F Μ. Κουρής: Μόνο να αρχίσουν οι χοροί δεν είπε ο Μητσοτάκης – Επί του Πιεστηρίου

Μ. Κουρής: Μόνο να αρχίσουν οι χοροί δεν είπε ο Μητσοτάκης

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Θα τρώνε με χρυσά κουτάλια οι εργαζόμενοι και οι μικροεπιχειρηματίες, με 224.000 ανέργους μόνο στον τουρισμό και συνολικά 580.000 χωρίς δουλειά στο πεντάμηνο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ!

Προφανώς, σε άλλον κόσμο ζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και όλη η κυβέρνηση. Δεν εξηγείται αλλιώς η βεβαιότητά του ότι είναι μια «ψιλοβροχούλα», που σε μια δυο βδομάδες θα περάσει. Και τότε θα γεμίσουν οι θάλασσές μας τουρίστες και θα τρέχουν τα ευρώ στους δρόμους. Μόνο να αρχίσουν τους χορούς δεν προέτρεψε ο κ. πρωθυπουργός τους Έλληνες. Ο κορονοϊός, μπροστά στα «όπλα» μας, τα μάζεψε και την κοπάνησε. Μακάρι να ήταν αλήθεια αυτό…

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι. Η πραγματικότητα άλλα φωνάζει… Τα ζει το κάθε σπιτικό… Τα βιώνει η Αγορά. Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί. Μέσα στις 50 περίπου ημέρες του εγκλεισμού χάθηκαν 515 εκατομμύρια ευρώ από τον τζίρο. Που σημαίνει ότι έλειψαν από τα εργοστάσια, τα χωράφια, τις μηχανές της παραγωγής. Ότι χάθηκαν μεροκάματα. Ακούσατε, κύριε Μητσοτάκη, χειροκροτήματα και «ωσαννά» κατά την ανακοίνωση των εξαγγελιών σας σε πανελλαδική κάλυψη; Όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε πανηγυρικές δηλώσεις και ευχαριστίες για τα «δώρα» που προσφέρατε…

Οι αντιδράσεις κάθε άλλο παρά του τύπου «ωσαννά» ήταν και δεν συνέπλεαν με τον ορυμαγδό των δημοσκοπήσεων. Και εδώ θα πρέπει να δοθούν κάποιες στοιχειώδεις εξηγήσεις.

Αντίθετα, πάρα πολλά ήταν τα θυμωμένα σχόλια. Ότι τα μέτρα είναι «άτολμα» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος εκπροσωπεί έναν τεράστιο χώρο της Αγοράς. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και άλλες Ομοσπονδίες. Ακόμη και ο ΣΕΒ (οι βιομήχανοι) ανησυχεί. Και μιλάει για 580.000 ανέργους στους πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου του ΣΕΒ επισημαίνονται τα εξής:

«Στην περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για 5 μήνες».

Και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της διαμηνύει: «Να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι», επισημαίνοντας ότι «το τίμημα των κυβερνητικών εξαγγελιών για τους εργαζομένους φαίνεται δυσανάλογο, με τον κίνδυνο μιας κανονικότητας χειρότερης να ελλοχεύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα».

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο πρωθυπουργός λειτούργησε άμεσα και σωστά στο θέμα του κορονοϊού, επιβάλλοντας τα μέτρα απομόνωσης, με αποτέλεσμα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα κρούσματα και τα θύματα. Από κει και πέρα, όμως, τα προβλήματα παραμένουν. Οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο ιός σε όλα τα επίπεδα της ζωής, στην κάθε οικογένεια και σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας είναι τεράστιες και ανυπέρβλητες. Δεν πατάς ένα κουμπί και, ω του θαύματος, λύνονται όλα… Όπως επιχείρησε να παρουσιάσει την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του και με το… σόου των υπουργών και των υφυπουργών που ακολούθησε σε απευθείας μετάδοση…

Μόνο που, ακόμα και από τα λόγια, φως δεν βγήκε…

Όπως και οι τουρίστες δεν θα έρθουν με εικασίες και πολλά «ΘΑ».

Οι χοροί δεν θα αρχίσουν, κύριε πρωθυπουργέ, με άδειο στομάχι και με 580.000 ανέργους… Συν τις άδειες ξαπλώστρες στις καθαρές και καταγάλανες θάλασσές μας, τα κλειστά ξενοδοχεία και το σιωπητήριο στα νυχτερινά κέντρα με το ζεμπέκικο, σήμα κατατεθέν της ελληνικής διασκέδασης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *