F Και με τον νόμο μπαίνει μέσα στα σπίτια ο τηλετζόγος – Επί του Πιεστηρίου

Και με τον νόμο μπαίνει μέσα στα σπίτια ο τηλετζόγος

  • ΚΙ ΑΛΛΟ ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΠΑΡΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ

Τηλετζόγος στα σπίτια με κυβερνητική απόφαση. Η διοριζόμενη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων υπό τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο, στον κανονισμό λειτουργίας που συνέταξε απελευθερώνει πλήρως τον τομέα των περίεργων τηλεπαιχνιδιών. Οι εταιρείες-παραγωγοί των παιχνιδιών αυτών, χωρίς τον φόβο του νόμου, θα μπορούν να θησαυρίζουν σε βάρος των εύπιστων τηλεθεατών.

Μέχρι πρότινος, ένας επιχειρηματίας, ο Χρηστίδης, είχε βρεθεί στη φυλακή για αυτόν τον μηχανισμό απάτης. Οι θεατές περίμεναν με τις ώρες για να παίξουν και να βρουν την επίμαχη λέξη, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο. Αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα και σταμάτησε εξαιτίας της έρευνας που είχε γίνει από το ΕΣΡ. Στη διαδρομή το κενό καλύφθηκε από άλλες εταιρείες που άρχισαν να αγοράζουν χρόνο στα κανάλια μεταδίδοντας τα παιχνίδια. Το σκηνικό σταμάτησε εκ νέου διότι το ΕΣΡ δεν ενέκρινε τη μετάδοσή τους, βασιζόμενο στην αρχή πως δεν είχαν την προβλεπόμενη άδεια από το ΕΣΡ. Αλλά με τη στάση αυτή είχε αφήσει περιθώριο για την επέκταση της ΕΕΕΠ και στη Ραδιοτηλεόραση.

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4002/2011 το ΕΣΡ δεν αντέδρασε για το γεγονός πως ενώ από το Σύνταγμα είναι η εντεταλμένη Αρχή για τον έλεγχο της Ραδιοτηλεόρασης, τμήμα των αρμοδιοτήτων της πέρασε στην ΕΕΕΠ. Κι ενώ ο αρχικός νόμος προέβλεπε την απαραίτητη γνωμοδότηση του ΕΣΡ για να μεταδοθεί ένα παιχνίδι από την τηλεόραση, τώρα με τον Κανονισμό Διεξαγωγής των Παιχνιδιών που συνέταξε η ΕΕΕΠ δεν υπάρχει πουθενά κανένα πεδίο δράσης για το ΕΣΡ. «Η διεξαγωγή και η μετάδοση του Τυχερού Παιγνίου επιτρέπεται μόνο έπειτα από την ανάρτηση των στοιχείων του στον ιστότοπο της ΕΕΕΠ», αναφέρεται στον κανονισμό. Δηλαδή με μία μόνο ηλεκτρονική δήλωση, οι τηλεοπτικές οθόνες θα γεμίσουν με τα σκουπίδια των «νόμιμων» τηλεπαιχνιδιών. Επιπλέον, ο κανονισμός λειτουργίας μεταθέτει σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον την είσπραξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου από τη δραστηριότητα αυτή. Κοινώς, με τη φόρμουλα αυτή ωφελούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εταιρείες που παράγουν τα τηλεπαιχνίδια, σε βάρος των τηλεθεατών και του Ελληνικού Δημοσίου. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ελήφθη για να καλυφθούν οι απώλειες από τη διαφήμιση του στοιχήματος, το οποίο ελέγχεται μονοπωλιακά, ενώ τυπικά έχει ανοίξει η αγορά.

Για το ζήτημα υπήρξαν αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΣΗΕΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης δήλωσε πως καλύπτεται από τη δήλωση του μέλους Γιάννη Παπακώστα.

 Παπακώστας: «Άκρως αντικοινωνική απόφαση»

«Είναι μια απαράδεκτη διάταξη που νομιμοποιεί τον τζόγο και μας γυρίζει χρόνια πίσω. Σε περίοδο που επιχειρήσεις με τα εν λόγω τυχερά παραπλανητικά παιγνίδια λυμαίνονταν την κοινωνία. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος (ονομαστικά ποιος) επινόησε αυτή την άκρως αντικοινωνική απόφαση, δημιουργώντας έτσι μείζον ηθικό και κοινωνικό πρόβλημα. Εκτός και αν ζει σε άλλον πλανήτη. Αν είχε λάβει -με τη δέουσα προσοχή- σοβαρά υπόψη τις κατά καιρούς αποφάσεις του ΕΣΡ για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, θα είχε διδαχθεί πολλά. Είναι φανερό ότι το αγνόησε, παρόλο που έμπειρα, εμπειρότατα στελέχη του ΕΣΡ μετείχαν στις σχετικές διαβουλεύσεις»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *