F Πανικός στη Νέα Δημοκρατία – Επί του Πιεστηρίου

Πανικός στη Νέα Δημοκρατία


Πάγωσαν με τη συμφωνία που πήρε ο Τσίπρας
  • Άλλαξαν άρον άρον στρατηγική και αποσύρουν το αίτημα για εκλογές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ

Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η θετική έκβαση των δια- πραγματεύσεων απομακρύνει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, προσφέρει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ ακυρώνει εξ ολοκλήρου τη στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη. Κορυφαία στελέχη της παράταξης αλλά ακόμη και παράγοντες της Λ. Συγγρού υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγής στη γραμμή πλεύσης με τη χάραξη νέας στρατηγικής, υπό το φως των δεδομένων που δημιουργεί η συμφωνία.

Η αγωνία είναι διάχυτη και στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, καθώς το αίτημα για πρόωρες εκλογές λειτουργούσε συσπειρωτικά για τα στελέχη, ενώ αποθάρρυνε και όσους είχαν τη διάθεση ή την πρόθεση να αμφισβητήσουν αποφάσεις και επιλογές της ηγεσίας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει να αναζητήσουν ένα νέο «αφήγημα» που θα κρατήσει «ζεστό» τον κόσμο της παράταξης και θα τροφοδοτεί τις προσδοκίες των πολιτών.

Σημειώνεται ότι αρκετά ήταν τα στελέχη και οι βουλευτές που είχαν εξαρχής διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη στρατηγική και είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αποδειχθεί αδιέξοδη. Από τη Λ. Συγγρού τους είχαν αγνοήσει, όντας σχεδόν βέβαιοι ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης θα ναυαγήσουν και ο Αλ. Τσίπρας, είτε από ανάγκη είτε από επιλογή, θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή εντολή. Η διαδικασία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα θα είναι δύσκολη κι επίπονη για την ηγετική ομάδα και όλα δείχνουν ότι θα γίνει σταδιακά, για να δοθεί προς τα έξω η αίσθηση της αποτυχίας. Τα μηνύματα πάντως που εκπέμπονται τις τελευταίες ημέρες από τη Λ. Συγγρού είναι αντικρουόμενα. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, στενοί συνεργάτες του παραδέχονταν την… αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να τις επιβάλει.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι, σταδιακά, μετά τις 24 Μαΐου, θα ρίξει τους τόνους, συντηρώντας ωστόσο με άλλο τρόπο την εκλογολογία, για εσωκομματικούς και μόνο λόγους. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στο Περιστέρι δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκλογών ενώ και στην παρέμβασή του (την ίδια ημέρα) σε ημερίδα για την Ανάπτυξη είπε γενικώς ότι μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Σε αντίθεση με άλλα κορυφαία στελέχη, που διαφωνούν με τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη, αλλά απέχουν, η πλευρά Σαμαρά εντείνει στο παρασκήνιο τον πόλεμο φθοράς του. Βουλευτές (όπως η Μισέλ Ασημακοπούλου) και στελέχη που κινούνται στον στενό πυρήνα του πρώην πρωθυπουργού στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αμφισβητούν τις αρχηγικές ικανότητες του Κυρ. Μητσοτάκη με φράσεις όπως «δεν μπορεί το παιδί», «είναι λίγος» κ.ά. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι και ο Άδ. Γεωργιάδης, που δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να διαδεχθεί -το ταχύτερο δυνατόν- τον κ. Μητσοτάκη.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, λόγω και της υπουργικής θητείας του, και να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε κύκλο επισκέψεων σε επιλεγμένους χώρους. Την Τετάρτη πήγε στο ολοήμερο σχολείο Αργυρούπολης, προχθές (Παρασκευή) στο Περιστέρι. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά., ενώ το πρόγραμμα που καταρτίζουν στη Λ. Συγγρού περιλαμβάνει και περιοδείες στην περιφέρεια, όπου ο κ. Μητσοτάκης αφενός θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και αφετέρου θα προβάλει το πρόγραμμα της παράταξης.
Απώτερος σκοπός να δώσει ώθηση στη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, που έχει βαλτώσει δημοσκοπικά. Στο επιτελείο του είναι εμφανής η αγωνία εν όψει των επόμενων δημοσκοπήσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν στον απόηχο της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, που λογικά θα αμβλύνει την αβεβαιότητα που επικρατούσε γενικότερα μέχρι πρότινος. Στη Λ. Συγγρού φοβούνται ότι αυτή η αλλαγή κλίματος θα αποτυπωθεί και στις απαντήσεις των πολιτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *