F Μπλόκο της «τρόικας» και στην αποποινικοποίηση των οφειλών – Επί του Πιεστηρίου

Μπλόκο της «τρόικας» και στην αποποινικοποίηση των οφειλών

 • Ο Χαρδούβελης ζήτησε την άδειά της και ακόμη την περιμένει…
 •  Άγνωστο από πότε θα ισχύσουν οι δόσεις, αφού η ρύθμιση δεν έχει ψηφισθεί ακόμη από τη Βουλή

Βήμα δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αν δεν ανάψει το πράσινο φως η «τρόικα». Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Μόνιμα αυτή είναι η γραμμή. Από τότε που ο Παπανδρέου άνοιξε την πόρτα στην «τρόικα», μέχρι σήμερα με τον Σαμαρά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει μπει ακόμη σε εφαρμογή η ρύθμιση για την πληρωμή σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση η οποία δεν έχει ψηφισθεί ακόμη από τη Βουλή. Κατατέθηκε μεν η σχετική τροπολογία, αλλά δεν έχει συζητηθεί στην Ολομέλεια, επομένως δεν ισχύει. Το μπλόκο της «τρόικας» επεκτείνεται και στη διάταξη που έχει ετοιμασθεί για την αποποινικοποίηση των οφειλών στο Δημόσιο, από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πριν από 20 ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης την είχε ανακοινώσει σε ημερίδα του ΣΕΒ, ενώ σχετικές δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Επίσης, υπέρ της αποποινικοποίησης των οφειλών και της κατάργησης του αυτοφώρου, που ισχύει επί 20 μήνες (επιβλήθηκε το 2010 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου), έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το κείμενο της σχετικής διάταξης για την αποποινικοποίηση και την επαναφορά της ισχύος του αυτοφώρου στις 24 ώρες συντάχθηκε από τον καθηγητή της Νομικής και βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο και το παρέδωσε πριν από αρκετές ημέρες στον υφυπουργό Οικονομικών. Έκτοτε κάπου κόλλησε…

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο… φταίχτης είναι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έστειλε τη διάταξη στην «τρόικα» προς… ενημέρωση και έγκριση. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το καυτό αυτό θέμα, εξαιτίας του οποίου κάθε μέρα πολλοί οφειλέτες κάθονται στο σκαμνί και τις περισσότερες φορές καταδικάζονται.

Θα κάνουν αντάρτικο οι βουλευτές 

Οι πληροφορίες λένε ότι η «τρόικα» διαφωνεί και είναι άγνωστο αν και πότε θα δώσει την άδειά της. Δεν είναι, πάντως, λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που στέλνουν μηνύματα στο Μαξίμου ότι, αν η «τρόικα» συνεχίσει να διαφωνεί, θα καταθέσουν τη διάταξη σε μορφή τροπολογίας και θα ψηφισθεί όχι μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Γολγοθάς με τις δόσεις 

Στο μεταξύ, τον Γολγοθά του συνεχίζει να ανεβαίνει ο κόσμος της Αγοράς, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από το τέλος, καθώς συνεχίζουν να διεξάγονται οι δίκες για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και οι μηνύσεις πέφτουν βροχή λόγω της μη εφαρμογής της ρύθμισης για την καταβολή σε δόσεις των οφειλομένων.

Δεν φταίει, όμως, μόνο η «τρόικα», που είναι η πραγματική εξουσία. Για άλλη μια φορά όλα έγιναν στο πόδι. Δεν είχε προηγηθεί καμία επεξεργασία για το πώς θα υλοποιηθεί η ρύθμιση, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί αμέσως, δίνοντας στην Αγορά την ανάσα που ζητάει αγωνιωδώς εδώ και δύο χρόνια. Το Μαξίμου έμεινε στις εξαγγελίες. Ακόμη κι αν έδινε αύριο το ok η «τρόικα», η ρύθμιση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει γιατί η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν έχει ετοιμάσει τις απαραίτητες εγκυκλίους με τις προϋποθέσεις και τους όρους για κάθε κατηγορία οφειλετών, χωρίς τις οποίες κανένας έφορος δεν μπορεί να κινηθεί. Και όλα αυτά επιβεβαιώνουν απόλυτα το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής, όπου σημειώναμε ότι έχει κολλήσει η ρύθμιση. Ως αποτέλεσμα, δεν καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές, καθώς οι υπόχρεοι αναμένουν τη ρύθμιση, ενώ όσοι έχουν μπει σε εκείνη των 12 δόσεων έχουν σταματήσει να πληρώνουν και θα μείνουν εκτός της νέας ρύθμισης. Παράλληλα, τα δικαστήρια συνεχίζουν να εκδικάζουν μηνύσεις που έχουν υποβληθεί κατά οφειλετών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλονται κυρώσεις στους οφειλέτες, οι οποίοι μπαίνουν σε περιπέτειες και πρόσθετα έξοδα, που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Έχουν μπλέξει με τα Ασφαλιστικά

Η πραγματικότητα είναι ότι όλα έχουν γίνει στο πόδι, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν μπλέξει με τις διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών ως προς τον ορισμό των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξημεροβραδιάζονται σε συσκέψεις, αλλά μέχρι στιγμής τη λύση δεν την έχουν βρει.

Ποιοι χρωστάνε 

Οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία είναι συνολικά 211.451 και οι οφειλές φθάνουν στα 10,92 δισ. ευρώ. 

Αναλυτικά:

Οφειλή

 •  Μέχρι 20.000 ευρώ: 139.359 οφείλουν 1,39 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 40.000 ευρώ: 21.688 οφείλουν 0,62 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 60.000 ευρώ: 10.461 οφείλουν 0,51 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 80.000 ευρώ: 14.952 οφείλουν 1,03 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 100.000 ευρώ: 7.469 οφείλουν 0,66 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 200.000 ευρώ: 10.573 οφείλουν 1,41 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 500.000 ευρώ: 4.673 οφείλουν 1,42 δισ. ευρώ.
 • Μέχρι 1.000.000 ευρώ: 1.443 οφείλουν 0,99 δισ. ευρώ.
 • Πάνω από 1.000.000 ευρώ: 833 οφείλουν 2,89 δισ. ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *