F Μ. Κουρής: Ερντογάν και Πάιατ στην ίδια ακριβώς γραμμή! – Επί του Πιεστηρίου

Μ. Κουρής: Ερντογάν και Πάιατ στην ίδια ακριβώς γραμμή!

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

ΘΑΡΡΑΛΕΑ

Τα χατίρια της Τουρκίας κάνει η Ουάσινγκτον

-Και οι δύο μιλούν για «win – win», δηλαδή για μοιρασιά των κοιτασμάτων!
-Ξαφνική επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στον Σημίτη!

Όχι μόνο παραμένει αμετακίνητος στις απειλές για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην περιοχή του Καστελλόριζου ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έχει και τη στήριξη της Ουάσινγκτον για τη μοιρασιά των κοιτασμάτων που θα βρεθούν. Συ­γκεκριμένα, σε συνέντευξή του λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία, όπου συνεδριάζουν οι G20, είπε: «Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win – win».

Την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ αρχή έχει και η Ουάσινγκτον. Απαντώντας ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζ. Πάιατ (μέσω του ακολούθου Τύπου της πρεσβείας Μπιλ Μιούραντ) στα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Δεν αποκλείω νέα Ίμια», που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου, γράφει τα εξής: «Η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό ε­μπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win – win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συ­γκρούσεις».

Απόλυτη σύμπτωση Ουάσινγκτον – Άγκυρας. Κοντά σε αυτή την προσέγγιση είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στο άρθρο του περί «Νέων Ιμίων» επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μοιρασιά. Γράφει συγκεκριμένα: «Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός αν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, ΟΧΙ πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή».

Να και η δικαιολογία που βρέθηκε… Αχ, Ελλάδα… Μοναχή τον δρόμο πήρες…

Και ξαφνικά, σαν κερασάκι στην… τούρτα της μοιρασιάς ήρθε η επίσκεψη την περασμένη Τετάρτη του αμερικανού πρέσβη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο γραφείο του στη Βουλή. Και το μόνο που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Πάιατ, με αφορμή την τελευταία αρθρογραφία του για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε τι έγραψε ο κ. Σημίτης στο τελευταίο άρθρο του, πάλι στην «Καθημερινή», με τίτλο «Το διεθνές δίκαιο είναι πυξίδα μας», από το οποίο βγαίνει μια αίσθηση υποχωρητικότητας.

«Η Ελλάδα στην υπάρχουσα α­ντιπαράθεση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα ως προς τη βού­λησή της να επιλύσει ειρηνικά οποιαδήποτε διαφορά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που απαιτεί συνεργασία και εφόσον δεν επέλθει συμφωνία, λύση των διαφορών από το διεθνές δικαστήριο». Και καταλήγει ως εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες όταν αυτό θεωρηθεί χρήσιμο, ώστε να καταστεί σαφές ότι στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες δεν ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου και μονόπλευρες αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές».

Με απλά λόγια, όπισθεν ολοταχώς προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, να μην ασκήσει η Ελλάδα τα νόμιμα δικαιώματά της, θέτοντας σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της!

Γιατί κρύβουν τι είπε ο Ακάρ στον Αποστολάκη;
Το περίεργο και σαφέστατα ανησυχητικό είναι η απόκρυψη από τον υπουργό Άμυνας και πρώην Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελο Αποστολάκη όσων του είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μάθαμε μόνο τι του είπε ο κ. Αποστολάκης. Ότι του εξέφρασε τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου και του επανέλαβε ότι «εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «θέλουμε την αποφυγή της έ­ντασης». Ο υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά υπάρχει «ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για να καταλάβουμε πού το πάνε οι γείτονες αν ο κ. Αποστολάκης ανακοίνωνε ποιες είναι οι θέσεις της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις και μέχρι πού έχει αποφασίσει να προχωρήσει.

Ό,τι γράφουν οι εφημερίδες…
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Όπως, όμως, είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος… μάθαμε αυτά που διαβάζουμε και στις εφημερίδες.

Εξάλλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση από την Τουρκία, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης». «Δηλαδή, επί επτά μήνες τι έκανε;», διερωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *