F Παρέμβαση Ομπάμα για το χρέος! – Επί του Πιεστηρίου

Παρέμβαση Ομπάμα για το χρέος!

Αποκλειστικό
Για την Ουάσινγκτον προέχουν τα γεωπολιτικά και όχι τα οικονομικά
  • Για δεύτερη φορά – Τη νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015 ήταν καίρια η παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, χάρη στην οποία αποφεύχθηκε η ρήξη, με όσα ζητούσε ο Σόιμπλε
  • Καθοριστική η επίσκεψη ηγέτη παγκόσμιας ακτινοβολίας τον Νοέμβρη στην Αθήνα

Το χαρτί του χρέους, στο οποίο έχει ποντάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έξοδο της χώρας από τον γύρο του θανάτου, στον οποίο επιμένει να μας έχει δέσμιους η Γερμανία του Σόιμπλε, δεν είναι στον αέρα, άνευ δηλαδή κάποιων ισχυρών στηριγμάτων, που το Βερολίνο δεν μπορεί να τα αγνοήσει.
Και οι ενδείξεις τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται. Πέραν της πάγιας θέσης του ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα φύγει από το πρόγραμμα, που έχει βάλει την Ελλάδα πιο βαθιά στον λάκκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου έχει μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ενώ και άλλοι γνωστοί αμερικανοί παράγοντες είναι στην ίδια γραμμή.
Όλες αυτές οι αναφορές στο ζωτικής σημασίας θέμα για τον ελληνικό λαό δεν είναι έξω από τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εγχώριες και ξένες, που έχουν γνώση των επαφών και των συζητήσεων που έχουν γίνει και γίνονται, ­­­­στην ατζέντα του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πριν παραδώσει, περιλαμβάνεται και η τελική φάση της διαδικασίας της ρύθμισης του χρέους, είτε με μείωση του επιτοκίου και μετάθεση για κάποια χρόνια της καταβολής των δόσεων είτε και με διαγραφή μέρους του χρέους. Χρονικά, όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2016.
Σε αυτά τα δεδομένα στηρίζεται η βεβαιότητα που αποπνέουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το 2017 η χώρα θα μπει στην ανάκαμψη.
Και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Το θέμα είναι τι θα κάνει η Γερμανία και βασικά ο μόνιμος εχθρός της χώρας μας, ο κ. Σόιμπλε, από τη μαύρη μέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός έβαλε δεμένη χειροπόδαρα την Ελλάδα στα Μνημόνια, με τις ευλογίες και του Βενιζέλου. Θα πάει κόντρα στην Αμερική; Την ώρα, μάλιστα, που το Βερολίνο ικετεύει για την οικονομική διάσωση της τράπεζάς του, της Deutsche Bank, στην οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή, και είναι σε εξέλιξη ένας σκληρός αμερικανικός πόλεμος;
Οι εκτιμήσεις είναι ότι πολύ δύσκολα η Γερμανία θα πάει κόντρα στη ρύθμιση του χρέους που απαιτεί, μέσω του ΔΝΤ, η Ουάσινγκτον.
Τις επόμενες μέρες θα φανεί τι θα γίνει, το αργότερο τον Νοέμβριο, που η Αθήνα αναμένει την τεράστιας σημασίας επίσκεψη ηγέτη παγκόσμιας ακτινοβολίας…
Αναμένοντας τους ευρωπαίους δανειστές να ξεκαθαρίσουν δημόσια τη θέση τους, έχει πιάσει δουλειά η Επιτροπή της Βουλής για το χρέος, στην οποία την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και γι’ αυτό θα πρέπει να παρθούν τώρα αποφάσεις και να έχουμε σαφή στρατηγική, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο σε μακρά διάρκεια.
Και όλα αυτά –μαζί με την ανάλυση του ΔΝΤ– πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Επισήμανε ακόμη ο υπουργός Οικονομίας ότι η μακροχρόνια επίλυση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από τρεις βασικούς – καθοριστικούς παράγοντες:
• τον πληθωρισμό, που πρέπει να προσεγγίσει τον μέσο όρο του 2%,
• τον ρυθμό ανάπτυξης, γύρω στο 2,5% με 3%, και
• τα πλεονάσματα, τα οποία δεσμεύονται για την απομείωσή του.

Με τον Χριστοδουλάκη επικεφαλής!
Να σημειώσουμε ότι σε αυτήν τη μάχη ζωής επικεφαλής της Επιτροπής για το χρέος ανέλαβε ένας από το… αντίπαλο στρατόπεδο, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και στη συνέχεια υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Σημίτη, ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, με καθαρή διαδρομή και ικανότητες που αναγνωρίζονται από όλο το πολιτικό φάσμα.
Και στην ομιλία του στην Επιτροπή επισήμανε ότι η ρύθμιση του χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα φέρει ένα τέταρτο Μνημόνιο, πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα.

Τον χαβά του ο Σόιμπλε
Σε αυτήν την εξέλιξη, η οποία υποστηρίζεται δημόσια και με… μηνύματα προς Βερολίνο από πέραν του Ατλαντικού, συνεχίζει να αντιδρά ο Σόιμπλε, παρότι γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Και όπως λέει ο περίγυρός του, δεν πρόκειται να το παραδεχθεί και να συναινέσει σε λύση πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα του το φθινόπωρο του 2017.
Τα ψηφαλάκια βάζει πάνω απ’ όλα, να μη χάσει το κόμμα του, και άσ’ την Ελλάδα και τον λαό της να βασανίζονται… Άλλο ένα δείγμα τού πού έχει καταντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία η Γερμανία χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *