F Θα επιστραφούν μέχρι τον Σεπτέμβριο οι απώλειες από το ΕΚΑΣ – Επί του Πιεστηρίου

Θα επιστραφούν μέχρι τον Σεπτέμβριο οι απώλειες από το ΕΚΑΣ

Αποκάλυψη
Κατηγορηματική δήλωση οικονομικού στελέχους της κυβέρνησης στο «ΠΑΡΟΝ»
  • Με μειώσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και του ΕΝΦΙΑ
  • Ξεσηκώθηκε και το κόμμα και ζητεί άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα

«Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιστροφή των απωλειών του ΕΚΑΣ», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραπέ­μποντας -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση την Πέμπτη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, εξετάστηκαν «ποια αντισταθμιστικά μέτρα» θα ληφθούν αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν να επιστραφούν οι απώλειες των περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι από τις αρχές Ιουλίου έχασαν εντελώς ή είχαν σημαντικές απώλειες στο βοήθημα, λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων.
Στο τραπέζι έπεσαν οι πρώτες ιδέες και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να επιστραφούν οι απώλειες του ΕΚΑΣ μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, ίσως και μέσω του ΕΝΦΙΑ. Με άλλα λόγια, όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ, θα έχουν ισόποσες εκπτώσεις από τους λογαριασμούς κοινής οφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και ενδεχομένως από τις χρεώσεις που έχουν στον ΕΝΦΙΑ.
Την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε τονίσει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τους οποίους θέλουμε να προστατεύσουμε. Ψάχνουμε με τον πρωθυπουργό και τον Γ. Χουλιαράκη αντισταθμιστικά μέτρα, να δώσουμε κάτι για να τους ελαφρύνουμε. Εξετάζουμε την επιδότηση των λογαριασμών ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ».

Πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Πάντως, την Παρασκευή, στο θέμα παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας στο υπουργείο Εργασίας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα στους πρώην δικαιούχους, μετά την ολοσχερή απώλεια ή την περικοπή τμήματος του ΕΚΑΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ (Τμήμα Εργατικής Πολιτικής) στην επιστολή του αναφέρει ότι «η εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας. Με δεδομένο ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς βασική προτεραιότητα είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων πληθυσμιακών ομάδων από τις επιπτώσεις των Μνημονίων και ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ οδηγεί σημα­ντικό αριθμό συμπολιτών μας στα όρια της εξαθλίωσης και της απόγνωσης αλλά και προκειμένου να διορθωθούν συγκεκριμένες αδικίες».

Προτείνουν μεταξύ των άλλων:
Να προχωρήσει η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων και σε πρωτοβουλίες στήριξης των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ (π.χ. επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδότηση ενοικίου, επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ) τουλάχιστον μέχρι τον επανυπολογισμό των συ­ντάξεων και τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης και να διορθωθεί επειγόντως το πρόβλημα με την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και στα τέκνα που δικαιούνται τη σύνταξη θανόντων γονέων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις να έχει διακοπεί η καταβολή του για το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία των δικαιούχων. Όμως, οι χρόνια πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να στερηθούν αυτά τα χρήματα ούτε για έναν μήνα, καθώς κάτι τέτοιο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμα και την επιβίωσή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *