F Ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης και πώς στήθηκε η… εμπλοκή του συστήματος, για να ματαιωθούν οι εκλογές – Επί του Πιεστηρίου

Ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης και πώς στήθηκε η… εμπλοκή του συστήματος, για να ματαιωθούν οι εκλογές


Έναν χρόνο μετά, όλα έρχονται στο φως
  • Που θα κέρδιζε ο Βαγγέλης

Ύπνο βαθύ έχει όποιος νομίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει… κάτσει στα αυγά του και δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή. Στο πλάνο του πρώτο και κύριο μέλημά του είναι να αποτύχουν οι διάδοχοι, ώστε να φανεί ότι είναι ο μόνος που κράτησε ψηλά τη ΝΔ.
Η πρώτη… επιχείρηση ήταν να αποτύχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στον οποίο αναγκάσθηκε να παραδώσει μετά τη βαριά ήττα που υπέστη με τη δημόσια και ενεργό στήριξη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία, όταν όλοι οι πρωτοκλασάτοι τού έλεγαν ότι η ΝΔ έπρεπε να περιορισθεί σε μια δήλωση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και τίποτε περισσότερο. Κι όταν το «Ναι» πήρε 38,69% έναντι 61,31% του «Όχι», δεν μπορούσε να παραμείνει.
Τώρα που κλείνει ένας χρόνος από τότε, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τις εξελίξεις στη ΝΔ, εξελίξεις με μελανές σελίδες, όπου το μεγαλύτερο στίγμα είναι το ποιοι και πώς μπλόκαραν την εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως νέου αρχηγού της ΝΔ.
Ο Σαμαράς μετά την παραίτησή του γύρω στις 11 τη νύχτα της 5ης Ιουλίου 2015, μετά την οριστικοποίηση της επικράτησης του «Όχι», είπε στον Μεϊμαράκη ότι θα προτείνει να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, με μοναδικό σκοπό την εκλογή νέου αρχηγού. Εκείνες οι ώρες ήταν πολύ κρίσιμες γιατί την επομένη έπρεπε να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την αποδοχή της συμφωνίας, καθώς οι έξω απαιτούσαν τελεσιγραφικά να υπάρξει συμφωνία εντός 48 ωρών. Μάλιστα, όπως τονίζουν πολύ καλές πηγές, υπήρξε τηλεφώνημα του Γιούνκερ στον Μεϊμαράκη να συναινέσει και η ΝΔ, διαφορετικά η χώρα θα βρισκόταν στον αέρα. Και πράγματι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ήταν παρών, συμμετοχή με την οποία ήταν αντίθετος ο Σαμαράς.
Στη συνέχεια, έγιναν παρεμβάσεις από πλευράς του πρώην πλέον αρχηγού της ΝΔ, που έλεγε στον νυν ότι μοναδικό έργο του ως… προσωρινού προέδρου θα έπρεπε να ήταν η διενέργεια της εκλογής νέου αρχηγού και τίποτε άλλο. Κατηγορηματική ήταν η αντίδραση του Μεϊμαράκη. Δεν έχω κανέναν περιορισμό. Είμαι πρόεδρος με όλες τις εξουσίες και αυτό το επισφράγισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στις εκλογές που έκανε ο Τσίπρας στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 η ΝΔ με τον Μεϊμαράκη πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είχε με τον Σαμαρά στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Συγκεκριμένα, 28,1% έναντι 27,81%, ενώ ο Σαμαράς πίστευε ότι η ΝΔ με τον Μεϊμαράκη θα κατέρρεε. Ήταν μια ήττα για τον πρώην, που του στοίχισε.
Στη συνέχεια ο Μεϊμαράκης προχώρησε στον προσδιορισμό της ημερομηνίας εκλογής αρχηγού και ορίσθηκε Επιτροπή που θα διοργάνωνε την όλη διαδικασία και θα επόπτευε την αμερόληπτη και διαφανή διεξαγωγή της.
Από κει και μετά άρχισαν τα… παρατράγουδα, με κατάληξη το πρωί της Κυριακής που θα γίνονταν οι εκλογές να διαπιστωθεί ότι είχε μπλοκάρει το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η εταιρεία που είχε αναλάβει τη δουλειά δήλωσε αδυναμία διόρθωσης του τεχνικού προβλήματος και ότι έπρεπε να ματαιωθούν οι εκλογές. Το πολιτικό κόστος ήταν τεράστιο για τον Μεϊμαράκη, ο οποίος ως γνωστόν ήταν υποψήφιος, και μάλιστα κανείς δεν αμφέβαλλε ότι θα ήταν ο νικητής. Ίσως αυτό να ήταν και ο λόγος που το… σύστημα μπλόκαρε. Και αυτό δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να το βγάλει από το μυαλό του ο Μεϊμαράκης.
Το περιβάλλον του Βαγγέλη υποπτεύεται δάκτυλο ανθρώπων του Σαμαρά. Μάλιστα, κάποιοι φωτογραφίζουν στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου της ΝΔ, που όταν ήταν πρωθυπουργός τον είχε σύμβουλό του. Ο ίδιος δε, κατά μια πληροφορία, μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική διεξαγωγή της εκλογής αρχηγού.
Βέβαια, ευθύνες έχει και ο Μεϊμαράκης γιατί δεν απαίτησε να γίνει δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος σε συνθήκες πραγματικής διαδικασίας. Η απάντηση του Μεϊμαράκη ήταν ότι η εταιρεία διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία στιγμή πως όλα θα γίνονταν στην εντέλεια…
Όλο αυτό το φιάσκο, προφανώς, λειτούργησε εναντίον του Μεϊμαράκη. Και σε αυτό στόχευε η εμπλοκή… Αυτήν την ερμηνεία έρχεται να στηρίξει το γεγονός ότι ο εκλεγείς νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σύστησε μια υπερκομματική Επιτροπή, με συμμετοχή εκπροσώπων των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων, ώστε να υπάρξει ένα πόρισμα που θα κατέγραφε τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ευθύνονταν για τη ματαίωση της εκλογής, με αποτέλεσμα οι σκιές να θολώνουν την εκλογή του.
Ο… κερδισμένος είναι ο Σαμαράς, γιατί κατάφερε να μην εκλεγεί ο Μεϊμαράκης αρχηγός της ΝΔ. Τώρα ο επόμενος στόχος του είναι ο Κυριάκος. Για να μείνει στο… πάνθεον ως ο μόνος μεγάλος αρχηγός της ΝΔ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *