F Πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με πληρωμή μόνο των τρεχουσών εισφορών – Επί του Πιεστηρίου

Πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με πληρωμή μόνο των τρεχουσών εισφορών


Πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με πληρωμή μόνο των τρεχουσών εισφορών
  • Και να δίνει το Ταμείο ασφαλιστική ενημερότητα
  • Αύριο βάζει το θέμα ο Τσακαλώτος στη συνάντηση που θα έχει με τον Μοσκοβισί
  • Κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη ΔΕΘ ο Τσίπρας

Δεν είπε τυχαία ο Κατρούγκαλος ότι «η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα Ταμεία δεν έχει τελειώσει». Στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις, συσκέψεις και επαφές για να υπάρξει μια λύση με την οποία θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και το Δημόσιο θα έχει κάποια έσοδα. Μια λύση που θα δίνει διέξοδο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία.

Στην αναζήτηση… άδειας από τους «θεσμούς» για την επανεκκίνηση της ρύθμισης, αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς για τα εργασιακά εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» για την αξιολόγηση, προκειμένου να πάρουμε τη δόση, όπου θα βάλει και το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν φθάσει στα 20 δισ. ευρώ.
Η πρόταση που θα βάλει στο τραπέζι ο Γ. Κατρούγκαλος είναι να παγώσουν για κάποια χρόνια τα ληξιπρόθεσμα και να καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές, με τη δέσμευση να χορηγεί το Ταμείο ασφαλιστική ενημερότητα, όπως γίνεται με την Εφορία.

Ως προς τα ληξιπρόθεσμα στην Εφορία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε «τέρμα σε νέα ρύθμιση», σύμφωνα με την απαίτηση των «θεσμών». Αλλά υπάρχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που οι πληροφορίες επιμένουν ότι από τη ΔΕΘ θα αναφερθεί και στο θέμα των δόσεων και θα εξαγγείλει κάποια ρύθμιση.
Εν αναμονή, λοιπόν…
Αν και είναι κοινή διαπίστωση όλων των φορέων της Αγοράς ότι, αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν από… οξυγόνο (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 11).

Έλλειμμα 3 δισ. ευρώ το 2016
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), το έλλειμμα των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών οργανισμών για το 2016 φτάνει στα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπολογίζεται πως ΙΚΑ και ΟΑΕΕ οφείλουν 2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ άλλα 3 δισ. χρωστάει στον ΟΑΕΔ το ΙΚΑ. Επιπλέον, στα 3 δισ. ανέρχεται το έλλειμμα από τη μη απονομή των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, η άμεση απονομή των συντάξεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ θα διεύρυνε άμεσα το έλλειμμα σε ετήσια βάση κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα απαιτούσε άλλο 1,5 δισ., δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ.

ΟΑΕΕ: Έκτακτη χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ
Το Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Ήδη έχει εγκριθεί νέο επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, αλλά η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο, κυρίως λόγω της αδυναμίας είσπραξης εισφορών, κάνει τη διοίκηση να αναζητεί επιπλέον 100 – 120 εκατ. ευρώ.

Εισπραξιμότητα στο 50%
Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τον Ιούνιο το Ταμείο είχε απορροφήσει το 65% της αρχικά προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης για φέτος (545 εκατ. ευρώ από τα αρχικά 834 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το πρώτο τετράμηνο του 2016 ανήλθαν σε 460,5 εκατ. ευρώ έναντι 485 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Βέβαια, τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους άρχισε να εφαρμόζεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία μπήκαν –και στη συνέχεια βγήκαν– πολλοί οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Από τους 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (και του ΤΑΝΠΥ) οι 538.087 είτε είναι οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο (241.367 άτομα). Συνεπώς, μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξεως των 231,5 εκατ. ευρώ το δίμηνο, έναντι 454,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια, η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών κινείται πέριξ του 50%, με τη μέση εισφορά να εκτιμάται στα 326 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *