F Ονόματα-έκπληξη στο τραπέζι του Μαξίμου – Επί του Πιεστηρίου

Ονόματα-έκπληξη στο τραπέζι του Μαξίμου

Ο ανασχηματισμός παραμένει στην ατζέντα του πρωθυπουργού

  • Από την Αγορά, αλλά και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Μπένος κ.ά.
  • Ποιοι υφυπουργοί αναβαθμίζονται

 Αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχει «σιωπητήριο» γύρω από το θέμα του ανασχηματισμού, λόγω και των σημαντικών θεμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας (Σκοπιανό, πολυνομοσχέδιο, αξιολόγηση, οικονομία κ.ά.), στο παρασκήνιο υπάρχουν έντονες διεργασίες για αλλαγές στην κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του καταγράφουν το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ενώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άρχισαν να διαφαίνονται ορισμένες μεταβολές στο εσωκομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι στόχοι που έχει θέσει ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον ανασχηματισμό είναι οι εξής:

  • Να γίνουν «χειρουργικές κινήσεις» ακριβείας ως προς τις τοποθετήσεις, απομακρύνσεις και μετακινήσεις προσώπων.
  • Να δοθεί η αίσθηση επανεκκίνησης της κυβέρνησης.
  • Να προωθηθούν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις άνθρωποι της εμπιστοσύνης του, νέοι σε ηλικία και μορφωμένοι.
  • Να πάρει διάταξη εκλογικής μάχης η κυβέρνηση.
  • Να δοθεί παράλληλα ένα στίγμα ανοίγματος προς ανθρώπους της αγοράς και της οικονομίας.
  • Να δοθεί στίγμα πολιτικού ανοίγματος προς πρόσωπα και δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στο Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα προωθηθούν και θα αναβαθμιστούν στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι μια φουρνιά νέων ηλικιακά στελεχών, που έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής στα πόστα που τους ανέθεσε ο πρωθυπουργός, όπως ο Αλ. Χαρίτσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), που μέσα σε περίπου δύο χρόνια πέρασε από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός, ο Δ. Λιάκος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), ενώ θέση στην κυβέρνηση πλην απροόπτου θα έχει και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου όσον αφορά την τοποθέτηση σε κάποιο κυβερνητικό πόστο είναι και ορισμένοι δραστήριοι βουλευτές, όπως η Φ. Βάκη, ο Δ. Σεβαστάκης κ.ά.

Το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας και των επαγγελματιών σε νευραλγικές θέσεις των τομέων ανάπτυξης και οικονομίας, όπως, π.χ., ο Κ. Μίχαλος (πρόεδρος του ΕΒΕΑ), ο Β. Κορκίδης (πρόεδρος ΕΒΕΠ – ΕΣΕΕ), ο Γ. Καβαθθάς (ΓΣΕΒΕΕ) και ο Δ. Ασημακόπουλος (Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων) κ.ά.

Πάντως το Μαξίμου θέλει να εδραιώσει και να διευρύνει την επιρροή του στην Κεντροαριστερά και σε ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, αναθέτοντας κυβερνητικό/ά πόστο/α σε πρόσωπο ή πρόσωπα προερχόμενα από αυτό τον χώρο, που όμως δεν έχουν οργανική διασύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα της πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Μ. Ξενογιαννακοπούλου είναι πάλι στο προσκήνιο, ενώ στις επιλογές, και μάλιστα πολύ ψηλά στη λίστα, είναι το όνομα του Στ. Μπένου, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με επιτυχές έργο και στο υπουργείο Εσωτερικών (ΚΕΠ) και στο Πολιτισμού.

Πάντως, αμετακίνητο, για την ώρα, θεωρείται το οικονομικό επιτελείο (Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης), ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Στον «αέρα» είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ενώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο Π. Κουρουμπλής από το Ναυτιλίας σε άλλο υπουργείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *