F Λαγός του Τσίπρα ο Καμμένος; – Επί του Πιεστηρίου

Λαγός του Τσίπρα ο Καμμένος;

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ
ο υπουργός Άμυνας να είπε στους Αμερικανούς για plan B στο Σκοπιανό και νέες βάσεις στην Ελλάδα.

-Και όλα αυτά την ώρα που έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα

Στον απόηχο των αναταράξεων (κλυδωνισμών) που προκάλεσε ο «τυφώνας Καμμένος», που χτύπησε στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να κινού­νται σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κατά κοινή ομολογία απίθανο, αν όχι αδύνατο, ο υπουργός Άμυνας να αποφασίσει ξαφνικά να θέσει επί τάπητος μείζονος σημασίας ζητήματα που βρίσκονται έξω από τα όρια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας καθώς και από την ατζέντα της κυβέρνησης.

Και αυτό μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση και σε βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό και το στενό επιτελείο του. Πολύ δε περισσότερο που ό,τι συνέβη ήταν στη διάρκεια μιας επίσημης συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογό του, κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σ’ αυτό καθαυτό το γεγονός. Την ίδια στιγμή που καθορίζονται οι λεπτομέρειες για το επίσημο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα.


 Σεισμικές δονήσεις προκαλούν οι Πρέσπες…


Υπό αυτήν την έννοια, ενισχύεται η εκτίμηση που διατυπώνεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, ότι ο Π. Καμμένος δεν κινήθηκε από μόνος του, αλλά είχε το πράσινο φως του Αλ. Τσίπρα. Τόσο για το «plan b» σχετικά με το Σκοπιανό όσο και για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. (Σε αντίθετη περίπτωση θα είχε προκληθεί πολιτική κρίση, που θα οδηγούσε ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης.)

Την εκδοχή ότι ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε εν γνώσει του πρωθυπουργού ενίσχυσε η αντίδραση του τελευταίου στην όλη υπόθεση. Ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει οι αναταράξεις, με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά του υπουργού Άμυνας, ο κ. Τσίπρας προσέγγισε την υπόθεση (μια τόσο σοβαρή υπόθεση) με… χιουμοριστική διάθεση, καταφεύγοντας σε έναν όχι και τόσο επιτυχή αστεϊσμό.

«Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας κυκλώνας, είναι ο ‘‘Μάικλ’’, δεν είναι ο ‘‘Πάνος’’», είπε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία των γεγονότων και να αποφορτίσει το πολιτικό κλίμα.


 Δεν είχε ιδέα ο Κοτζιάς, ο οποίος δήλωσε ότι την εξωτερική πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός


Προκαλώντας όπως ήταν φυσικό τις εύλογες απορίες ακόμη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούμενος με τον τρόπο αυτό να μπει στη λογική των επικριτών του υπουργού Άμυνας, ότι δηλαδή με την πρακτική του υπονομεύει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι όσα είπε στον αμερικανό ομόλογό του ήταν προσωπική του πρόταση, ενώ διέψευσε πληροφορίες και δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρωθυπουργό να τον επιπλήττει στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, ο κ. Τσίπρας θέλησε μέσω του κ. Καμμένου, πρώτον, να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της αμερικανικής πλευράς στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα και, δεύτερον, να καταγράψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μεγάλος αιφνιδιασμένος της όλης υπόθεσης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ν. Κοτζιάς, ο οποίος πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης τις «νέες ιδέες» που μετέφερε στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο paron.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *