F Μέτωπο των «Νοτίων» κατά των «Βορείων» στην Αθήνα – Επί του Πιεστηρίου

Μέτωπο των «Νοτίων» κατά των «Βορείων» στην Αθήνα


Μια σημαντική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα
  • Όλα στο τραπέζι: Λιτότητα, χρέος, πλεονάσματα και Προσφυγικό

Η ανάδειξη του σημαντικού γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και η διαμόρφωση του Μετώπου του Νότου κατά της λιτότητας είναι οι δύο σημαντικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα, ενώ η διοργάνωση της Συνόδου, που κλείδωσε λίγες ημέρες πριν, ταυτόχρονα αναδεικνύει τον πρωθυπουργό ως σημαντικό παίκτη, αν όχι ηγέτη στον Ευρωπαϊκό Νότο.
Η ευκαιρία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι σημαντική, καθώς σε μια περίοδο που η Τουρκία αποσταθεροποιείται και αντιμετωπίζεται πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως μη αξιόπιστος σύμμαχος, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή θεωρείται δεδομένη και αυτό θα πρέπει να αρχίσει να καταγράφεται. Το ίδιο, αλλά σε πιο σύνθετο πεδίο, ισχύει και στο θέμα της Ευρώπης, ειδικότερα μετά το Brexit.
Ο πρωθυπουργός εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αρχηγούς της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας προκειμένου να συναντηθούν όλοι μαζί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι αυτή της 9ης Σεπτεμβρίου και το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε φάση προετοιμασίας.
Αντικείμενο της ευρείας αυτής συνάντησης των ηγετών θα είναι «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό – θεσμικό επίπεδο και θα συνιστά ουσιαστικά μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι σε αυτές».
Πρόκειται για μια συνάντηση στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει στους κόλπους της ΕΕ για τη διαχείριση των τωρινών κρίσεων αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές, καθώς μέχρι το τέλος του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα σε μια σειρά από χώρες.
Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένο το ιταλικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, το ουγγρικό δημοψήφισμα για το Προσφυγικό και οι επαναληπτικές εκλογές της Αυστρίας. Επιπλέον, την άνοιξη θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που αποτελούν σε κάθε περίπτωση βαρόμετρο για το μέλλον της Ευρώπης.

Το μέτωπο της αντι-λιτότητας
Το Brexit φαίνεται πως ούτως ή άλλως έχει αλλάξει τα δεδομένα και ως εκ τούτου μια προσπάθεια συγκρότησης ενός κλαμπ μεσογειακών χωρών έχει θεωρηθεί απαραίτητη προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον σκληρό συνασπισμό των Βορείων.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε πρόκειται να λάβει μέρος και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Αυγούστου στη Ρώμη. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι και τον Αντόνιο Κόστα με στόχο τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης, αντί των πολιτικών λιτότητας που έχουν κατισχύσει σε πολλές χώρες της ΕΕ τα τελευταία έξι χρόνια.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία θα γίνει στην Μπρατισλάβα. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκεται ένα παρεμφερές θέμα, δηλαδή τα επόμενα βήματα της ΕΕ, ιδίως μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση.
Στη Σύνοδο του Νότου θα καταγραφεί για πρώτη φορά ίσως, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, η εναλλακτική πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα καταγραφούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η κρίση και η αντιμετώπισή της με τις αδιέξοδες συνταγές λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία, προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες και βυθίζοντας στην απόγνωση εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Μάλιστα η κυβέρνηση προβάλλει τη Σύνοδο Κορυφής του Νότου για την ανάδειξη της κοινής πρότασης των νοτιοευρωπαίων ηγετών στην κατεύθυνση της αντι-λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Να ξαναδούμε το 3,5% του 2018»
Στην κυβέρνηση δεν το κρύβουν ότι η Σύνοδος του Νότου θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθεί και το θέμα του πλεονάσματος (3,5%) για το 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2017-2020) δεν πρέπει να περιορισθεί στους στόχους της διετίας 2019-2020, αλλά να αφορά και τη μείωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, με τους πλέον ανήσυχους να κοιτούν ακόμη και το πλεόνασμα του επόμενου έτους που έχει ορισθεί στο 1,75%.
«Κάθε μία μονάδα λιγότερη σημαίνει 1,75 δισ. ευρώ ή και περισσότερα, εάν πετύχουμε μικρή, έστω, αύξηση του ΑΕΠ», σημειώνουν, δίνοντας το μέτρο της αγωνίας που υπάρχει στην κυβέρνηση.
Καθοριστικό για τα παραπάνω θεωρούν τον Σεπτέμβριο, καθώς προτίθενται να τρέξουν παράλληλα τις συζητήσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα.
Για το μεν χρέος υπάρχει (και) η αναφορά του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, «να διευθετηθεί πριν βγει το έτος», παρότι το Βερολίνο πιέζει να παραπεμφθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή σε έναν χρόνο, ενώ για τα πλεονάσματα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η προσπάθεια θα είναι δύσκολη, αλλά, πλέον, αποδεικνύεται μονόδρομος», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη κρούση στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *