F Μέτρα άμεσης απόδοσης και ανακούφισης – Επί του Πιεστηρίου

Μέτρα άμεσης απόδοσης και ανακούφισης


Με το βλέμμα στην κοινωνία, από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε
  • «Γυρίζουμε Ελλάδα», το νέο πρόγραμμα για την επιστροφή νέων επιστημόνων από το εξωτερικό

Μέτρα άμεσης απόδοσης για αύξηση των εσόδων, δραστικές παρεμβάσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, μέτρα ανακούφισης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες -και όχι μόνο- αλλά και ανάσες για μικρομεσαίους και οφειλέτες που βρίσκονται σε απόγνωση περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, με τα χρήματα που θα δοθούν από τις τηλεοπτικές άδειες χρηματοδοτείται και μεγαλώνει η πίτα της προνοιακής πολιτικής (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα).

Σημαντική θεωρείται η χρηματοδότηση, για πρώτη φορά, συγκεκρι­μέ­νου προγράμματος για την επιστροφή νέων επιστημόνων από το εξωτερικό, που τιτλοφορείται «Γυρίζουμε Ελ­λάδα».

Επίσης, ύστερα από χρόνια επιχειρείται σοβαρή παρέμβαση στον πολύπαθο χώρο της Υγείας και προγραμματίζεται για τους επόμενους μήνες η πρόσληψη προσωπικού και συγκεκριμένα 10.000 γιατρών και νοσηλευτών.

Οι βασικότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές λίγο πριν από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, προβλέπουν:

Μάχη για τα έσοδα

• Ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο με χρήση αποκλειστικού λογαριασμού, ώστε να περιοριστούν οι κατασχέσεις. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, είναι το πλέον αποτελεσματικό όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για άμεση και σημαντική αύξηση των εσόδων.

• Απαγόρευση κατασχέσεων για παλαιότερα χρέη (το ύψος θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες).

Στον κοινωνικό τομέα δεσπόζουν οι εξαγγελίες στην Υγεία και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους 10.000 στον χώρο της Υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μέρισμα από τις άδειες

• Κοινωνικό μέρισμα από τα έσοδα των 246 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν από τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τα χρήματα αυτά:

1. Η εγγραφή επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

2. Η χρηματοδότηση 60.000 σχολικών γευμάτων.

«Γυρίζουμε Ελλάδα»…

3. Η χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για νέους επιστήμονες που θα ονομαστεί «Γυρίζουμε Ελλάδα».

Το πρόγραμμα θα εστιάσει στην επιστροφή νέων επιστημόνων που ανα­γκάστηκαν να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια για να βρουν εργασία.

ΜΜΕ: Αποκαθιστούμε τη νομιμότητα

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του διαγωνισμού, σημειώνοντας ότι έπειτα από τρεις δεκαετίες αποκαθίσταται η νομιμότητα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα μέτρα πρόνοιας που θα λάβει η κυβέρνηση για τους δημοσιογράφους στα κανάλια που θα σταματήσουν να εκπέμπουν και δεν θα απορροφηθούν από τα νέα κανάλια.

Για αυτούς προβλέπεται επιδότηση της εργασίας για 24 μήνες με δύο αλληλοσυμπληρούμενα προγράμματα, ενώ ενθαρρύνεται η λειτουργία συνεργατικών σχημάτων στον κλάδο, καθώς εκτός από τη χορήγηση επιδόματος σε παλαιούς και νέους άνεργους προβλέπεται χρηματοδότηση επιχείρησης (π.χ. ενημερωτικό site) που θα ιδρύσουν άνεργοι του κλάδου.

……………………………………..

Από την ΟΣΥΠΑ

Κρίσιμα ερωτήματα για την εκχώρηση των 14 αεροδρομίων

Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες εκχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και την ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει από το ελληνικό κράτος σε μια σειρά ζητήματα θέτει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, και απευθυνόμενη προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ρωτά:

• Πώς εξηγείται και τι υποκρύπτεται πίσω από το γεγονός ότι πρώτα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και έγινε η κατακύρωση στη Fraport και μετά προσλήφθηκε ο σύμβουλος-εκτιμητής για να καθορίσει την αξία των ήδη παραχωρημένων αεροδρομίων;

• Γιατί η Fraport εμφανίζεται και έχει γίνει αποδεκτή από κρατικούς φορείς ως ιδιοκτήτης των 14 αεροδρομίων, ενώ δεν έχει καταβληθεί το πολυδιαφημισμένο εφάπαξ τίμημα του 1,24 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης; Πότε θα καταβληθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα 280 εκατ. που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ του εφάπαξ τιμήματος;

• Από ποιους εκβιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση και απάλλαξε τη Fraport από ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη, όταν μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύματα πληρώνουν, όπως, π.χ., «Το χαμόγελο του παιδιού», «Τα παιδικά χωριά SOS», το Ίδρυμα Ανιάτων κ.ά.

• Έχουν υποβληθεί από τη Fraport στις αρμόδιες αρχές (ΥΠΑ, υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.) τα απαιτούμενα έγγραφα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, τα οποία αποδεικνύουν την ικανότητα της εταιρείας να διαχειριστεί με ασφάλεια τη λειτουργία των 14 αεροδρομίων;

• Πώς και σε ποιους θα μοιραστεί η πίτα των 280 εκατ. που θα προκύπτουν σε ετήσια βάση από το Τέλος Εκσυγχρονισμού Ανάπτυξης Αεροδρομίων;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *