F Παίζει τα ρέστα του με τριπλές εκλογές – Επί του Πιεστηρίου

Παίζει τα ρέστα του με τριπλές εκλογές

Άδειασε ο Τσίπρας τον Σκουρλέτη και έφερε τις δημοτικές μαζί με τις ευρωεκλογές

–Ψάχνουν υπουργοί και βουλευτές πού θα είναι υποψήφιοι

–Αγωνία στο Μαξίμου να μην ακυρωθεί από το ΣτΕ η απλή αναλογική

Τα… ρέστα του με τριπλές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο παίζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα και να αναστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα. Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε όχι μόνον την αντιπολίτευση αλλά ακόμη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, μετέφερε τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Πυροδοτώντας έτσι νέα εκλογικά σενάρια και υποχρεώνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αναθεώρηση των σχεδιασμών και αναγκαστική προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής -με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας- ανατρέπει μηχανισμούς και ισορροπίες και μετατρέπει τις περιφέρειες αυτές σε… αχαρτογράφητα νερά. Κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 εκλέ­χθηκαν στη Β’ Αθηνών και στην Αττική έχουν μπει στην αναζήτηση της νέας περιφέρειας -από αυτές που θα προκύψουν από την κατάτμηση- που θα είναι υποψήφιοι. Και θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγούν. Ο κίνδυνος ορισμένοι από τους πρωτοκλασάτους να μείνουν εκτός Βουλής είναι κάτι περισσότερο από ορατός, ιδίως δε αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν έναν επιπλέον λόγο να αγωνιούν: Το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει τον νόμο για την απλή αναλογική. Κάτι τέτοιο, εκτός από την αναστάτωση που θα προκαλούσε, θα συνιστούσε ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η επιβεβαίωση…

Πάντως για μια ακόμα φορά το «Π» επαληθεύτηκε πλήρως στα ρεπορτάζ του και στις εκτιμήσεις του καθώς στο πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο του την Κυριακή 10 Ιουνίου ανέφερε την πιθανότητα για τριπλές κάλπες τον Μάιο, ενώ δύο βδομάδες πριν, με χτύπημα στην πρώτη σελίδα και πλούσιο ρεπορτάζ, επεσήμαινε ότι στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι και το σοβαρό ενδεχόμενο για ευρωεκλογές μαζί με εθνικές εκλογές και εκλογές για περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ και αναφορές στη σελ. 7). Επίσης στο ρεπορτάζ αποκαλυπτόταν ότι είχε ήδη ληφθεί απόφαση (παρά τις αντιδράσεις) να έλθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση η κατάτμηση των αχανών εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής.

Επιπροσθέτως, με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν στο ρεπορτάζ, εξηγείτο και γιατί είναι πιθανό το σενάριο για πολλαπλές κάλπες τον Μάιο του 2019. Μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι με αυτόν τον τρόπο και βάσει των μέχρι τότε δημοσκοπήσεων και δεδομένων το Μαξίμου δεν επιθυμούσε τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις στις οποίες δεν θα πήγαινε καλά, αφού μια ήττα στις πρώτες εκλογές (π.χ. ευρωεκλογές) θα δημιουργούσε δεδομένα και θα ήταν πρόκριμα και για ήττα στην επόμενη αναμέτρηση (π.χ. αυτοδιοικητικές) και στη συνέχεια τα δεδομένα και η ψυχολογία θα οδηγούσαν σε ακόμα μεγαλύτερη ήττα στη μητέρα των μαχών, δηλαδή τις εθνικές εκλογές. Μια αναμέτρηση μία κι έξω, όλες οι εκλογές δηλαδή μαζί, θα ήταν πιο ανεκτή, καθώς η ψυχρολουσία θα ήταν μια φορά και όχι τρεις και παράλληλα θα επέτρεπε στον κ. Τσίπρα έγκαιρα και χωρίς δυσχερέστατες ε­μπλοκές να αφοσιωθεί στην επόμενη μέρα, στην ορθότερη διαχείριση της ήττας και στην ανασύνταξη των δυνάμεων, χωρίς το άγχος μιας νέας, άμεσης εκλογικής αναμέτρησης.

Παράλληλα, με τις πολλαπλές κάλπες θα μπορούσε να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου στις ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιφέρειες με αμιγώς συριζαίους υποψηφίους, και θα υπήρχε λιγότερος θυμός στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Επίσης το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα στηρίξει σε αρκετούς δήμους και κάποιες περιφέρειες πετυχημένα πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς θα του έδινε την δυνατότητα ενός συμψηφισμού του τύπου «στηρίξαμε δικούς σας σε δήμους και περιφέρειες, στηρίξτε μας στις εθνικές εκλογές για να μην έλθει η Δεξιά».

Τέλος, το Μαξίμου θέλει όσο είναι δυνατόν να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο νόμος για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση (κάτι που έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει η ΝΔ, όπως και η επαπειλούμενη προσφυγή στο ΣτΕ από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για ακύρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς σε αυτόν πο­ντάρει και για να ενισχύσει την παρουσία του στους δήμους αλλά και για να μετέχουν τα στελέχη του σε καίριες θέσεις στα δημοτικά συμβούλια ώστε να είναι απόλυτα αναγκαία για τον σχηματισμό πλειοψηφίας.


Όλο το ρεπορτάζ στο ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *