F Θερμό επεισόδιο στήνει ο Ερντογάν – Επί του Πιεστηρίου

Θερμό επεισόδιο στήνει ο Ερντογάν


Μόνιμος στόχος της Τουρκίας η κατάληψη της νησίδας Παναγιά, όπου τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στο τσακ αποφεύχθηκε ο πόλεμος
  • Γιατί πήγε εσπευσμένα ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος στις Βρυξέλλες και ποιο μήνυμα του πρωθυπουργού μετέφερε στο ΝΑΤΟ

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η κλιμάκωση και η ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, πρωτίστως στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως η διαρκής ένταση που καλλιεργεί ο Ερντογάν εγκυμονεί τη σοβαρή πιθανότητα «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότητα αυτή έχει συζητηθεί σε όλες τις τελευταίες κλειστές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του αλλά και με τους υπουργούς Άμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η Αθήνα έχει ενημερώσει εκτενέστατα και με στοιχεία, όχι μόνο για την εντεινόμενη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και για την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και το ΝΑΤΟ, και προσωπικά τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Είναι η πρώτη φορά από όταν ξεκίνησαν να κλιμακώνονται οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας (μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού) που πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μετέβαλαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις και πλέον συμμερίζονται την ανησυχία της ελληνικής πλευράς. «Από κει που μας έλεγαν στην αρχή ότι είναι ένα περίεργο παιχνίδι του Ερντογάν κυρίως για το εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και μια απλή υπενθύμιση πάγιων τουρκικών αξιώσεων, τώρα πλέον λένε πως ο Ερντογάν κινείται επικίνδυνα και η συμπεριφορά του περικλείει ρίσκα και κινδύνους», σημείωναν καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας της Αθήνας είναι το ότι ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετέβη στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπου είχε τετ-α-τετ συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, όχι μόνο ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Στόλτενμπεργκ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, του μετέφερε και μήνυμα του πρωθυπουργού, που ζητάει την άσκηση επιρροής τόσο του γενικού γραμματέα όσο και του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία ώστε να πάψει την κλιμάκωση των προκλήσεων και το παιχνίδι με τη φωτιά, για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και αποφυγή της διαταραχής της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.

Στο τσακ αποφεύχθηκε ο πόλεμος τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου
Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι στο στόχαστρο της Τουρκίας, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, είναι οι Οινούσσες, και ειδικότερα η νησίδα Παναγιά. Εκτιμάται δε πως σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι αλλά και να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, ένταση, ακόμα και θερμό επεισόδιο.
Ανάλογη απόπειρα για δημιουργία τετελεσμένων στις Οινούσσες είχε γίνει τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν στο τσακ αποφεύχθηκε ο πόλεμος. Ήταν δραματικές εκείνες οι ώρες και η Τουρκία απέσυρε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της ύστερα από σωρεία διπλωματικών επαφών και κινήσεων της ΕΕ. Υπήρξε μάλιστα συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, που ήταν όλες σε θέση πυρός… και είχαν σπεύσει πολεμικά σκάφη. Στόχος της Άγκυρας ήταν η κατάληψη της Παναγιάς. (Το «Π» έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε αυτήν την περίπτωση, και μάλιστα πρώτο την είχε φέρει στη δημοσιότητα.)
Οι προκλήσεις των Τούρκων στις Οινούσσες αυτήν την περίοδο είναι πρωτοφανείς, καθώς γίνονται συνεχώς υπερπτήσεις πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών, και πρωτίστως πάνω από την Παναγιά. Μάλιστα, για πρώτη φορά γίνονται και μεταμεσονύκτιες ώρες και από κατασκοπευτικά και εξοπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας.

Επίσης, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως υπάρχει πλέον ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων για τα Ίμια, καθώς από την κρίση του 1996 μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαν γκρίζα ζώνη και βραχονησίδα με αδιευκρίνιστη κυριαρχία, ενώ πλέον και διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου τα Ίμια είναι «τουρκικό έδαφος». Αυτό, όπως λένε διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, αλλάζει ακόμα και τα δεδομένα της τουρκικής συμπεριφοράς από δω και πέρα στην περιοχή των Ιμίων, καθώς ύστερα από αυτήν τη διατύπωση «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει εκεί».
Πάντως, στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θα τραβήξει κι άλλο το σκοινί», συνεχίζοντας την κλιμάκωση των προκλήσεων τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, οπότε φαίνεται να έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που θα του δώσουν απόλυτη εξουσία. «Θέλει να γίνει Σουλτάνος, πραγματικός Σουλτάνος, τυπικά και ουσιαστικά.

Και το επιδιώκει με τις αλλαγές στο Σύ­νταγμα», τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την προσπάθειά του και δίπλα στις διαχρονικές μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας ο κ. Ερντογάν θέλει να σαρώσει και να ισοπεδώσει τους Κεμαλιστές, εμφανιζόμενος ως πιο ισχυρός και αυθεντικός «εθνικιστής και υπερπατριώτης», ο οποίος κερδίζει αυτά που έχασε ο Κεμάλ. Όπως, μάλιστα, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, μέχρι το καλοκαίρι και το δημοψήφισμα «ο Ερντογάν είναι ικανός να φτάσει τα σύνορα της καρδιάς μας μέχρι την Αλάσκα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *