F ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ… – Επί του Πιεστηρίου

ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ…

Στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα

-Μετά τον Τόσκα, ποιους άλλους διώχνει

Διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση αλλά κι ο ίδιος προσωπικά, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και των συνεπειών τους, αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας με την «έξοδο» -μέσω της οδού της παραίτησης- του Ν. Τόσκα. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού συνιστά στροφή 180 μοιρών, καθώς μέχρι πρότινος η γραμμή ήταν ότι η παραίτηση την ώρα της μάχης ισοδυναμεί με πράξη δειλίας.

Ταυτόχρονα αναζωπύρωσε τα σενάρια για έναν ευρύ ανασχηματισμό πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την καρατόμηση των περισσότερων από τους σημερινούς υπουργούς και την είσοδο νέων προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ, κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης διαμορφώνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς κορυφαίοι υπουργοί «κρύβονται» μην τυχόν και συνδεθούν με τις πυρκαγιές και επωμισθούν μέρος του πολιτικού κόστους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των Οικολόγων, που στη συγκεκριμένη υπόθεση θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αντιθέτως είναι… άφαντοι. Ενώ την ίδια στιγμή οι «53» όχι μόνο δεν προσφέρουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά επιπλέον δίνουν την εντύπωση ότι περιμένουν στη γωνία προκειμένου να… απαγγείλουν κατηγορίες.

Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε επί της ουσίας σε αλλαγή πλεύσης υπό το βάρος των καθολικών αντιδράσεων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και τις ημέρες που ακολούθησαν. Άστοχες και εν πολλοίς αλαζονικές και προκλητικές δηλώσεις και ανακολουθίες συνέθεσαν ένα πρωτοφανές αλαλούμ, που έπληξε περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει δεκτή τη δεύτερη κατά σειρά παραίτηση του κ. Τόσκα με την προσδοκία ότι η αποχώρηση ενός εκ των εμπλεκομένων υπουργών θα λειτουργήσει πυροσβεστικά στις πολλές φωτιές που καίνε σε όλα σχεδόν τα μέτωπα.

Συγκεκριμένα πιστεύει ότι, πρώτον, θα αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και θα αμβλύνει την οργή του κόσμου εξαιτίας των ανεπιτυχών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι, με συνέπεια τους 90 νεκρούς, όσο και τις ημέρες που ακολούθησαν. Και, δεύτερον, θεωρεί ότι θα δώσει μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση και την ευκαιρία να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι προσδοκίες αυτές φαντάζουν δυσθεώρητες, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν και νέα φάλτσα και άλλες αστοχίες από κυβερνητικά στελέχη. Πέρα από το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα διάφορα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί στα ενδότερα της κυβέρνησης.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των πυρκαγιών υπουργοί δέχονται τα πυρά συναδέλφων τους, ενώ κορυφαίοι υπουργοί σιωπούν, αντί να βγουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη δύσκολη αυτή κατάσταση, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Γκρίνιες υπάρχουν και για το γεγονός ότι υπουργοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των πυρκαγιών έμειναν έξω από το κάδρο των ευθυνών. Γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, Υγείας Π. Πολάκη, Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή. Κανείς από τους παραπάνω δεν ήταν στη συνέντευξη Τύπου, όπου κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο υπουργός Επικρατείας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) Δ. Τζανακόπουλος.
Της παραίτησης του Ν. Τόσκα προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος δεν άντεξε την ασφυκτική πίεση των Μέσων Ενημέρωσης και τα χωρίς σταματημό επικριτικά δημοσιεύματα. Ακόμη πιο αιχμηρές ήταν οι σε βάρος του αναφορές στα social media, που συνοδεύονταν από βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «δολοφόνος», «εγκληματίας» κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο paron.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *