν ο κ. αναπληρωτής υπουργός μού υποδεικνύει να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι, του Τμήματος Διαφθοράς, από όπου παρανόμως την αφήρεσα και στη συνέχεια τη διαχειρίζομαι.
ΧΡ.: Αυτό γιατί είναι παράνομο, ενώ το δικό σας δεν ήταν, που πήγατε να του πείτε ότι σωστά την πήρατε; Σε έναν διάλογο, κυρία Τσατάνη, που μιλάτε περί αρμοδιότητας, ποιος είναι αρμόδιος να εξετάσει μια υπόθεση; Λέτε την άποψή σας, η οποία είναι γνωστή, γιατί έχετε ήδη τη δικογραφία στα χέρια σας, και ο κ. αναπληρωτής υπουργός λέει τη δική του άποψη. Γιατί αυτό είναι παρέμβαση; Πέστε μου.
ΤΣ.: Μου υπέδειξε να επιστρέψω τη δικογραφία.
ΧΡ.: Το ίδιο είναι, τώρα με ποια μερικά λόγια το λέει ο καθένας; Σας λέει ότι δεν είναι σωστό να έχετε εσείς τη δικογραφία στα χέρια σας. Αυτό σας είπε. Σας ερωτώ, λοιπόν, εδώ. Σας είπε, κυρία Τσατάνη, ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος –γιατί φαντάζομαι ότι, αν σας το είχε πει, θα το είχατε πει και στην αναφορά σας, θα το λέγατε και εδώ στην πρώτη σας ακρόαση–, σας είπε ποτέ: «Θέλω να τον καταδικάσετε αυτόν τον άνθρωπο, θέλω να τον χώσετε φυλακή, θέλω να τον δω μέσα»; Σας το είπε ποτέ για τον Βγενόπουλο;
ΤΣ.: Συμπληρώνοντας, ο κ. αναπληρωτής είπε ότι την έχετε αφαιρέσει ένα στάδιο πριν από τη δίωξη.
ΧΡ.: Σας είπε ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι «κυρία μου, άσε τη δικογραφία, δώσε την κάπου αλλού, γιατί εσύ θα τον απαλλάξεις, γιατί θέλω αυτόν τον άνθρωπο να τον δω φυλακή, να τον δω κατηγορούμενο, να τον δω να του ασκηθεί δίωξη και, αφού εσύ δεν θέλεις να την ασκήσεις τη δίωξη, δώσε επιτέλους τη δικογραφία να τελειώνουμε»; Σας το είπε ποτέ; Σας είπε ότι θέλει τον Βγενόπουλο στη φυλακή;
ΤΣ.: Κυρία πρόεδρε, επανέρχομαι στην αναφορά μου, στην οποία αναφέρομαι: «Προτίθετο και η εν λόγω εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων τους οποίους με την ενέργειά μου ευνοώ».
ΧΡ.: Σας ερωτώ, πήγατε με πρωτοβουλία σας στον κ. Παπαγγελόπουλο ενώ γνωρίζατε την άποψή του, ότι είναι αντίθετος; Είχαν δημοσιευτεί sites στα οποία υπαινίσσεστε ότι τα διέρρεε αυτός, ενώ είχε πάει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είχε πει εναντίον σας. Σας ερωτώ, πήγατε για το κύρος της Δικαιοσύνης, λέτε. Γιατί δεν πήγατε στον κ. Παρασκευόπουλο, που ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν είχε ανακατευτεί, ο οποίος δεν είχε δηλώσει τίποτα απ’ ό,τι τα δημοσιεύματα λένε, για να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης, να του ζητήσετε και προστασία και να του πείτε «σας παρακαλώ, κύριε υπουργέ, το και το, κάνω τη δουλειά μου και ο αναπληρωτής σας διαρρέει και κάνει και δείχνει»; Γιατί επιλέξατε να συναντήσετε τον κ. Παπαγγελόπουλο για να δείτε μήπως έχει παραπλανηθεί και να του αλλάξετε γνώμη;
ΤΣ.: Ευθαρσώς αποφάσισα την επίσκεψή μου στον κ. αναπληρωτή επειδή ακριβώς ο ίδιος ο κ. αναπληρωτής με έχει στοχοποιήσει, έχει προβεί σε επίσκεψη στην κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας «δίωξέ την την κυρία Τσατάνη, έκανε και ετούτο, έκανε και εκείνο».
ΧΡ.: Εάν δεν έχουμε επέμβαση και πήγατε να κάνετε νομική συζήτηση ή να τον βγάλετε από την παραπλάνηση και αν ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν σας είπε ποτέ να καταδικάσετε έναν αθώο, απορώ γιατί είμαστε εδώ και γιατί το πανελλήνιο ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση…
ΤΣ.: Κυρία πρόεδρε, θέλω να είμαι σαφής. Έχω υποβάλει αναφορά και αναφέρομαι λεπτομερώς σε δύο πραγματικά περιστατικά, συνάντηση και τηλεφωνική επικοινωνία.
ΧΡ.: …στην επέμβαση, στη διάκριση των εξουσιών.
ΤΣ.: Κυρία πρόεδρε, είναι στην κρίση σας. Εγώ εκθέτω…
ΧΡ.: Σας ερωτώ, κυρία Τσατάνη, επειδή με λένε και συνήγορο του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν έχω πρόβλημα εγώ ούτε κόμπλεξ για κανέναν. Ένα ζήτημα. Εδώ όλη αυτή η υπόθεση έχει έρθει στην Επιτροπή Θεσμών διότι αυτό επελέγη, υπήρχε και άλλη διαδικασία, μπορεί να επιλεγεί ή δεν επελέγη, δεν ξέρω, για να εξετάσουμε αν έχει γίνει επέμβαση στη Δικαιοσύνη και αν υπάρχει παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών. Το καταλάβατε; Αυτό είναι που μας απασχολεί εμάς σαν Επιτροπή Θεσμών. Γι’ αυτό σας έθεσα μόνο αυτές τις ερωτήσεις και δεν θα ασχοληθώ ποιος σας είπε, τι είπατε, πότε τη δώσατε, ποιον διώξατε, ο Κύπριος, δεν με ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο αυτό. Πήγατε με πρωτοβουλία σας να πείσετε έναν παραπλανημένο αναπληρωτή υπουργό, που είχε λάθος άποψη για την αρμοδιότητα, επαναλάβατε εσείς τα επιχειρήματα και αυτός τα δικά του και λέω, αν υπάρχει παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, τότε την έχετε κάνει και εσείς!
ΤΣ.: Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε αν και μετά τη διακοπή θα συνεχίσετε να έχετε αυτόν τον διπλό ρόλο, όπως προηγουμένως είπατε, συνηγόρου του κυρίου Παπαγγελόπουλου. Θα ήθελα κάποια διευκρίνιση.
ΧΡ.: Κυρία Τσατάνη, νόμιζα ότι έχετε χιούμορ, για να καταλάβετε γιατί το είπα.
ΤΣ.: Θα ήθελα, όμως, μια απάντηση.
ΧΡ.: Επειδή την προηγούμενη φορά είπα στον κ. Βενιζέλο, επειδή είχαμε μια αντιδικία και του είπα «βιάζεστε να γίνετε συνήγορος υπεράσπισης της δικής σας» και θύμωσε πάρα πολύ και μου είπε και ανοίκεια λόγια, εγώ ακριβώς για να δείξω, επειδή μου είπαν το ίδιο, ότι δεν θυμώνω, είπα «ναι, είμαι συνήγορος του κυρίου Παπαγγελόπουλου». Είναι δυνατόν να είμαι συνήγορος του κυρίου Παπαγγελόπουλου;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *