F Παρατραβάει το… μαγείρεμα για τα «κόκκινα» δάνεια – Επί του Πιεστηρίου

Παρατραβάει το… μαγείρεμα για τα «κόκκινα» δάνεια

ΘΑΡΡΑΛΕΑ
  • Μέχρι να αποφασίσουν, θα έχουν πεθάνει χιλιάδες ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί
  • Γιατί δεν αντιγράφουν τη λύση της Αγγλίας, που πήγε την πληρωμή των δανείων στα 100 χρόνια και έτσι αποφεύχθηκαν τα λουκέτα;

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Φταίει η γραφειοκρατία; Η ατολμία των κυβερνώντων να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα; Ή πάλι φταίνε οι περιβόητοι «θεσμοί», που θέλουν «νεκρούς»; Τι άλλο μπορεί να μπλοκάρει τη λύση σωτηρίας, που θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον; Λύση που θα μπορούσε να είχε κρατήσει στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις.Μιλάμε για τον μεγάλο βραχνά της Αγοράς, τα περιβόητα «κόκκινα» δάνεια, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στα 244,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 148 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και τα 96,3 δισ. ευρώ νοικοκυριών.

Μήνες τώρα γίνονται συσκέψεις και παρασυσκέψεις, διαβουλεύσεις με τα αφεντικά και τους τραπεζίτες, ακούμε για νομοσχέδια που έχουν ετοιμασθεί, όμως ο… τραχανάς δεν λέει να μαζευτεί… Και οι δικαιολογίες, πολλές. Μέχρι ότι δεν υπογράφουν οι αρμόδιοι διευθυντές των τραπεζών αν δεν ψηφισθεί νόμος που θα τους δίνει ασυλία για τη ρύθμιση του κάθε δανείου. Αντίθετα, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων –με πρώτο το Βιοτεχνικό– έχουν εκπαιδευτεί κάπου 2.000 δικηγόροι ως διαμεσολαβητές και περιμένουν να βοηθήσουν τους δανειολήπτες για τη διαδικασία ρύθμισης του δανείου τους, ώστε να μην είναι στο έλεος των τραπεζών και των εκκαθαριστών, οι οποίοι κάνουν τους μπάστακες και ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ τον δανειολήπτη ακόμη κι αν το υπόλοιπο του χρέους του είναι 30.000 ευρώ.
Όσο καθυστερεί η ρύθμιση τόσο βουλιάζει η Αγορά, από τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις φυτοζωούν, με την αγωνία της κατάσχεσης και του λουκέτου, ενώ πάρα πολλές θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει σε μια ευνοϊκή ρύθμιση και να είχαν μπει στον δρόμο της ανάκαμψης. Και εδώ είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Και αναφερόμαστε στον Αλέξη Τσίπρα γιατί βλέποντας αυτήν τη θανατηφόρο καθυστέρηση θα έπρεπε να είχε αναζητήσει άλλες λύσεις, που στην πράξη όχι απλώς έχουν λειτουργήσει, αλλά έχουν κρατήσει στη ζωή όλους τους δανειολήπτες. Μία από αυτές, η πιο τολμηρή, ήταν η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης όταν, μπροστά στο αδιέξοδο που είχαν δημιουργήσει τα «κόκκινα» δάνεια, όρισε την εξόφλησή τους σε ΕΚΑΤΟ χρόνια. Και η ρύθμιση ίσχυσε για όλους τους δανειολήπτες, χωρίς καμία προϋπόθεση. Η επιτυχία αυτής της ρύθμισης ήταν διπλή. Αφενός, αποφεύχθηκε η κατάρρευση της Αγοράς, καθώς κρατήθηκαν ζωντανές οι επιχειρήσεις και μπόρεσαν να επιβιώσουν τα νοικοκυριά και, αφετέρου, οι τράπεζες δεν κατέγραψαν ζημίες και δεν χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να, κύριε πρωθυπουργέ, η λύση, την οποία οι «θεσμοί» δεν μπορούν να απορρίψουν, ούτε καν να προβάλουν την παραμικρή ένσταση, από τη στιγμή που την εφάρμοσε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε, κύριε Τσίπρα, έχουμε τα πρωτεία, ξεπερνάμε και τους Άγγλους. Και μάλιστα μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνησή σας. Με την απόφαση 11.484/3 Απριλίου 2015, την οποία υπογράφουν οι τότε υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Οικονομικών Δημ. Μάρδας και Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ρυθμίσθηκαν οφειλές των Δήμων Αμαρουσίου, Πειραιά και Φυλής για <Β> 1.129 χρόνια! <Δ> (Τα πλήρη στοιχεία της απόφασης περιέχονται στο άρθρο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη στην «Καθημερινή» της 13ης Νοεμβρίου, αναρτήθηκε δε στη «Διαύγεια» με αριθμό ΑΔΑ: 71ΜΙ465ΦΘΕ-64Η.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *