F Κατακλύζουν τα νησιά οι πρόσφυγες – Επί του Πιεστηρίου

Κατακλύζουν τα νησιά οι πρόσφυγες


Αδειάζει η Συρία μετά την υποχώρηση του καθεστώτος Άσαντ
  • Τέτοιο κύμα δεν έχει ξαναϋπάρξει – Συνωστισμός στα σύνορα με τα Σκόπια
  • Ο φόβος των τζιχαντιστών διώχνει όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν
  • Πάνω από 10 δισ. δολ. έχουν κερδίσει οι τούρκοι διακινητές

Δεν έχουν σταματημό τα κύματα που μεταφέρουν μέρα – νύχτα χιλιάδες πρόσφυγες από την πρώτη γραμμή του πυρός, που σπέρνει τον όλεθρο στη Συρία. Και μαζί με τους πρόσφυγες φέρνουν και λαθρομετανάστες. Πρόκειται για μια πραγματική μετακίνηση πληθυσμού και πλέον τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τους πέντε τελευταίους μήνες σε όλα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Και η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική για τη ζωή των κατοίκων.

Δυνατότητα αποτροπής της προσέγγισης των προσφύγων δεν υπάρχει, όπως τονίζουν έμπειροι λιμενικοί αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, λόγω της μεγάλης μετακίνησης όλο το εικοσιτετράωρο. Και όπως τόνιζε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μπορεί να συμβεί κάποια τραγωδία αν στην προσπάθεια αποτροπής της προσέγγισης φουσκωτών ή πλοιαρίων στην ακτή πέσει ένα παιδάκι στη θάλασσα και πνιγεί.

Στις αναφορές ότι πριν από πέντε χρόνια δεν περνούσε ούτε κουνούπι γιατί στον Θάλαμο Επιχειρήσεων η παρακολούθηση είχε τέτοιες τεχνικές δυνατότητες, που μπορούσε να εντοπιστεί ακόμη και μια μικρή βάρκα μόλις ξεκινούσε από τα τουρκικά παράλια, η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο αριθμός όσων μετακινούνται σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τους λιγοστούς που επιχειρούσαν τότε να περάσουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες-φέρετρα.

Σήμερα οι διακινητές χρησιμοποιούν ταχύπλοα, που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, και είναι τόσα τα λεφτά που κοστίζει το πέρασμα, που φθάνουν στο σημείο να τα εγκαταλείπουν μόλις πλησιάζουν στην ακτή. Η Κως έχει καταληφθεί. Επικρατεί το αδιαχώρητο. Από κει που κάθε χρόνο ήταν ο πρώτος προορισμός όλων των άγγλων τουριστών, τώρα γίνονται συνέχεια ακυρώσεις. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα γύρω νησιά. Στη Σύμη προχθές, μέσα σε μία ημέρα, βγήκαν 600 μετανάστες-πρόσφυγες.

Οι Τούρκοι κάνουν εμπόριο, με όλες τις πληροφορίες να συμπίπτουν στο ότι ο ετήσιος τζίρος φθάνει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αγριότητες των τζιχαντιστών, που έχουν καταλάβει την Παλμύρα και προχωρούν, με τον Άσαντ να μην αντέχει πλέον, κάνουν τους Σύριους της μεσαίας και ανώτερης τάξης να φεύγουν με τις οικογένειές τους για την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και από τη στιγμή που φθάνουν στη στεριά, προωθούνται με λεωφορεία προς τα Σκόπια, όπου πλέον η κατάσταση έχει αγριέψει και τα επεισόδια κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η ευκολία, πάντως, της διακίνησης αλλά και η εμφάνιση των προσφύγων και των παιδιών τους, όπως και τα αντικείμενα που έχουν μαζί τους (κινητά κ.ά.), κάθε άλλο παρά δείχνουν κυνηγημένους πρόσφυγες…
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες φωνάζουμε από την πρώτη σελίδα ότι το Μεταναστευτικό είναι μεγίστης ισχύος βόμβα, που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με συνέπειες χειρότερες από αυτές που θα είχε μια οικονομική χρεοκοπία. Οι κυβερνώντες την Ευρώπη πρέπει να πάρουν μέτρα, να συζητήσουν με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, ως χώρες εισόδου, δεν αντέχουν άλλο να τρέφουν όσους, με κίνδυνο να πνιγούν, προσπαθούν να φθάσουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να ζήσουν ανθρώπινα. Παντού υπάρχει ένα όριο αντοχής. Και αυτό έχει ξεπερασθεί. Πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα.

Και πρωτίστως να σταματήσουν οι πόλεμοι. Όπως και οι ληστείες των χωρών μέσω των πολέμων. Ο κάθε λαός να γεύεται τα προϊόντα που παράγει η γη του. Όσο δεν γίνεται αυτό το απλό τόσο θα αυξάνονται οι ροές πληθυσμών προς τη Γη της Επαγγελίας… Που κι αυτή έχει αρχίσει να λιγοστεύει από την υπερεκμετάλλευση! Με το να σηκώνουμε τείχη, το πρόβλημα δεν λύνεται…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *