F Καληνύχτα  αξιοπρέπεια… – Επί του Πιεστηρίου

Καληνύχτα  αξιοπρέπεια…

ΘΑΡΡΑΛΕΑ

Του MΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Μπερδευτήκαμε, Αλέξη…
Από αργά το βράδυ της Πέμπτης ψάχνουμε να βρούμε τι ψήφισε τελικά ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Το μέτρημα της κάλπης έδειξε ότι το «Όχι» σάρωσε. Οι έλληνες πολίτες, που βασανίζονται έξι χρόνια τώρα, σου έδωσαν ποσοστό 61,3%, πολύ πάνω από αυτό που περίμενες, για να έχεις ένα πολύ ισχυρό χαρτί στα χέρια σου, που δύσκολα θα μπορούσαν να το αγνοήσουν οι δανειστές.
Και με αυτό στα χέρια σου πήγες, κύριε πρωθυπουργέ, στις Βρυξέλλες, όχι ως ζητιάνος. Για να πετύχεις μια επωφελή, βιώσιμη συμφωνία, που θα έδινε ανάσα και θα γεννούσε ελπίδες ότι μπορούμε να βγούμε στο ξέφωτο. Να σταθούμε ξανά στα δικά μας πόδια.
Όταν επέστρεψες στην Αθήνα, όμως, δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας με αυτά που ακούγαμε…
Όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα που απαιτούν και τους όρους που βάζουν, φορτώνοντας στην πλάτη του λαού βάρη 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά και για το νέο, ξεδιάντροπο τελεσίγραφο. Από κει που έλεγες ότι δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και ο λαός τα απέρριψε την περασμένη Κυριακή, ζητήθηκε πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή της περιβόητης συμφωνίας να πει η Ελληνική Βουλή ότι αποδέχεται ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ οποιαδήποτε συμφωνία και όποιες αλλαγές γίνουν. Και δεν έμειναν σε αυτό. Λειτουργώντας με την αλαζονεία του αφεντικού-καουμπόι, ζήτησαν να δώσει η Βουλή εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στον υπουργό Οικονομικών, ώστε να μιλήσουν εκ μέρους της Βουλής και να έχουν την άδεια να υπογράψουν τα τελικά κείμενα! Και όλα αυτά σε λιγότερες από 24 ώρες!
Η λέξη τελεσίγραφο ωχριά μπροστά σε αυτά τα ΑΤΙΜΩΤΙΚΑ που ζητούν από μια χώρα.
Ευθέως μας λένε οι… εταίροι μας και σύμμαχοί μας: «Δεν εμπιστευόμαστε τον πρωθυπουργό σας, την κυβέρνησή σας. Θέλουμε τη δέσμευση της Βουλής της Ελλάδας. Αλλιώς, λεφτά δεν έχει…».
Ξεκάθαρος ο στόχος: Να εξευτελίσουν την Ελλάδα.
«Προσοχή – Παρουσιάστε όπλα» είναι αυτό που ζητούν από τον ελληνικό λαό. «Δεν πά’ να ψηφίζεις όσα “Όχι” θέλεις… Εμείς αποφασίζουμε. Εμείς σε κρατάμε με σωληνάκια στη ζωή».
Θέλουν να ζέψουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ) μόνιμα στο μνημονιακό άρμα.
Σε κάθε ομιλία σου, Αλέξη Τσίπρα, λες ότι αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια. Ότι θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη. Να στείλουμε όλοι μαζί μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στον κόσμο.
Τα τελεσίγραφα, όμως, που συζητούσε η Βουλή την Παρασκευή και το Σάββατο με βάση το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σε αξιοπρέπεια παραπέμπουν. Πλήρη παράδοση της αξιοπρέπειας αποτελούν.
Δεν κλείνουμε τα μάτια στις τραγικές ώρες που περνά η πατρίδα μας. Η κατάληξη του κλεισίματος των τραπεζών, με τις θλιβερές ουρές στα ΑΤΜ, δεν ήρθε μόνη της. Ούτε οι απειλές «ή υπογράφεις τώρα ή τη Δευτέρα κατεβάζεις ρολά».
Όλα αυτά ένα κόμμα που έχει βάλει στόχο να κυβερνήσει τα έχει μετρήσει από πριν και έχει σχεδιάσει ποια θα είναι η κάθε του κίνηση όταν κερδίσει την εξουσία.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες που αυτούς τους έξι μήνες άφησε να φτάσουν εδώ τα πράγματα.
Με τον χρόνο να έχει εξαντληθεί.
Με το Βερολίνο να μας περιμένει με το πιστόλι στον κρόταφο…
Με την αξιοπρέπεια να έχει συνθλιβεί.
Και με την Ελλάδα να είναι με την πλάτη στον τοίχο… Όπως τότε, το ’40.
Μετά την ολόλαμπρη νύχτα του «Όχι» της περασμένης Κυριακής, ήρθε η καταισχύνη τούτης της Κυριακής. Με το «Όχι» να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με το «Ναι».
Κάποιος φταίει, Αλέξη Τσίπρα…
ΥΓ.: Μήπως ήρθε η στιγμή όλος ο πολιτικός κόσμος να καθίσει να συζητήσει και να αποφασίσει τι Ελλάδα θέλουμε; Θέλουμε χώρα ανεξάρτητη, με φωνή, που να αποφασίζει τα του οίκου της, ή επαρχία, όπου δεν θα έχεις λόγο για το σπίτι σου, με αντάλλαγμα ένα κόκαλο κάποιου στοιχειώδους επιπέδου ζωής;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *