F Νέο κόμμα σχεδιάζει ο Τσίπρας – Επί του Πιεστηρίου

Νέο κόμμα σχεδιάζει ο Τσίπρας

Για να καταλάβει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ

-Μόνος του τραβάει το κάρο προς τις εκλογές
-Στόχος του, να μειώσει τη διαφορά και να μην πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ
-Τι συζητούν στο παρασκήνιο τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανασυγκρότηση των δυνάμεων και στη δημιουργία νέου κόμματος θα προχωρήσει μετά τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα μορφή και δομή έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρόθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο νέος πολιτικός φορέας να καταλάβει τον χώρο που όριζε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς. Με απώτερο σκοπό στο μέλλον να διεκδικήσει την επάνοδο στην εξουσία.

Προάγγελο των προθέσεών του αποτελεί μια σειρά κινήσεων στις οποίες προέβη το τελευταίο κυρίως τρίμηνο: Πρώτον, οι μεταγραφές παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διατέλεσαν υπουργοί τόσο στην περίοδο του Κ. Σημίτη, όσο και σε αυτήν του Γ. Παπανδρέου. Δεύτερον, η δημιουργία πολιτικών κινήσεων, όπως, π.χ., της Γέφυρας. Τρίτον, ο συστηματικός πόλεμος σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής και η ταύτισή του με τη Νέα Δημοκρατία με σκοπό την αποδυνάμωσή του στις εκλογές.

Με το ίδιο, σκεπτικό τις τελευταίες ημέρες έκανε αλλεπάλληλες αναφορές στον Ανδρ. Παπανδρέου, ενώ υιοθετώντας συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 («Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» κ.ά.) επιχειρεί να διεγείρει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των πολιτών. Μπορεί όλες αυτές οι κινήσεις να μην απέδωσαν τα αναμενόμενα, ωστόσο ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι δεν έγιναν στο σωστό timing, ενώ δεν υπήρχαν και τα χρονικά περιθώρια για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, μία εβδομάδα ακριβώς πριν από τις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας φαίνεται να δίνει μόνος κυριολεκτικά τη μάχη, να τραβάει μόνος του το κάρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα όσα υποστηρίζει στις δημόσιες τοποθετήσεις του, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει και ο ίδιος πειστεί ότι το παιχνίδι δεν γυρίζει και πως ο μοναδικός στόχος του για τις εκλογές είναι αφενός να μειώσει τη διαφορά και αφετέρου να μην καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ακόμη καλύτερα να μην καταστεί δυνατό να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε η χώρα να πάει σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή πάντως τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη παραμένουν άφαντα από την προεκλογική μάχη, κρύβονται επί της ουσίας. Δεν κάνουν περιοδείες στην επικράτεια, δεν κάνουν ομιλίες, έχουν περιορίσει τις προσπάθειές τους στο να καταφέρουν να επανεκλεγούν. Δίνουν για την ακρίβεια αγώνα επιβίωσης, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.

Αποτελεί κοινό μυστικό πλέον στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη ασχολούνται όχι με το σήμερα, αλλά με την επόμενη μέρα. Ο Γ. Δραγασάκης κάνει συναντήσεις με διάφορα στελέχη και προσπαθεί να βρει εκείνον που θα μπει μπροστά στον νέο φορέα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης κρατούσε τη στάση του «ουδέτερου επιτηδείου» και κατά καιρούς είχε καλές σχέσεις με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο άτυπος επικεφαλής των «53», που ασκεί εσωτερική αντιπολίτευση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά καιρούς (αν και φιλελεύθερος) μιλούσε για την αλλαγή του κόμματος, τονίζοντας ότι πρέπει να ενταχθεί στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο. Ο θορυβώδης Νίκος Φίλης και αρκετά άλλα στελέχη προσπαθούν να κρατήσουν τη θέση τους, μήπως και αξιοποιηθούν στον σχηματισμό που πιθανόν θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο paron.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *