F Ηγετικά στελέχη του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας σε κύκλωμα με πλαστά πιστοποιητικά σε σαπιοκάραβα – Επί του Πιεστηρίου

Ηγετικά στελέχη του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας σε κύκλωμα με πλαστά πιστοποιητικά σε σαπιοκάραβα

Αποκάλυψη 

Χορός εκατομμυρίων ευρώ από νηογνώμονες

  • Με ονόματα και διευθύνσεις η αναφορά-φωτιά στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς

Όπου και να κοιτάξεις, οργιάζει η διαπλοκή και η διαφθορά, ακόμη και σε τομείς όπου κινδυνεύει η ζωή του πολίτη επειδή δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους εντεταλμένους από την Πολιτεία αξιωματούχους. Και η σημερινή αποκάλυψή μας φέρνει στο φως κύκλωμα που δρα στα υψηλά διαμερίσματα του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο μετέχουν και στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας. Κύκλωμα που είχε… συνεταιρισθεί με νηογνώ­μονες για τη χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, έναντι αμοιβής και άλλων ανταλλαγμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματος αλλά και εκείνων που ταξίδευαν, στην περίπτωση που το πλοίο ήταν επιβατικό.

Όλα αυτά είναι μόνο μια συνοπτική αποτύπωση των όσων καταγράφονται, με ονόματα και διευθύνσεις, στην πεντασέλιδη μηνυτήρια αναφορά-φωτιά που εδώ και 20 ημέρες έχει κατατεθεί στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον υπουργό Ναυτιλίας.

Στην καταγγελία προς τις εισαγγελικές αρχές επισημαίνονται τα εξής αποκαλυπτικά, και μάλιστα με λεπτομέρειες, που φυσικά θα αποτελέσουν τον μίτο της Αριάδνης για το ξεδίπλωμα του κυκλώματος:

«Επί σειρά ετών κύκλωμα αποτελούμενο από στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας (YEN) και πρώην αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούσαν στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων (ΚΕΠ), που επιθεωρούσαν τα πλοία με ελληνική σημαία και εξέδιδαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους, σχεδίαζαν δόλια και με σατανικό τρόπο τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας άλλων ιδιωτικών εταιρειών σε μορφή “νηογνωμόνων”, για να επιθεωρούν τα πλοία αυτά και να βγάζουν τα πιστοποιητικά τους με σκοπό να κερδίζουν οφέλη σε βάρος του Δημοσίου.

Το έτος 2012 οι νηογνώμονες: ΕΝ – ΔΓΕΠ – Φ.Ν. υπέγραψαν με το YEN ‘‘πρότυπες συμφωνίες με βάση μία Υπουργική Απόφαση 4113.297/01 της 09 Φεβρουαρίου 2012 (ΦΕΚ 334 Β’/2012), η οποία δεν βασίζεται σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο και Κανονισμό και κατά συνέπεια περιέχει όρους και προϋποθέσεις ώστε να είναι προσαρμοσμένες με τέτοιο τρόπο, επιτρέποντας νηογνώμονες οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί ούτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) αλλά ούτε από τη Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων (IACS), ώστε να κερδοφορούν, να επιθεωρούν και να εκδίδουν πιστοποιητικά πλοίων, αλλά μόνο για την Ελλάδα (!), λες και η Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία στη ναυτιλία. Εν αντιθέσει με τους αναγνωρισμένους νηογνώμονες οι οποίοι διέπονται και λειτουργούν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 391/2009 (Υπουργική Απόφαση 4113.311/01 της 21-11-2013, ΦΕΚ 3049 Β’/2013).

Στις εταιρείες αυτές είχε κανονιστεί εκ των προτέρων, εν όσω οι λιμενικοί αυτοί ήταν εν ενεργεία, να ελκύουν όσα περισσότερα πλοία που ανήκαν στον ΚΕΠ και να τα παραχωρούν στις εταιρείες αυτές, όπου θα είχαν συμφέρον αφού θα δούλευαν εκεί μετά τη σύνταξή τους.

Για να γίνει αυτό, τα μέλη του κυκλώματος έκαναν το παν εν όσω υπηρετούσαν στον ΚΕΠ ώστε να πείσουν τους διάφορους πλοιοκτήτες να αποσύρουν τα πλοία τους από τον ΚΕΠ και να τα εντάξουν στις εταιρείες αυτές, υποσχόμενοι ότι θα έπαιρναν εύκολα και γρήγορα τα πιστοποιητικά. Υπόσχονταν δελεαστικά πακέτα οικονομικών προσφορών, γρήγορη έκδοση πιστοποιητικών και γρήγορη εξυπηρέτηση από αυτούς τους ίδιους, αφού ένας μόνο επιθεωρητής θα έλεγχε τα πάντα στο πλοίο και θα υπέγραφε τα πιστοποιητικά, ενώ η επιθεώρηση πλοίων έστελνε 5 επιθεωρητές για κάθε τομέα του πλοίου ξεχωριστά.

Έτσι, παραχωρήθηκαν τα περισσότερα πλοία που έβγαζαν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στην επιθεώρηση εμπορικών πλοίων και στις λιμενικές αρχές (χιλιάδες σε αριθμό) σε αυτούς τους νηογνώμονες και έκτοτε έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου, αφού ζημιώνεται εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντί να μπαίνουν στα ταμεία του μπαίνουν στις τσέπες ιδιωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους πληρώνουν με “μαύρο χρήμα” τους απόστρατους λιμενικούς, ενώ είναι άγνωστο ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις εταιρείες αυτές.

Για τον Γ.Δ. βοά ολόκληρος ο ναυτιλιακός Πειραιάς ότι είναι από τους πρωτεργάτες του κυκλώματος, ότι επισκεπτόταν προσωπικά τις ναυτιλιακές εταιρείες και άλλους πλοιοκτήτες για να τους πείσει να εντάξουν τα πλοία τους στον νηογνώμονα που είχε κανονίσει να δουλέψει, υπόσχοντας χαμηλές τιμές και χαλαρή επιθεώρηση.

Στη συμμορία αυτή συμμετέχουν και άλλοι μεσολαβητές και συνεργαζόμενοι με τον νηογνώμονα INSB, εν ονόματι Κ.Ε. και Γ., που προσφέρουν υπηρεσίες με το αζημίωτο και έχουν σαν εκδούλευση το κομμάτι της χειραγώγησης στελεχών του YEN, αφού γυρνάνε στα διάφορα γραφεία του κτιρίου πλασάροντας τον νηογνώμονα που συνεργάζονται και υπόσχονται χρήματα για όποια βοήθεια τους παρασχεθεί. Απόστρατοι λιμενικοί που εργάζονται σήμερα σε άλλους νηογνώμονες, δρώντας με τον ίδιο τρόπο.

Επικεφαλής των συμμοριών αυτών, ηγετικό στέλεχος του Λ. Σώματος. Τόσο οι εταιρείες / νηογνώμονες όσο και οι απόστρατοι λιμενικοί που δουλεύουν εκεί έχουν πλήρη προστασία και αποκομίζουν οφέλη, εκτός της παχυλής σύνταξης που λαμβάνουν, δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η κατάσταση που υφίσταται σήμερα είναι εκτός ελέγχου, αφού στις θέσεις αυτών που αποστρατεύονται από τον ΚΕΠ το κύκλωμα τοποθετεί άλλους λιμενικούς φίλους τους για να τους εξυπηρετούν και οι οποίοι μετά τη σύνταξή τους πρόκειται να δουλέψουν στους νηογνώμονες μαζί τους. Η διαπλοκή και η διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους νηογνώμονες για την έκδοση κάθε πιστοποιητικού αξιοπλοΐας είναι έναντι αμοιβής. Οι τιμές για την παροχή υπηρεσιών από κάθε νηογνώμονα διαφέρουν, είναι ανεξέλεγκτες τιμολογιακά και πολλαπλάσιες από τα νόμιμα παράβολα της επιθεώρησης πλοίων. Οι τιμές επίσης διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό των πλοίων που έχει ο κάθε πλοιοκτήτης, ενώ υπάρχει μεταξύ των νηογνωμόνων και αθέμιτος ανταγωνισμός, γι’ αυτό δίδονται και εκπτωτικά πακέτα…

Εκεί αρχίζει το αλισβερίσι τύπου: ‘‘Φέρε το πλοίο σου στον δικό μου νηογνώμονα και θα σου κάνω καλύτερη τιμή. Θα πάρεις το πιστοποιητικό αβασάνιστα’’.

Αυτό το αλισβερίσι είναι και ο κύριος ρόλος του απόστρατου λιμενικού για να διατηρήσει την θέση του στον νηογνώμονα. Κατά πόσο, όμως, ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των πλοίων;

Ένας άλλος ρόλος του απόστρατου λιμενικού είναι η παρέμβαση στις υπηρεσίες του YEN, όπου θα αποταθεί για τη σίγουρη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του νηογνώμονα που δουλεύει, αφού κάποιος πρώην συνάδελφός του θα τον εξυπηρετήσει. Και αν κάπου κολλήσει, υπάρχουν τόσοι άλλοι στο κύκλωμα».

Και η αναφορά προς τους Εισαγγελείς καταλήγει ως εξής:

«Παραθέτονται τα παραπάνω για τη σε βάθος έρευνα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον Πειραιά, να παταχθεί η παρανομία, να διαλυθεί το κύκλωμα που λυμαίνεται τα έσοδα του Δημοσίου, αποκαλύπτοντας και τιμωρώντας παραδειγματικά τους υπαίτιους που όλοι γνωρίζουν στο YEN επί σειρά ετών αλλά κανείς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα να τους αγγίξει.

Ο Οικονομικός Εισαγγελέας καλείται να ερευνήσει το πώς έχουν αποκτήσει οι ανωτέρω αναφερόμενοι την περιουσία τους, είτε αυτή προέρχεται από λαδώματα που έπαιρναν ως δημόσιοι υπάλληλοι είτε από μέρος αμοιβής τους από τους ιδιωτικούς νηογνώμονες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *