F Ο Ιερώνυμος προειδοποιεί τον Βαρθολομαίο  – Επί του Πιεστηρίου

Ο Ιερώνυμος προειδοποιεί τον Βαρθολομαίο 

  • «ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»

Τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργείται από την απαίτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να περάσουν διοικητικά στο Φανάρι οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών -που καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλία και πάνω και από τα Ιωάννινα μέχρι τον Έβρο- έκρουσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη Τρίτη.

Επικαλούμενος την ανάγκη εκκλησιαστικής ενότητας, ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την ανησυχία του, στέλνοντας μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις μεταξύ μας σχέσεις. Διότι κατά το παρελθόν εκκλησιαστικές έριδες συνετέλεσαν στο να επανακολουθήσουν εθνικές καταστροφές».

Η κραυγή αγωνίας του Αρχιεπισκόπου έρχεται να επιβεβαιώσει το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Π» της 28ης Σεπτεμβρίου με τίτλο «Διασπά την Εκκλησία ο Βαρθολομαίος», με αναφορά στα «περίεργα παιγνίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Η δήλωση του κ. Ιερώνυμου ήταν η μετριοπαθής απάντησή του στα… πολεμικά τελεσίγραφα που απηύθυνε ο κ. Βαρθολομαίος από τον Ίασμο της Θράκης, όπου σε σκληρή γλώσσα προειδοποιούσε την Ελληνική Εκκλησία: «Εις ουδένα επιτρέπομεν να αμφισβητήση τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων, αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού»! Και για να μην υπάρξει… παρανόηση για το τι εννοούσε, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων»!

Ο… καβγάς είναι ξεκάθαρος και ο στόχος είναι να υπαχθούν στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριάρχη οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, κάτι που αν γίνει θα σημάνει αυτόματα την παραδοχή-ομολογία ότι η Ελλάδα δεν είναι ενιαίο κράτος.

Γιατί δεν διεκδικεί τη Χάλκη; 

Είναι αυτονόητα τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν για τις επιδιώξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, που κάθε άλλο παρά υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων είναι. Και προβληματίζει η επιμονή του, ιδιαίτερα σε ώρες που η Ελλάδα σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου, με όλους τους… φίλους της απέναντι και με την Τουρκία να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας την ΑΟΖ της. Θα πούμε ευθέως ότι ο κ. Βαρθολομαίος, με όλο τον σεβασμό που έχουμε στο αξίωμά του, ανάβει φωτιές με το θέμα της… απεξάρτησης των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Και ο μόνος κερδισμένος από την αναταραχή που προκαλείται είναι η Τουρκία. Έχουμε την πολυτέλεια, Παναγιώτατε, για μια τέτοια σύγκρουση;

Ήδη άρχισαν οι αντιπαραθέσεις στην Ιεραρχία με αφορμή την επιστολή, σε σκληρό ύφος, που έστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην οποία τον επικρίνει για την παρέμβασή του στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Άμεση ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου -η Μητρόπολή του υπάγεται στις Νέες Χώρες-, ο οποίος χαρακτήρισε την επιστολή «επαίσχυντη», με τον Αμβρόσιο να ξεπερνά τα όρια λέγοντάς του: «Αν δεν αισθάνεστε Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας, να πάτε στην Τουρκία»!

Είναι μια γεύση τού πού οδηγεί η τελεσιγραφική απαίτησή σας, Παναγιώτατε, και ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Και αυτό προκαλεί ανησυχία στον Αρχιεπίσκοπο, που έφθασε στο σημείο να σας διαμηνύσει ότι οι εκκλησιαστικές έριδες οδηγούν σε εθνικές καταστροφές…

Γιατί, κύριε Βαρθολομαίε, δεν απαιτείτε με το ίδιο πάθος να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης και όλες οι Εκκλησίες που υπάρχουν στην Τουρκία και έχουν γίνει… ουρητήρια; Λύστε τα μεγάλα προβλήματα που έχετε εκεί στο Φανάρι και αφήστε στην ησυχία τους τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, αφού θα πρέπει να είναι μία η Ελληνική Εκκλησία, όπως είναι ενιαίο και το κράτος μας.

Τακτοποίησε τον Αμφιλόχιο! 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φροντίζει να τακτοποιεί τους ανθρώπους του. Τον εκλεκτό του Αμφιλόχιο Στεργίου -με τον οποίο επιχείρησε να καταλάβει τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, προκειμένου να γίνει το… κάστρο στη μάχη για την υπαγωγή στο Φανάρι των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών- μετά τη δεινή ήττα (μόνο 7 ψήφους πήρε) τον έκανε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και ταυτόχρονα τον όρισε διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα για να κινεί τα νήματα και να οργανώσει την επόμενη διεκδίκηση, που είναι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *