F Θέλουν – δεν θέλουν, Ανάσταση θα κάνουμε… – Επί του Πιεστηρίου

Θέλουν – δεν θέλουν, Ανάσταση θα κάνουμε…

ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Παρακράτησε η Σταύρωση, που ΔΝΤ και Σόιμπλε, χέρι χέρι, απαιτούν να συνεχισθεί
  • Απόλυτη η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της χώρας, με ασφαλή τα εθνικά μας θέματα – Χρέος του, να προτείνει στα κόμματα μια κοινή γραμμή απέναντι στους «δανειστές» και στις εξευτελιστικές απαιτήσεις τους

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Αντί της Ανάστασης, κολλήσαμε στη Σταύρωση, και μάλιστα με υπαρκτό τον κίνδυνο να μείνουμε για καιρό στον σταυρό.

Τελικά, ούτε Ανάσταση δεν μας επιτρέπουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ να κάνουμε. Μέσω της απαίτησης για απαρέγκλιτη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με τα Μνημόνια από το 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, χωρίς ούτε ένα βήμα πίσω, επιχειρείται ο απόλυτος… σωφρονισμός της κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα. Διαφορετικά, ούτε ευρώ ούτε δολάριο δεν πρόκειται να δώσουν.

Και ναι μεν τη σκληρή γραμμή τη δίνει το ΔΝΤ, αλλά και οι εταίροι μας δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται, έστω κι αν κάποιοι, όπως ο Γιούνκερ, νερώνουν το κρασί τους. Το τύμπανο το κτυπάει, όμως, η Γερμανία με τον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε που βγήκαμε στη ζητιανιά δεν έχει κάνει ούτε χιλιοστό πίσω από την απάνθρωπη ανθελληνική στάση του. Λες και έχει πολλά μαζεμένα κατά της Ελλάδας από τον πόλεμο, γιατί απέτρεψε να ολοκληρωθεί το… όραμα του Χίτλερ – άλλη λογική εξήγηση, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει.

Από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης μαύρα σύννεφα άρχισαν να σκιάζουν τη χώρα μας. Από τη μια, η ματαίωση της συνεδρίασης του Eurogroup, που είχε ειπωθεί ότι θα γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη και, από την άλλη, οι μαύρες πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Απόλυτη η ταύτιση της Ουάσινγκτον με το ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση περίμενε κάποια διαφοροποίηση.

Ξεκάθαρος ήταν ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Νέιθαν Σιτς: «Η θέση του ΔΝΤ να ζητάει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμετέχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών» – τη στιγμή που η Αθήνα περίμενε μια θετική κίνηση. Δεν ξέρουμε αν έχει ξαναγίνει τόσο σαφής στήριξη των θέσεων του ΔΝΤ. Με αυτήν την κίνηση κάποιο ισχυρό μήνυμα θέλησε να στείλει η Ουάσινγκτον στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι άλλο, σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, από τη μεγάλη ενόχληση της Αμερικής για τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου στον ιστότοπο WikiLeaks. Μάλιστα, ο αμερικανός υφυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα και η απάντησή του ήταν: «Η συζήτηση ήταν ιδιωτική και οπωσδήποτε έπρεπε να παραμείνει ιδιωτική, και ως μέτοχος του ΔΝΤ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για αυτό». Μάλιστα, είναι τόσο βαρύ το κλίμα στην Ουάσινγκτον μετά την περιβόητη υποκλοπή, που όπως μεταδίδουν έλληνες ανταποκριτές, η εγκυρότητα των οποίων ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί, «η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αθήνας έχει τραυματιστεί».

Άγρια είμαστε ξανά στριμωγμένοι. Μόνο που αυτήν τη φορά και οι δύο είναι απέναντί μας. Με την ελληνική οικονομία στην εντατική και το Ταμείο πανί με πανί. Απόδειξη, το ότι η κυβέρνηση δέσμευσε τα όποια αποθεματικά έχουν μείνει στα νοσοκομεία, στους δήμους και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στην περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν εκταμιευθεί η… δόση μας.

Κάθε άλλο, όμως, παρά μπορεί να φτάσουμε στην ολοκλήρωση αν οι «δανειστές» επιμείνουν στους εξευτελιστικούς για ένα ανεξάρτητο κράτος όρους που θέτουν. Κάθε τρίμηνο να είσαι στο έλεος των επιτηρητών. Που αν δεν κρίνουν ότι η Ελλάδα υλοποίησε επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, θα υποχρεούται να πάρει νέα πρόσθετα μέτρα, πέραν των 5,5 δισ. ευρώ που θα προβλέπει η συμφωνία έως το 2018. Και μάλιστα το ΔΝΤ απαιτεί αυτή η ατιμωτική δέσμευση να ψηφιστεί από τη Βουλή!

Δεν είναι υπερβολή ή σχήμα λόγου ότι θέλουν να μας σταυρώσουν. Ότι τα πάθη μας δεν έχουν τελειωμό. Ότι στόχος τους είναι να εξαντλήσουν τις αντοχές όλου του πολιτικού μας συστήματος. Και του ελληνικού λαού. Ώστε, με τους πάντες καθημαγμένους, να μην υπάρχει ίχνος αντίστασης. Κι αν δεν πειθαρχήσουμε, θα μας εκβιάσουν με ανοικτά εθνικά μας θέματα. Το αναφέρουμε για να έχουμε όλοι τον νου μας…

Μπροστά σε αυτόν τον συννεφιασμένο ορίζο­ντα, πρέπει να δούμε το φως.

Είναι η διέξοδος που επισημάναμε την περασμένη Κυριακή από αυτήν την ίδια θέση, τα «Θαρραλέα» μας.

Οι ώρες δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των κομματικών τειχών. Όταν η Χώρα είναι στη δίνη του κυκλώνα –δυστυχώς, πάλι από φίλους και συμμάχους-, οι πολιτικές διαφορές πάνε στην άκρη. Χρέος όλου του πολιτικού κόσμου είναι να στείλει καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Είμαστε όλοι ενωμένοι, μια γροθιά. Μην ψάχνετε για Εφιάλτη. Δεν θα βρείτε. Αυτά που ζητάτε σημαίνουν παράδοση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη να ζητήσει τη συναίνεση όλων. Να καταθέσουν στη Βουλή οι αρχηγοί τις προτάσεις τους απέναντι σε αυτά που ζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, πού συμφωνούν και πού διαφωνούν. Και με ενιαία φωνή να πουν μέχρι πού μπορεί η Ελλάδα να συμφωνήσει. Κι αν οι δανειστές επιμείνουν στους εξευτελιστικούς όρους τους, ας τραβήξουν τον δρόμο τους. Η Ελλάδα έχει περάσει πολύ χειρότερα και κατάφερε, με νύχια και με δόντια, να σταθεί στα πόδια της.

Χρόνος δεν πρέπει να χαθεί.

Μπορούμε να δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Πριν να είναι αργά. Και την ευθύνη την έχεις αποκλειστικά εσύ, Αλέξη Τσίπρα, για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πατρίδας μας.

Να είναι πάντως σίγουροι οι έξω ότι, θέλουν – δεν θέλουν, Ανάσταση θα κάνουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *