F Η ΔΕΗ σε ιδιώτες, για να πληρώνουμε πιο ακριβά το ρεύμα… – Επί του Πιεστηρίου

Η ΔΕΗ σε ιδιώτες, για να πληρώνουμε πιο ακριβά το ρεύμα…

  • ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΤΡΟΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ 
  •  Και να σου κόβουν το ρεύμα μόλις δεν πληρώσεις τον λογαριασμό
  • Δίνουν τον ΑΔΜΗΕ γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, όταν το 2012 είχε κέρδη 114 εκατ. ευρώ! 

 

Η μόνιμη επωδός του πρωθυπουργού και των υπουργών είναι ότι πουλάμε τα ασημικά προς… όφελος των πολιτών, γιατί έτσι θα πέσουν οι τιμές. Είναι ωραίο το παραμύθι, μόνο που κανένα νοικοκυριό δεν το έχει δει να γίνεται πράξη. Αντίθετα, αυτό που μέχρι στιγμής βλέπει είναι ότι «κάποιοι» (οι αγοραστές) γίνονται όχι μόνο πλουσιότεροι, δίνοντας ψίχουλα σε σχέση με την πραγματική αξία του φιλέτου που παίρνουν, αλλά και αφεντικά στον χώρο που αποκτούν.

Μετά τον ΔΕΣΦΑ, το χρυσωρυχείο-ΟΠΑΠ (σ.σ.: και οι δύο πάρθηκαν με έναν συμμετέχοντα στον διαγωνισμό) και τον παραδεισένιο Αστέρα της Βουλιαγμένης, έναντι πινακίου φακής, βγάζουν στο σφυρί (σε πρώτη φάση) το δίκτυο της ΔΕΗ, που είναι οι αρτηρίες, και θα ακολουθήσει σύντομα το ξεπούλημα της καρδιάς… Τα ποσά που ακούγονται ανοίγουν νέες δουλειές για τους Εισαγγελείς και τους ανακριτές, που είναι οι μόνοι που δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι…

Το δόλωμα για τους… χαχόλους (έτσι θεωρούν τον λαό, που μόνο στις εκλογές μεταμορφώνεται σε υπερήφανο και μεγάλο, από όλα τα κόμματα) είναι ότι θα έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση και φθηνό ρεύμα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς (δίπλα του είναι ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης, μπορεί να τον ρωτήσει) ότι η αξία του ρεύματος που καταναλώνει ένα νοικοκυριό είναι μόλις το 43,14% του λογαριασμού και όλα τα άλλα είναι «χαράτσια», δημοτικά τέλη και ένα σωρό άλλες χρεώσεις, που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όταν περάσει σε ιδιώτη-νταβατζή.

Για να μην κοροϊδευόμαστε, όμως, και να μη μας θεωρούν ιθαγενείς, αν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης, δηλαδή το ρεύμα είναι πανάκριβο, μπορεί αύριο το πρωί κιόλας ο πρωθυπουργός -από τη στιγμή που ο κύριος μέτοχος της ΔΕΗ, σε ποσοστό 65%, είναι το κράτος- να δώσει εντολή να πέσει η τιμή. Ιδού, λοιπόν, κύριε Σαμαρά, η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Ακούμε όλο και περισσότερο να αυξάνουν οι φωνές των βιομηχάνων, που διαμαρτύρονται για το ότι το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό και έχει σημαντική επίπτωση στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του παραγόμενου προϊόντος, που είναι υψηλότερη από την τιμή των ανταγωνιστριών εταιρειών άλλων χωρών, με αποτέλεσμα οι ελληνικές βιομηχανίες να χάνουν αγορές, κάτι που φέρνει μείωση των εξαγωγών και απώλεια θέσεων εργασίας.

Να δεχθούμε ότι έτσι είναι, αφού έτσι το λένε.

Έχουμε όμως μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στο ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι η διέξοδος για να γίνουν ανταγωνιστικές οι βιομηχανίες είναι να περάσουν τα δίκτυα και η ΔΕΗ σε ιδιώτες. Και ποιος εγγυάται, κύριε πρωθυπουργέ, ότι αν δοθεί ο ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη από την επόμενη μέρα θα πέσει η τιμή του ρεύματος και θα βγουν έξω τα νοικοκυριά και οι μαγαζάτορες να πανηγυρίσουν; Και θα δεν θα προλαβαίνουν τα καράβια και τα τρένα να φορτώνουν τα προϊόντα των βιομηχανιών μας προς άλλες χώρες;

Αν αυτό είναι που θα δούμε, για ποιον λόγο οι υπάρχουσες ιδιωτικές εταιρείες, που μετά την απελευθέρωση της παραγωγής και της αγοράς ενέργειας παράγουν ρεύμα, δεν το διαθέτουν στις βιομηχανίες τους, αλλά το πουλάνε στη ΔΕΗ 70 ευρώ τη Mwh, απαιτώντας από τη ΔΕΗ να δίνει ρεύμα με 40 ευρώ; Γιατί δεν κατεβάζουν οι ίδιοι, ως παραγωγοί, την τιμή στα 40 ευρώ για να κερδίσουν πελάτες;

Μάλλον για θύματα, για να μην πούμε κορόιδα, ψάχνουν, κύριε Σαμαρά. Αυτοί να πλουτίζουν και ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ο μισθωτός των 400 και των 500 ευρώ, αν υπάρχει, να πεινάνε. Ξαναγυρίζουμε στην εποχή του ’50 και του ’60, τότε που 200 οικογένειες είχαν τον πλούτο στα χέρια τους, και κάποια υπολείμματά τους είναι εδώ και σήμερα. Δεν διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο και στο κόστος λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων. Ούτε κλείνουμε τα μάτια στο μεγάλο πάρτι που γινόταν σε αυτές, με τη συναίνεση ή την ανοχή των κυβερνήσεων. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα, κύριε Σαμαρά, που δεν πουλιούνται.

Δεν μπορεί μια χώρα και ο λαός της να είναι στο έλεος του κάθε νταβατζή-επιχειρηματία, που πέρα από το κέρδος δεν βλέπει τίποτε άλλο και αύριο το πρωί θα σου κόβει το ρεύμα και το νερό αν δεν έχεις να το πληρώσεις. Ή θα ανεβάζει την τιμή και θα εκβιάζει, ακόμη και με το πρόσχημα βλαβών, να αφήσει στο σκοτάδι ή χωρίς νερό ολόκληρες περιοχές.

Έχετε λύση, κύριε πρωθυπουργέ. Δώστε το μάνατζμεντ όχι σε ιδιώτη αλλά σε μια ξένη κρατική εταιρεία με εμπειρία, όπως την ιταλική ΕΝΙ ή τη γαλλική EDF, με αντίτιμο κάποιο μικρό ποσοστό, κάτω του 5% των μετοχών, που σίγουρα θα εξυγιάνει τη ΔΕΗ και θα την κάνει να λειτουργεί κερδοφόρα και ασφαλώς με φθηνότερο ρεύμα για τον καταναλωτή. Και δεν θα εξαρτάται η χώρα από τα γνωστά ντόπια πιράνχας, που ενδιαφέρονται για την τσέπη τους και όχι για την Ελλάδα και τον λαό της. Απόδειξη ότι στα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης, που έχει ρημάξει χιλιάδες νοικοκυριά και πολλοί συνάνθρωποί μας ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες για να ξεγελάσουν την πείνα τους, οι κύριοι αυτοί δεν έβαλαν το χέρι στη φουσκωτή τσέπη τους για να βοηθήσουν, να απαλύνουν τον πόνο και τη δυστυχία. Απόντες… Μια ζωή παρόντες μόνο στο τραπέζι με τον μόσχο τον σιτευτό…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *