F Ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος τον Ερντογάν και μας έδωσε τους δύο στρατιωτικούς μας! – Επί του Πιεστηρίου

Ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος τον Ερντογάν και μας έδωσε τους δύο στρατιωτικούς μας!

  • Πάντως δεν τους άρπαξε για να μας κάνει πλάκα… – Ανταλλάγματα πήρε, άγνωστο ποια είναι αυτά

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη χάρηκε με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, που επί 167 μέρες ήταν όμηροι του Ερντογάν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Και άξιζαν την υποδοχή που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση, η Πολιτεία θα πούμε εμείς, γιατί άντεξαν και φάνηκαν πραγματικά παλικάρια. Καμιά στιγμή δεν το έβαλαν κάτω.

Από εκεί και πέρα, το Μαξίμου αξιοποίησε την απελευθέρωσή τους ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, ξεχνώντας ότι επί 167 μέρες ο τούρκος Πρόεδρος ήταν αρνητικός στις πανταχόθεν παρεμβάσεις, ακόμη και κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών και οργανισμών, για αποφυλάκισή τους, με την ελεγχόμενη από τον ίδιο Δικαιοσύνη να απορρίπτει με αστεία νομικά επιχειρήματα τη μια μετά την άλλη τις αιτήσεις αποφυλάκισης που κατέθεταν οι δύο στρατιωτικοί μας.

Όποιος πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι αθώος της αρπαγής των δύο στρατιωτικών μας ζει σε άλλον κόσμο. Δικό του αποκλειστικά έργο είναι. Είναι το λιγότερο αφελής όποιος νομίζει ότι οι τούρκοι συνοριοφύλακες συνέλαβαν τον Μητρετώδη και τον Κούκλατζη γιατί πάτησαν στο τουρκικό έδαφος κατά 20 εκατοστά, έστω 50 πόντους. Θα τολμούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό ελληνοτουρκικό θέμα επειδή παραβίασαν κατά λίγα εκατοστά αν δεν είχαν άνωθεν εντολή; Ούτε κατά φαντασία δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί κανείς.

Κακά τα ψέματα, θέλεις δεν θέλεις να το παραδεχτείς, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μεγάλος παίκτης και απρόβλεπτος στις κινήσεις του. Απόδειξη ότι έχει καταφέρει να τσατίσει τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τους… έρωτες με τη Ρωσία του Πούτιν και το Ιράν, προκαλώντας αναταράξεις στην καυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αλλάξουν οι εκεί συσχετισμοί, με την Ουάσινγκτον να επιχειρεί να τον στριμώξει στα οικονομικά. Ποια θα είναι η κατάληξη δεν είναι εύκολο κανείς να προβλέψει.

Έχει απόλυτο δίκιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πριν από δέκα μέρες δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η αρπαγή των δύο στρατιωτικών μας έγινε με διαταγή του ίδιου του Ερντογάν, θέση που επιχείρησε να αμφισβητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν έχει στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν… Θέση που στηρίζει τον… Ερντογάν.

Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι έτσι ξαφνικά ξύπνησε ένα πρωί και είπε «σήμερα θα απελευθερώσω τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, θα τους στείλω… δώρο στον Τσίπρα».

Δεν τους απήγαγε χωρίς λόγο. Έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να βλέπει μακριά. Και οι… πρωτοβουλίες του ξαφνιάζουν, όπως έγινε με την αρπαγή των δύο στρατιωτικών μας, που στα καλά καθούμενα βρέθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης γιατί πάτησαν στο τουρκικό έδαφος. Δεν είναι τυχαίο ότι είκοσι τέσσερα χρόνια κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Η μετά φανών και λαμπάδων ξαφνική(;) αποφυλάκισή τους είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έγινε χωρίς ανταλλάγματα. Τόσο… γαλαντόμος δεν έχει δείξει ότι είναι ο σουλτάνος, ο… φίλος μας ο Ταγίπ. Βάσιμο επομένως το ερώτημα: Τι πήρε, τι του δώσαμε; Ευχόμαστε να μην είναι κάποιος συμβιβασμός στα κρίσιμα εθνικά θέματα στο Αιγαίο ή στη Θράκη, π.χ., η εκλογή των μουφτήδων.

Υ.Γ.: Σχετικά με το καυτό αυτό θέμα ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, γράφει σε άρθρο του στα «Νέα» με τίτλο «Το μεγάλο παιχνίδι γύρω από τους δύο στρατιωτικούς»: «Πολλοί φοβούνται ότι το αντάλλαγμα σχετίζεται με τις δύο θέσεις των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής που κενώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Η ελπίδα είναι ότι οι φήμες θα διαψευστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση των τοποτηρητών στις δύο Mουφτείες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *