F Περιμένει τον Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος… – Επί του Πιεστηρίου

Περιμένει τον Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος…

  • Casus belli για την Εκκλησία οι θέσεις του Φίλη και η πρόταση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου για κατάργηση της αναφοράς στην αρχή του Συντάγματος «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» και του θρησκευτικού όρκου

Σε κρίση βρίσκονται οι σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης αλλά και οι προσωπικές μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πολλά τα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί τον τελευταίο καιρό, πρωτίστως από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και τη μετατροπή του σε μάθημα Θρησκειολογίας γενικώς, την απαγόρευση στους Μητροπολίτες να επισκέπτονται τα σχολεία, την κατάργηση της πρωινής προσευχής, την κατάργηση της μισθοδοσίας των Μητροπολιτών και των ιερέων και τις επώνυμες αιχμές για την εκκλησιαστική περιουσία, ακόμη και τα περί χωρισμού κράτους – Εκκλησίας. Και όλα αυτά χωρίς προηγουμένως ο υπουργός Παιδείας να έχει κάνει μια ενημερωτική συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο επί των προθέσεών του.

Το… κερασάκι φρόντισε να βάλει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, προτείνοντας μαζί με άλλους (Στ. Μάνο, Παν. Βουρλούμη, Γ. Γεραπετρίτη, Γ. Κριστάκη και Φ. Σπυρόπουλο) στην αναθεώρηση του Συντάγματος να απαλειφθεί η αναφορά που υπάρχει στην αρχή του «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος…» αλλά και να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος και η παραδοσιακή διάταξη για την επικρατούσα θρησκεία.

Για την Εκκλησία οι θέσεις αυτές του κ. Φίλη και του κ. Αλιβιζάτου αποτελούν casus belli! Και αυτό δεν το κρύβει ο Αρχιεπίσκοπος. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος γιατί στις συναντήσεις που είχε πριν από μήνες με τον πρωθυπουργό δεν του είχε πει τίποτε για όλα αυτά που επιχειρεί να ανατρέψει ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, ο κ. Ιερώνυμος έχει ζητήσει από τον κ. Τσίπρα συνάντηση, ώστε να τεθούν επί τάπητος οι όποιες προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές σε θέματα που αφορούν πρωτίστως την Εκκλησία και, όπως τονίζουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου είναι να θέσει ξεκάθαρα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο όλα αυτά τα προβλήματα που έχει ανοίξει ο υπουργός Παιδείας – στην ουσία, η κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί να δρα από μόνος του ο κ. Φίλης. Και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχει ζητήσει από όλους τους Μητροπολίτες να είναι ο μόνος ομιλητής. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο κ. Ιερώνυμος έχει ζητήσει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που εκκρεμεί, ώστε να είναι ενήμερος εν όψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας, όπου θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις στην περίπτωση που οι θέσεις του υπουργού Παιδείας προχωρήσουν σε υλοποίηση.

200.000 γεύματα δίνει κάθε μέρα η Εκκλησία, χωρίς να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το κράτος!

Μπροστά σε αυτήν την κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης, που κάποιοι επιχειρούν να τη δυναμιτίσουν, αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στις οικογένειες που έχουν πληγεί άγρια από την οικονομική κρίση, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Μόνο στην περιοχή της Αττικής τα 3.000 δέματα που στέλνονταν στην αρχή της κρίσης κάθε μήνα σε οικογένειες με παιδιά που πάνε σχολείο σήμερα έχουν αυξηθεί σε 6.500, ενώ κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα οι κατά τόπους Μητροπόλεις μοιράζουν συσσίτιο σε 200.000 άτομα.

Και όλα αυτά χωρίς το κράτος να δίνει ούτε ένα ευρώ.

Τα περισσότερα έξοδα καλύπτονται από δωρεές ομογενών της Αμερικής, μεταξύ των οποίων είναι και επώνυμοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Μάλιστα, για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στη διαχείριση των χρημάτων (ξεπερνούν τα 30.000.000 ευρώ τα χρήματα που δίνονται ανά διαστήματα), ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ελέγχει δικός τους άνθρωπος πού πάει ακόμη και το τελευταίο ευρώ και ήδη έχει εγκατασταθεί στα γραφεία της «Αποστολής» στην Αθήνα μία κυρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *