F Να μαντρώσει Δημοκρατική Παράταξη και Ποτάμι επιδιώκει ο Μητσοτάκης – Επί του Πιεστηρίου

Να μαντρώσει Δημοκρατική Παράταξη και Ποτάμι επιδιώκει ο Μητσοτάκης

  • Αλλιώς θα τους καταγγείλει ότι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Να ηγηθεί μιας εκστρατείας ανατροπής της κυβέρνησης, επισκιάζοντας («καπελώνοντας») τα άλλα κόμματα, αποσκοπεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με το προσκλητήριο συστράτευσης των λεγόμενων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Ο στόχος του διττός: Αφενός, να θέσει κάτω από την ομπρέλα της Νέας Δημοκρατίας όλες τις δυνάμεις που αντιστρατεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να εντείνει έτι περισσότερο την πίεση προς την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα. Και, αφετέρου, για να εμφανισθεί ως ο μοναδικός που μπορεί να επιβάλει την πολιτική αλλαγή και ο πλέον κατάλληλος -ελλείψει άλλων- να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Με τη στρατηγική του αυτή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί επί της ουσίας σε πρώτο επίπεδο να εγκλωβίσει και να σύρει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι κατά βάση). Και σε δεύτερο (επίπεδο), στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο προσκλητήριο, να τους εκθέσει έναντι των πολιτών ότι δεν επιθυμούν την απομάκρυνση της σημερινής «καταστροφικής» κυβέρνησης. Κι αυτό ίσως οδηγήσει μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που κινείται στον ευρύτερο χώρο του κέντρου αλλά και σεβαστό κομμάτι των αναποφάσιστων -από αντίδραση στη στάση των μικρότερων κομμάτων- να στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολλά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τις έριδες κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι, που συνεχίζει να φυλλοροεί και να αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης. Σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων συγκαταλέγονται σ’ αυτούς που επιθυμούν να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Στην παρούσα φάση, η μόνη που μπορεί να την εγγυηθεί, περισσότερο από κάθε άλλο σχηματισμό τουλάχιστον, είναι η Νέα Δημοκρατία, σημειώνουν συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια, για τους παραπάνω η στάση τους στις επόμενες εκλογές είναι περίπου… προδιαγεγραμμένη.

Από ορισμένες πλευρές πάντως γίνεται μια δεύτερη ερμηνεία του προσκλητήριου που απευθύνει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κι όπως παρατηρούν αντανακλά την αγωνία του για την επόμενη ημέρα, είτε αυτή έχει να κάνει με τον σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές είτε με την άσκηση της εξουσίας, με δεδομένη την κατάσταση που θα παραλάβει. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι με την κίνησή του αυτή προσπαθεί να διαμορφώσει τις μετεκλογικές συνθήκες για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνονται ότι ακόμη κι αν επιτύχουν την αυτοδυναμία, η πλειοψηφία τους στη Βουλή θα είναι ισχνή και η κυβέρνηση που θα σχηματίσουν αδύναμη. Η δε στήριξη θα είναι ακόμη πιο περιορισμένη αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση του ποσοστού της αποχής. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από τα μικρότερα κόμματα, διαφορετικά κινδυνεύει να αποτελέσει παρένθεση και μια κυβέρνηση που κατασπάραξε το τέρας των Μνημονίων.

Επειδή οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι επίπονες, προσπαθεί να διαμορφώσει από το τώρα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα φτάσουν στις εκλογές Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι και αν η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα αρκεί στον κ. Μητσοτάκη για να σχηματίσει μια ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση. Ή θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο για εκείνον σενάριο, να υπάρξει ακυβερνησία και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτήν τη φορά με την απλή αναλογική;

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *