F “ΠΑΡΟΝ”: Στο ντέφι του Σουλτάνου χορεύει η Ευρώπη – Επί του Πιεστηρίου

“ΠΑΡΟΝ”: Στο ντέφι του Σουλτάνου χορεύει η Ευρώπη

Το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής φέρνει συμφορές για τη χώρα

-«Πολιτικοί νάνοι», οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν τόλμησαν να βάλουν κυρώσεις κατά του Ερντογάν
-Μοιραίος, ο Μητσοτάκης έχασε μία ακόμη σημαντική μάχη

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Σε φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς τα Συμπεράσματα της Συνόδου δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις επιδιώξεις της Αθήνας, η οποία, όπως είχε προαναγγείλει, ζητούσε επιβολή κυρώσεων και προώθηση της συζήτησης για εμπάργκο εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

Επιπλέον, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στα Συμπεράσματα για την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, ωσάν η ΕΕ να μην αναγνωρίζει τις ελληνικές θέσεις και διαμαρτυρίες για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όπως είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει, το φιλοτουρκικό διευθυ­ντήριο της ΕΕ (Βερολίνο – Μαδρίτη – Ρώμη) μπλόκαρε κάθε συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ή τουλάχιστον για αποστολή ενός αποφασιστικού αποτρεπτικού μηνύματος προς τον κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος και να ετοιμάζει εκ του ασφαλούς τις νέες προκλήσεις του, καθώς ξέρει ότι έχει τα νώτα του διασφαλισμένα από τυχόν ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Στη Σύνοδο Κορυφής προσφέρθηκε η δυνατότητα στην Κύπρο να ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών (που θα αποφασίσει όμως με ομοφωνία) την προσθήκη κάποιων ονομάτων στη λίστα με τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί πριν από έναν χρόνο για τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Και συγχρόνως ανατίθεται στον κ. Μπορέλ να συντάξει… έκθεση προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών, και να καταγράψει τα εργαλεία με τα οποία θα προχωρήσουν, συμπεριλαμβάνοντας και την… επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης που αφορά τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Και το… καρότο!
Επίσης, υπάρχει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητά τον σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Όμως, τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής κρύβουν και αρκετή δόση «καρότου» για την Τουρκία.
Κάνει ειδική μνεία –μακρά σε αναλογία με το συνολικό κείμενο– στη «στρατηγική σημασία της ανάπτυξης μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους» της ΕΕ με την Τουρκία. Παραπέμπει και πάλι στη θετική ατζέντα, με τη γενικόλογη προϋπόθεση να επιλύσει τις διαφορές της μέσω του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Η θετική ατζέντα θα αφορά τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, τις επαφές των ανθρώπων, τον διάλογο υψηλού επιπέδου και τη συνέχιση συνεργασίας στο Προσφυγικό. Οι 27 επίσης επισημαίνουν ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και υπόσχονται συνέχιση της οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Ωστόσο, αντί να κάνει ρητή υπενθύμιση της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του Προσφυγικού –και συνολικά αλλά και ειδικά εναντίον της χώρας μας πέρυσι τον Φεβρουάριο στον Έβρο–, το κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη…»…

Και νέες παγίδες…
Όμως η Σύνοδος Κορυφής ανοίγει και άλλες παγίδες για την Αθήνα και την Κύπρο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *